dc.contributor.author | Σκρέτης, Αντώνιος | el |
dc.contributor.author | Skretis, Antonios | en |
dc.date.accessioned | 2020-05-12T18:17:17Z | |
dc.date.available | 2020-05-12T18:17:17Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/50494 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.18192 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Ελαιόλαδο | el |
dc.subject | Ελαιουργείο | el |
dc.subject | Εισαγωγές | el |
dc.subject | Εξαγωγές | el |
dc.subject | Χρηματοοικονομικά μεγέθη | el |
dc.subject | Olive oil | en |
dc.subject | Olive mill | el |
dc.subject | Imports | el |
dc.subject | Exports | el |
dc.subject | Financial indices | el |
dc.title | Η βιομηχανία ελαιολάδου στην Ελλάδα: Υπάρχουσες συνθήκες και προοπτικές. | el |
dc.title | The industry of olive oil in Greece: The current conditons and prospects | en |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Οικονομικά | el |
heal.classification | Economics | en |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2019-10-03 | |
heal.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία έχει ως αντικείμενο μελέτης την εξέλιξη του κλάδου της εμπορίας ελαιολάδου στην Ελλάδα. Ο χρονικός ορίζοντας της μελέτης ορίζεται από το 2005 και έπειτα, συμπεριλαμβάνοντας έτσι τα χρόνια πριν, κατά τη διάρκεια, αλλά και τα πρώτα χρόνια μετά την ύφεση στη χώρα μας. Σκοπός της είναι να αποτυπωθούν οι τάσεις της βιομηχανίας του ελαιολάδου και να παρουσιαστούν τα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά του κλάδου, που του επέτρεψαν να επιβιώσει και να αναπτυχθεί σε μια περίοδο ύφεσης της ελληνικής οικονομίας. Επιχειρείται έτσι να διαπιστωθεί εάν ο κλάδος μπορεί να αποτελέσει πυλώνα ανάπτυξης για την ελληνική οικονομία, ιδιαίτερα τώρα, που βρισκόμαστε σε περίοδο αντιστροφής των διάφορων οικονομικών και επιχειρηματικών συνθηκών που διαμορφώθηκαν στη χώρα. Αρχικά δίνεται ένας ορισμός του τι είναι το ελαιόλαδο και ακολόυθως παρουσιάζεται η πορεία αυτού στο χρόνο. Στη συνέχεια παρατίθενται οι κατηγορίες του ελαιολάδου καθώς και τα κριτήρια ποιότητας αυτού. Έπειτα γίνεται μια ανάλυση των δεδομέμων που ισχύουν στην ελληνική αγορά. Γίνεται επίσης αναφορά στο τι απαιτείται για να λειτουργήσει ένα ελαιουργείο και ένα τυποποιητήριο καθώς και στο κόστος υλοποίησης τέτοιων εγκαταστάσεων. Στη συνέχεια γίνεται χρηματοοικονομική ανάλυση του κλάδου, εξετάζοντας ισολογισμούς τόσο των ελαιουργείων όσο και των τυποποιητηρίων ελαιολάδου στην Ελλάδα με τις εταιρείες να είναι φανερά επηρεασμένες από την οικονομική κρίση και να προσπαθούν σιγά σιγά να ανακτήσουν το χαμένο έδαφος. Ακολουθεί ανάλυση των εξαγωγών και των εισαγωγών ελαιολάδου από και προς την ελληνική αγορά και γίνεται μία ανάλυση του τι συμβαίνει σε διεθνές επίπεδο. Τέλος παρουσιάζονται τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από την παρούσα εργασία και γίνεται SWOT analysis. | el |
heal.abstract | This diploma thesis aims to study the evolution of the olive oil marketing sector in Greece. The time horizon of the study is determined from 2005 onwards, including the years before, during, but also the first years after the economic crisis in our country. Its purpose is to record the trends of the olive oil industry and to present the special characteristics of the sector that have allowed them to survive and develop in a period of recession of the Greek economy. It is thus attempted to ascertain whether the sector can be a pillar of growth for the Greek economy, especially now that we are in the process of reversing the various economic and business conditions that have developed in the country. Initially, a definition of what is olive oil is given, and then the course of the olive oil is presented in time. Afterwards the categories of olive oil and the quality criteria for olive oil are mentioned. An analysis of the data in the Greek market is then presented. Reference is also made to what is required to operate an oil mill and a standardiser and the cost of implementing such facilities. Next, financial analysis of the sector is carried out, examining the balance sheets of olive oil mills and olive oil standardists in Greece, with companies being clearly affected by the economic crisis and slowly trying to recover lost ground. An analysis of exports and imports of olive oil to and from the Greek market follows and an analysis of what is happening at international level is made. Finally, the conclusions drawn from this paper and the SWOT analysis are presented. | en |
heal.advisorName | Τσακανίκας, Άγγελος | el |
heal.committeeMemberName | Κορδάτος, Κωνσταντίνος | el |
heal.committeeMemberName | Κροκίδα, Μαγδαληνή | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ). Εργαστήριο Βιομηχανικής και Ενεργειακής Οικονομίας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 147 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: