heal.generalDescription |
Στην παρούσα Διπλωματική Εργασία, διερευνάται η υλοποίηση του Εύρωστου Σχεδιασμού – Robust Design στην Βελτιστοποίηση Τοπολογίας με τη χρήση Μοντέλων Μειωμένης Τάξης. Σε πρώτο στάδιο, μελετάται η χρήση τεχνικών μειωμένων μοντέλων στο πρόβλημα της Βελτιστοποίησης Τοπολογίας, πριν συνεχίσουμε στο στοχαστικό πρόβλημα του Robust Design.
Για την επίλυση των φορέων σε Ηλεκτρονικό Υπολογιστή, χρησιμοποιείται η Μέθοδος Πεπερασμένων Στοιχείων στο πρόγραμμα Matlab, λόγω και της ικανότητας του προγράμματος για οπτική απεικόνιση των αριθμητικών αποτελεσμάτων.
Το πρόβλημα της Βελτιστοποίησης Τοπολογίας, συναντάται σε πολλά προβλήματα σχεδιασμού για τον μηχανικό, σε πολλούς τομείς της παραγωγής, στις κατασκευές και την βιομηχανία και σε κατασκευές ή φορείς κάθε κλίμακας. Τα ιδιαίτερα πλεονεκτήματα του σχεδιασμού αυτού αφορούν την μόρφωση του φορέα εξ’ ολοκλήρου με βάση τα μεγέθη της αντικειμενικής συνάρτησης και τους περιορισμούς και όχι απλά την επιλογή των κατάλληλων μεγεθών σε υφιστάμενες γεωμετρίες.
Εδώ, κάνουμε χρήση της μεθόδου SIMP (Solid Isotropic Material with Penalization). Η βελτιστοποίηση υλοποιείται με διαδοχικές επιλύσεις του φορέα, ενώ σε κάθε βήμα υπολογίζονται οι νέες παράμετροι της μεταβλητής σχεδιασμού, εδώ είναι η σχετική πυκνότητα κάθε στοιχείου. Η εύρεση του νέου σχεδιασμού σε κάθε βήμα, γίνεται με την μέθοδο Optimality Criteria και όχι με μεθόδους μαθηματικού προγραμματισμού.
Στο παραπάνω πρόβλημα, λόγω των συνεχών επιλύσεων του φορέα, εκμεταλλευόμαστε τις τεχνικές των Mοντέλων Mειωμένης Tάξης (Reduced Order Modelling). Ουσιαστικά, προβάλλοντας το σύστημα εξισώσεων του πλήρους φορέα σε μία μειωμένη βάση προσεγγίζουμε με ακρίβεια την πραγματική επίλυση – πλήρη λύση του μοντέλου κερδίζοντας ωστόσο σε υπολογιστικό κόστος, το οποίο είναι μεγάλο ακόμα και για τους συνηθισμένους φορείς.
Μελετάμε τις μεθόδους κατασκευής της μειωμένης βάσης, είτε πριν την επίλυση του προβλήματος με τις μεθόδους POD – SVD, είτε με την κατασκευή της μειωμένης βάσης κατά την επίλυση, ενώ με τη διαδικασία ορθοκανονικοποίησης Gram-Schmidt προσεγγίζουμε την ανάγκη εμπλουτισμού - ενημέρωσης της μειωμένης βάσης, όταν πλέον η λύση του μειωμένου μοντέλου δεν είναι ακριβής.
Ακριβώς αυτήν την ταχύτητα στην επίλυση των μειωμένων μοντέλων εκμεταλλευόμαστε για τον Εύρωστο Σχεδιασμό – Robust Design, στον οποίο εκτός από τις διαδοχικές επιλύσεις στα βήματα τις βελτιστοποίησης, επιλύουμε και δοκιμές Monte Carlo για να προσεγγίσουμε τις αβεβαιότητες στο σχεδιασμό. Στο πρόβλημα Βελτιστοποίησης Τοπολογίας, η έννοια του Εύρωστου Σχεδιασμού αφορά την εύρεση εκείνου του σχεδιασμού, ώστε για μια ορισμένη μεταβολή των παραμέτρων του προβλήματος να μην υπάρχει σημαντική απόκλιση στη συμπεριφορά του φορέα.
Ύστερα από την ανάπτυξη του θεωρητικού μέρους για κάθε ένα από τα παραπάνω αντικείμενα, παρουσιάζεται η υλοποίηση των μεθόδων σε κώδικα Matlab και η ανάπτυξη εφαρμογών, ενός προβόλου και μίας αμφιέρειστης δοκού τύπου γέφυρας, προτού καταλήξουμε στα συμπεράσματα της εργασίας. |
el |