dc.contributor.author |
Σιδηρόπουλος, Κωνσταντίνος
|
el |
dc.contributor.author |
Sidiropoulos, Konstantinos
|
en |
dc.date.accessioned |
2020-05-21T08:41:46Z |
|
dc.date.available |
2020-05-21T08:41:46Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/50648 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.18346 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Σαντορίνη |
el |
dc.subject |
Αμπέλια |
el |
dc.subject |
Οικονομία |
el |
dc.subject |
Τουρισμός |
el |
dc.subject |
θηραϊκή γή |
el |
dc.subject |
Κρασί |
el |
dc.subject |
Αμπελοκαλλιέργειες |
el |
dc.subject |
Οινοτουρισμός |
el |
dc.subject |
Βιώσιμη ανάπτυξη |
el |
dc.subject |
Φέρουσα ικανότητα |
el |
dc.subject |
Santorini |
en |
dc.subject |
Vineyards |
en |
dc.subject |
Tourism |
en |
dc.subject |
Economy |
en |
dc.subject |
Wine |
en |
dc.subject |
Wine tourism |
en |
dc.subject |
Hunted land |
en |
dc.subject |
Sustainable development |
en |
dc.subject |
Bearing capacity |
en |
dc.subject |
Viticulture |
en |
dc.title |
Η συνύπαρξη της αμπελοκαλλιέργειας με τον τουρισμό της Σαντορίνης και η συμβολή της βιώσιμης ανάπτυξης |
el |
dc.title |
The coexistence of viticulture with Santorini tourism and the contribution of sustainable development |
en |
dc.type |
Διάλεξη |
|
heal.type |
learningMaterial |
el |
heal.classification |
Βιώσιμη ανάπτυξη |
el |
heal.classification |
Sustainable development |
en |
heal.classification |
Wine tourism -- Greece -- Santorini Island |
en |
heal.language |
el |
el |
heal.access |
campus |
el |
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2020-02-23 |
|
heal.abstract |
Ο αμπελώνας της Σαντορίνης είναι από τους πιο ιδιόρρυθμους στον κόσμο. Ο ιδιαίτερος τρόπος κλαδέματος, το έδαφος (η θηραϊκή γη), το μοναδικό κλίμα και η συσσωρευμένη εμπειρία αιώνων των αμπελοκαλλιεργητών και των οινοποιών της συντελούν στην παραγωγή ιδιαίτερων οίνων εξαιρετικής ποιότητας. Ειδικότερα το αμπέλι και το κρασί αποτελούν αναπόσπαστα χαρακτηριστικά της πολιτισμικής ταυτότητας του τόπου καθώς είναι στο επίκεντρο της οικονομικής, κοινωνικής και πολιτιστικής ζωής της Σαντορίνης και συμβάλλουν στον ποιοτικό εμπλουτισμό της εμπειρίας όσων επισκέπτονται το νησί. Χαρακτηριστικά αναφέρεται ότι περίπου το 1/3 των επισκεπτών του νησιού έρχεται σε επαφή με το κρασί και τον αμπελώνα κυρίως μέσω της επίσκεψης σε ένα από τα πολλά επισκέψιμα οινοποιεία του νησιού. Ωστόσο, υπάρχουν πολλοί ακόμα λόγοι για να την επισκεφτεί κανείς, με αποτέλεσμα στο νησί να αναπτύσσονται πολλά είδη και μορφές τουρισμού οι οποίες θα αναλυθούν μέσα στην εργασία. Το νησί της Σαντορίνης, από τα μέσα περίπου του 20ου αιώνα κυριαρχείται από την τουριστική ανάπτυξη η οποία έχει επιδράσει σε όλους τους τομείς του νησιού. Πλέον και ειδικότερα την τελευταία δεκαετία η αύξηση του τουρισμού ανεβαίνει με ραγδαίους ρυθμούς και το νησί δέχεται κάθε χρόνο χιλιάδες επισκέπτες, οι υποδομές αυξάνονται και εκσυχρονίζονται συνεχώς για να εξυπηρετήσουν τον οργανωμένο τουρισμό. Η καλλιέργεια του αμπελιού έχει επηρεαστεί σημαντικά αφού μεγάλες καλλιεργήσιμες εκτάσεις, ιδιαίτερα σε περιοχές τουριστικού ενδιαφέροντος, έχουν οικοπεδοποιηθεί. Ο τουρισμός έχει επηρεάσει αρνητικά τις αμπελοκαλλιέργειες στην Σαντορίνη, μέσω της αυθαίρετης δόμησης σε καλλιεργήσιμη γη όπου στόχο έχει να καλύπτει τις ανάγκες των επισκεπτών. Απο την άλλη οι αμπελοκαλλιέργειες λειτουργούν υπέρ του τουρισμού μέσω αρκετών οινοποιείων που υπάρχουν στη Σαντορίνη όπου συμβάλλουν στην διάδοση της τουριστικής φυσιογνωμίας της περιοχής. Γεγονός είναι πως η επιτυχία του κρασιού του νησιού βοήθησε στην άμβλυνση των ανησυχιών ότι η Σαντορίνη ήταν πολύ εξαρτημένη από μια πηγή εισοδήματος, όπως συνέβαινε πριν τον σεισμό το 1956. Σε αυτό το πλαίσιο, η νεοσύστατη οινοπαραγωγική βιομηχανία του νησιού θα μπορούσε ακόμα και τώρα να τραβήξει την Σαντορίνη από το χείλος του γκρεμού, δημιουργώντας μια βιώσιμη πηγή εισοδήματος. |
el |
heal.abstract |
The vineyard of Santorini is one of the most unique in the world. The unique pruning mode, the soil (the hunted land), the unique climate and the centuries-old experience of its vine growers and winemakers contribute to the production of exceptional wines of exceptional quality. In particular, vine and wine are integral features of the cultural identity of the place as they are at the heart of Santorini's economic, social and cultural life and contribute to the enriching experience of visitors to the island. It is typically reported that about 1/3 of the island's visitors come into contact with the wine and vineyard mainly through a visit to one of the many wineries on the island. However, there are still many reasons to visit it, resulting in the development of many types and forms of tourism that will be analyzed within the work. The island of Santorini has been dominated by tourism development since the mid-20th century, which has affected all areas of the island. Over the last decade, and especially in the last decade, tourism has been increasing rapidly and the island receives thousands of visitors each year, with the infrastructure constantly increasing and modernized to serve organized tourism. The cultivation of the vineyard has been significantly affected as large arable land, especially in areas of tourist interest, has been developed. Tourism has adversely affected vineyards in Santorini, through the arbitrary construction of arable land where it aims to meet the needs of visitors. On the other hand, viticulture works in favor of tourism through several wineries located in Santorini where they contribute to the dissemination of the region's tourism profile. The fact is that the success of the island's wine helped alleviate concerns that Santorini was too dependent on a source of income as it was before the earthquake in 1956. In this context, the island's newly established wine industry could even now pull Santorini off the edge of the cliff, creating a viable source of income. |
en |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού |
el |
heal.fullTextAvailability |
false |
|