dc.contributor.author |
Μπαρδάκος, Ανδρέας
|
|
dc.contributor.author |
Bardakos, Andreas
|
|
dc.date.accessioned |
2020-06-10T10:27:17Z |
|
dc.date.available |
2020-06-10T10:27:17Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/50771 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.18469 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
προϊόν |
el |
dc.subject |
λανσάρισμα |
el |
dc.subject |
τοποθέτηση |
el |
dc.subject |
κύκλος ζωής προϊόντος |
el |
dc.subject |
επώνυμο προϊόν |
el |
dc.subject |
product |
en |
dc.subject |
segment |
en |
dc.subject |
product manager |
en |
dc.subject |
positioning |
en |
dc.subject |
brand |
el |
dc.title |
Λανσάρισμα νέου προϊόντος - Το παράδειγμα του ροφήματος αμυγδάλου της ΔΕΛΤΑ |
el |
dc.contributor.department |
mBA Athens - Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων |
el |
heal.type |
masterThesis |
|
heal.classification |
Διοίκηση Επιχειρήσεων |
el |
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2019-02-22 |
|
heal.abstract |
Η παρούσα πτυχιακή εργασία αποτελεί το τέλος μιας διετούς διαδικασίας φοίτησης στο Διατμηματικό Μεταπτυχιακό Πρόγραμμα Σπουδών Athens mBA Οργάνωση & Διοίκηση Επιχειρήσεων τα ακαδημαϊκά έτη 2016-2018.
Η διπλωματική εργασία πραγματεύεται τις στρατηγικές επιλογές και τις μεθόδους μιας εταιρείας για την δημιουργία, την ανάπτυξη και το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος στην αγορά.
Αρχικά παρουσιάζονται οι αρχές και οι μέθοδοι που θεωρητικά απαιτούνται από την πλευρά του Οργανισμού για να μπορέσει να προχωρήσει στην επιλογή της καλύτερης ιδέας για την παραγωγή ενός προϊόντος, την τοποθέτηση αυτού στην αγορά, το απαραίτητο μείγμα marketing που το συνοδεύει μέχρι να ολοκληρώσει τον κύκλο ζωής του.
Στην συνέχεια χρησιμοποιώντας την εμπειρία και το παράδειγμα της ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΒΕΕ έγινε προσπάθεια για να συνδεθεί η θεωρητική προσέγγιση με την πραγματική διαδικασία που απαιτείται για το λανσάρισμα ενός νέου προϊόντος. Η ΔΕΛΤΑ Τρόφιμα ΑΒΕΕ λάνσαρε το 2017 μια σειρά φυτικών ροφημάτων από αμύγδαλο, βρόμη, καρύδα και ταχίνι. Η σύγχρονη οικονομική συγκυρία αλλά και οι ιδιαιτερότητες της αγοράς τροφίμων στην Ελλάδα οδήγησαν σε διαφορετικές ενέργειες από την πλευρά της Εταιρείας με σκοπό την όσο δυνατόν αποτελεσματικότερη και επικερδότερη διαδικασία για την τοποθέτηση της νέας αυτής σειράς.
Στην παρούσα διπλωματική παρουσιάζονται τα βήματα που έγιναν από την πλευρά της ΔΕΛΤΑ, ο τρόπους που επέλεξε να κάνει τα συγκεκριμένα βήματα και η αποτελεσματικότητα αυτών σε χρονική διάρκεια ενός περίπου έτους. Οι παρατηρήσεις και η περιγραφή των βημάτων έγιναν αποκλειστικά μέσω της προσωπικής μου εμπειρίας από το τμήμα των πωλήσεων της ΔΕΛΤΑ και από συνεντεύξεις στελεχών του τμήματος marketing οι οποίοι έδωσαν με σαφήνεια το σύνολο της σκέψης της Εταιρείας και των στόχων που βάζει η Εταιρεία μέσα από το συγκεκριμένο λανσάρισμα.
Τέλος ακολουθεί ένα σύνολο συμπερασμάτων που δείχνουν την διαφορά θεωρίας και πράξης αλλά και της δυναμικής που έχει η αγορά και τον τρόπο με τον οποίο σε πάρα πολλές περιπτώσεις μεγάλες εταιρείες αναγκάζονται να προχωρούν σε διαφορετικά βήματα ώστε να μπορούν να εκμεταλλεύονται στο έπακρο τις δυνατότητες που έχουν για να πετυχαίνουν το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα, που δεν είναι άλλο από την αύξηση της ανταγωνιστικότητάς τους και της κερδοφορίας τους.
Τα συμπεράσματα της εργασίας αν και αφορούν ένα συγκεκριμένο παράδειγμα που έχει να κάνει με την αγορά των τροφίμων είναι ιδιαίτερα χρήσιμα. Η αξία τους έγκειται στο γεγονός πως, αρχικά, κανένα θεωρητικό κατασκεύασμα δεν μπορεί να αποτελεί θέσφατο κυρίως σε μια δυναμική διαδικασία όπως είναι αυτή της αγοράς. Κατά δεύτερον αναδεικνύει τον τρόπο με τον οποίο μπορούν να γίνουν διαφορετικές κινήσεις και επιλογές ώστε να υλοποιηθεί ο στόχος της κάθε εταιρείας. Τέλος αποδεικνύουν την ισχυρότερη συμφωνία που υπάρχει μεταξύ της θεωρίας και της πράξης που είναι το γεγονός πως όλοι οι οργανισμοί προχωρούν στην δημιουργία και το λανσάρισμα προϊόντων που να ταιριάζουν και να υλοποιούν τους στρατηγικούς της στόχους και να συμβαδίζουν με το συνολικό αξιακό της πρότυπο. |
el |
heal.advisorName |
Πανυγηράκης, Γεώργιος |
|
heal.committeeMemberName |
Πανόπουλος, Αναστάσιος |
|
heal.committeeMemberName |
Θεοδορίδης, Προκόπης |
|
heal.academicPublisher |
Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
46 |
|
heal.fullTextAvailability |
false |
|