dc.contributor.author | Ράζου, Ιωάννα | el |
dc.contributor.author | Razou, Ioanna | en |
dc.date.accessioned | 2020-05-26T19:01:59Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/50688 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.18386 | |
dc.description | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο--Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Παραγωγή και Διαχείρηση Ενέργειας” | el |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Ασφάλεια | el |
dc.subject | Άμυνα Τροφίμων | el |
dc.subject | Νοθεία | el |
dc.subject | Food Safety | en |
dc.subject | Food Defense | en |
dc.subject | Adulteration | en |
dc.subject | Food Fraud | en |
dc.title | Διερεύνηση Σύγχρονων Τάσεων Πιστοποίησης στη Βιομηχανία Τροφίμων - Μελέτη Περίπτωσης: Coca-Cola 3E | el |
heal.type | masterThesis | |
heal.classification | Διοίκηση Ολικής Ποιότητας | el |
heal.dateAvailable | 2021-05-25T21:00:00Z | |
heal.language | el | |
heal.access | embargo | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2019-02-27 | |
heal.abstract | Η παρούσα διπλωματική εργασία πραγματεύεται τη διερεύνηση των σύγχρονων τάσεων πιστοποίησης με την ενσωμάτωση νέων απαιτήσεων στα συστήματα διασφάλισης της ασφάλειας τροφίμων για τη διαχείριση της νοθείας από τις επιχειρήσεις του κλάδου. Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η εμβάθυνση πάνω σε θέματα που άπτονται της νοθείας τροφίμων, η ανάδειξη της σημασίας της ποιότητας σε όλο το εύρος της παραγωγικής διαδικασίας και η ανασκόπηση των Συστημάτων Διαχείρισης Ασφάλειας Τροφίμων (ΣΔΑΤ) και των απαιτήσεών τους, αλλά κυρίως η παρουσίαση των σύγχρονων τάσεων πιστοποίησης στη βιομηχανία τροφίμων. Η ποιότητα και η ασφάλεια των τροφίμων αποτελεί σημαντική προτεραιότητα τα τελευταία χρόνια. Στο σύγχρονο ανταγωνιστικό περιβάλλον γίνεται όλο και πιο επιτακτική η ανάγκη χρησιμοποίησης ενός πιο αξιόπιστου συστήματος πιστοποίησης που να είναι ευρέως αναγνωρίσιμο και να παρέχει στις επιχειρήσεις επιπρόθετες δυνατότητες για εσωτερικές και εξωτερικές συναλλαγές. Προς αυτήν την κατεύθυνση, με αφετηρία τις ΗΠΑ θεσπίστηκε το 2011 ο νόμος FSMA (Food Safety Modernization Act) περί εκσυγχρονισμού της ασφάλειας τροφίμων που αποτέλεσε το πρώτο νομοσχέδιο για την αντιμετώπιση της σκόπιμης νοθείας. Το 2016, ο FSMA εμπλουτίστηκε με πρόσθετες διαδικασίες και επήλθε σαν αποτέλεσμα ο “τελικός κανόνας” που αφορούσε την ανάπτυξη στρατηγικών μετριασμού παρέχοντας επιπρόσθετες δυνατότητες εξουσίας στον ομοσπονδιακό οργανισμό τροφίμων και φαρμάκων FDA των ΗΠΑ. Παράλληλα, ακολούθησε η εναρμόνιση των αναγνωρισμένων από τον οργανισμό του GFSI προτύπων με τις νομοθετικές απαιτήσεις των ΗΠΑ για τα προληπτικά μέτρα προστασίας των τροφίμων από δόλια περιστατικά. Συγκεκριμένα, στο σύστημα πιστοποίησης του FSSC 22000, το οποίο αποτελεί ένα αναγνωρισμένο πρότυπο από τον οργανισμό του GFSI, ενσωματώθηκαν νέες απαιτήσεις σχετικά με την Άμυνα Τροφίμων (TACCP) και την προστασία από την Απάτη στα Τρόφιμα (VACCP). Ουσιαστικά, το TACCP και το VACCP θα μπορούσαν να περιγραφούν ως τα κύρια εργαλεία που σχεδιάστηκαν για τις επιχειρήσεις τροφίμων με σκοπό να αναγνωρίσουν τα ευπαθή τους σημεία και να μετριάσουν τους κινδύνους εφαρμόζοντας τις πρακτικές τους και αποκτώντας μία «ασπίδα» ως προς τις πιθανότητες προσβολής των τροφίμων από παράγοντες νόθευσης. Σε αυτό το σημείο πρέπει να αναφερθεί ότι η μελέτη περίπτωσης, η οποία αναλύεται για τους σκοπούς της διατριβής, συνδέεται με την εφαρμογή των παραπάνω από την Coca-Cola 3E. Για τη μελέτη αυτή χρησιμοποιήθηκε ως ερευνητικό μέσο το ερωτηματολόγιο του “Food Defense Plan Builder” για την αξιολόγηση των απειλών(TACCP) και του “SSAFE” για την αξιολόγηση των ευπαθών σημείων (VACCP). Από την ανάλυση των αποτελεσμάτων προέκυψε ότι η εταιρεία της Coca-Cola Τρία Έψιλον καλύπτει κατά 89,5% τις απαιτήσεις που αφορούν την Άμυνα Τροφίμων, ενώ το υπόλοιπο 10,5% αντιστοιχεί σε κενά που υπάρχουν στις διαδικασίες της και χρειάστηκε να θέσει διορθωτικές ενέργειες προκειμένου να έχει ένα ολοκληρωμένο σύστημα πρόληψης και αντιμετώπισης των δυνητικών απειλών. Από την άλλη πλευρά, σχετικά με την προστασία από την Απάτη Τροφίμων το επίπεδο των μέτρων ελέγχου στο οποίο βρίσκεται η εταιρεία είναι μέτριο προς υψηλό. Συγκεκριμένα, το 47,4% των δεικτών ανήκει στο υψηλό επίπεδο ελέγχου όπου καμία ενέργεια δεν απαιτείται, ενώ το 52,6% των δεικτών προσδιορίστηκαν στο μεσαίο επίπεδο ελέγχου οδηγώντας στον εντοπισμό των ευπαθών σημείων και παρέχοντας στην Coca-Cola Τρία Έψιλον μια εικόνα, η οποία αποτέλεσε τη βάση για την ανάπτυξη των στρατηγικών μετριασμού κατά της Απάτης στα Τρόφιμα. | el |
heal.advisorName | Λεώπουλος, Βρασίδας | el |
heal.advisorName | Χατζηστέλιος, Γεώργιος | el |
heal.committeeMemberName | Χατζηστέλιος, Γεώργιος | el |
heal.committeeMemberName | Λεώπουλος, Βρασίδας | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: