HEAL DSpace

Σχεδιασμός θερμαινόμενου θαλάμου μεταφοράς φαγητού τροφοδοτούμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μερκούρης, Παύλος-Γουλιέλμος el
dc.contributor.author Merkouris, Pavlos-Goulielmos en
dc.date.accessioned 2020-04-26T19:30:29Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/50262
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.17960
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Ανανεώσιμες πηγές ενέργειας el
dc.subject Εφαπτομενικής ροής el
dc.subject Τουρμπίνες el
dc.subject Θερμοθάλαμος el
dc.subject Αντιστάσεις el
dc.subject Cross flow fan en
dc.subject Wind energy en
dc.subject Heating film en
dc.subject Turbine en
dc.subject food heating box en
dc.title Σχεδιασμός θερμαινόμενου θαλάμου μεταφοράς φαγητού τροφοδοτούμενου από ανανεώσιμες πηγές ενέργειας el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Ενέργεια el
heal.dateAvailable 2021-04-25T21:00:00Z
heal.language el
heal.access embargo
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2019-10-29
heal.abstract Αντικείμενο της παρούσης διπλωματικής εργασίας είναι ο σχεδιασμός ενός προϊόντος, επαγγελματικής κυρίως χρήσης, με εφαρμογή στον κλάδο του επισιτισμού. Πρόκειται για το σχεδιασμό θερμοθαλάμου μεταφοράς ζεστών τροφίμων για δίκυκλο κυρίως όχημα με σύστημα αναπλήρωσης των θερμικών απωλειών που υφίστανται κατά τη λειτουργία του. Σε όλα τα συστήματα μεταφοράς τροφίμων, λαμβάνει χώρα το φυσικό φαινόμενο μεταφοράς θερμότητας, είτε πρόκειται για συστήματα ψυχόμενων χώρων είτε για συστήματα θερμαινόμενων χώρων. Το φαινόμενο αυτό σχεδόν πάντοτε επιδρά αρνητικά στη διαδικασία μεταφοράς των προϊόντων, διότι μεταβάλλεται το επιθυμητό θερμοκρασιακό πεδίο στον όγκο ελέγχου που περιβάλλει τα μεταφερόμενα προϊόντα. Αν θεωρηθεί το προϊόν μαύρο κουτί ( black box ), το οποίο βρίσκεται σε κάποιο σημείο του θερμοθαλάμου κι υποτεθεί ότι στο εσωτερικό του βρίσκονται ζεστά τρόφιμα, η θερμότητα ρέει από το μαύρο κουτί προς το περιβάλλον του δηλαδή την αέρια μάζα που βρίσκεται στο εσωτερικό του θερμοθαλάμου. Ακόμη κι αν υποτεθεί ότι τα τοιχώματα του θερμοθαλάμου είναι αδιαβατικά, επιτυγχάνεται δηλαδή τέλεια μόνωση στις επιφάνειες του θερμοθαλάμου, η ροή της θερμότητας από τα τρόφιμα προς τον εσωτερικό χώρο του θερμοθαλάμου έχει ως αποτέλεσμα τη μείωση της επιθυμητής θερμοκρασίας τους καθώς επίσης και τη δημιουργία συμπυκνωμάτων στο εσωτερικό της συσκευασίας των τροφίμων και συχνά και στο εσωτερικό του θερμοθαλάμου. Επίσης κατά τη διαδικασία παραλαβής των τροφίμων, η θύρα του θερμοθαλάμου ανοίγει πλήρως με αποτέλεσμα να καταργείται πλήρως η μόνωση σε αυτό το επίπεδο . Κύριος στόχος του σχεδιασμού είναι η εξάλειψη των συνεπειών που συνοδεύουν το φαινόμενο μεταφοράς θερμότητας στα ζεστά τρόφιμα εντός του θερμοθαλάμου, μέσω ενός κυκλώματος αντιστάσεων οι οποίες προσαρμόζονται στις επιφάνειες έδρασης των τροφίμων του θερμοθαλάμου με σκοπό να παρέχεται η απαιτούμενη θερμική ενέργεια στα ζεστά τρόφιμα ώστε η θερμοκρασία τους να μην μεταβάλλεται λόγω μεταφοράς θερμότητας. Η απαιτούμενη ηλεκτρική ισχύς των αντιστάσεων αυτών παρέχεται άμεσα από το πρωτοβάθμιο σύστημα ενέργειας το οποίο αποτελείται από έναν συσσωρευτή και έμμεσα από το δευτεροβάθμιο σύστημα ενέργειας, το οποίο αποτελείται από δύο ανεμογεννήτριες τύπου «crossflow fan» στις οποίες προσπίπτει η ροή που επιταχύνεται στους συγκλίνοντες αεραγωγούς του θερμοθαλάμου. el
heal.abstract The subject of the current master dissertation is the designing of a professional product, particularly dedicated for use in the food industry. The projected solution refers to an innovative hot heated food delivery box comprised of a heat loss replenishment system, mounted mostly on either a scooter or a tricycle. Until now, it has been common place the natural phenomenon of heat loss occurring in all food delivery systems - in cooling and heated food delivery systems. This phenomenon almost always has a negative effect on the process of transportation of products (e.g. delivery of freshly cooked food), due to the change of the ideal temperature level inside the delivery system which surrounds the transported products. The main purpose of this project is to eliminate the negative effects into the delivery heat chamber caused by the natural phenomenon of heat loss on the freshly cooked hot foods, through the use of a resistor circuit which is adapted and placed on to the heat chamber’s shelves in order to provide the required thermal energy on the hot freshly cooked foods during the delivery time, keeping them at an optimum temperature level. The required electrical power of these resistors is provided directly by a primary energy system which consists of a battery and indirectly by the secondary energy system, which consists of two crossflow fan wind turbines where diffuses the flow accelerating into its convergent air ducts. en
heal.advisorName Σπιτάς, Βασίλειος el
heal.committeeMemberName Προβατίδης, Χριστόφορος el
heal.committeeMemberName Κουλοχέρης, Δημήτριος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Μηχανολογικών Κατασκευών και Αυτομάτου Ελέγχου. Εργαστήριο Στοιχείων Μηχανών el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 66 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα