heal.abstract |
Ο όρος πληθοπορισμός ή crowdsourcing, περιγράφει τη διαδικασία της εξωτερικής ανάθεσης καθηκόντων και εργασιών, που παραδοσιακά θα εκτελούνταν από κάποιο συγκεκριμένο επαγγελματία, σε ένα ευρύ κοινό εθελοντών μέσω ανοιχτής πρόσκλησης. Παρότι η έννοια της εξωτερικής ανάθεσης εργασιών προϋπήρχε, ο πληθοπορισμός απέκτησε διαφορετική σημασία και διαστάσεις με τη χρήση του διαδικτύου, αυτοματοποιώντας τη διαδικασία και ελαχιστοποιώντας το κόστος και το χρόνο που απαιτείται για τη διεκπεραίωσή της.
Με τον ερχομό της Ψηφιακής Εποχής, ένας συνεχώς αυξανόμενος αριθμός οργανισμών στον τομέα των GLAM (Galleries, Libraries, Archives, Museums) αρχίζει να εστιάζει στην ανάγκη για ψηφιοποίηση των συλλογών τους και τη διάθεσή τους στο Διαδίκτυο, με στόχο τη συντήρηση και παρουσίασή τους σε ψηφιακό περιβάλλον. Ως αποτέλεσμα, πολύ σύντομα αναδύθηκε η ανάγκη για ενίσχυση του ψηφιοποιημένου υλικού με τα κατάλληλα περιγραφικά μεταδεδομένα, τα οποία θα επιτρέψουν την απαραίτητη καταλογοποίηση και αναζήτηση των αντικειμένων, αλλά και τον εμπλουτισμό των πληροφοριών που συνοδεύουν το κάθε αντικείμενο.
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η μελέτη των τεχνικών και προϋπάρχοντων εργαλείων πληθοπορισμού που στοχεύουν στην προσέλκυση και ενεργή συμμετοχή των χρηστών, με στόχο την ανάπτυξη μιας σύγχρονης διαδικτυακής πλατφόρμας πληθοπορισμού που να εξυπηρετεί την ανάγκη για εμπλουτισμό των μεταδεδομένων του ψηφιοποιημένου πολιτιστικού περιεχομένου διαφόρων φορέων, με σκοπό την ενίσχυση της πολιτιστικής κληρονομιάς.
Η πληθοποριστική πλατφόρμα “WITHcrowd” που αναπτύχθηκε στα πλαίσια της διπλωματικής αυτής, επιτρέπει σε οργανισμούς και ομάδες να σχεδιάσουν και να εκτελέσουν τις δικές τους πληθοποριστικές εκστρατείες, πάνω σε δεδομένα που οι ίδιοι θα επιλέξουν ή θα παρέχουν, επιλέγοντας από ένα εύρος διαφορετικών επισημειώσεων που επιθυμούν να συγκεντρώσουν για τα δεδομένα τους. Οι χρήστες της πλατφόρμας, με τη σειρά τους, μπορούν να συμμετέχουν σε οποιαδήποτε από τις υπάρχουσες εκστρατείες, μέσα από ένα περιβάλλον φιλικό και εύχρηστο, συνεισφέροντας ενεργά με τις δικές τους επισημειώσεις πάνω στα δεδομένα. Μετά το πέρας κάθε εκστρατείας, οι επισημειώσεις που συγκεντρώθηκαν κατά τη διάρκειά της, αξιολογούνται, φιλτράρονται και ενσωματώνονται πάλι στα αρχικά δεδομένα τα οποία επιστρέφονται πίσω στον οργανισμό που ξεκίνησε την πληθοποριστική εκστρατεία. Επιπλέον, οι χρήστες με τη μεγαλύτερη προσφορά, η οποία προσμετράται από ένα σύνθετο σύστημα επιβράβευσης πόντων, λαμβάνουν κάποια επιβράβευση, η οποία καθορίζεται από τους δημιουργούς της εκστρατείας. |
el |