HEAL DSpace

Δυναμικό παραγωγής βιοαερίου υπολειμμάτων αλκοολικής ζύμωσης εξαντλημένων κόκκων καφέ και υπολειμμάτων τροφών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Θώδος, Αθανάσιος el
dc.contributor.author Thodos, Athanasios en
dc.date.accessioned 2020-09-28T11:23:41Z
dc.date.available 2020-09-28T11:23:41Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/51179
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.18877
dc.relation Anaerobic Digestion, Biogas Production, Defatted, Food Waste, Spent coffee grounds, Stillage en
dc.rights Default License
dc.subject Αλκοολική ζύμωση el
dc.subject Αναερόβια χώνευση el
dc.subject Αφαίρεση λιπών el
dc.subject Εξαντλημένοι κόκκοι καφέ el
dc.subject Παραγωγή βιοαερίου el
dc.subject Υπολείμματα τροφών el
dc.title Δυναμικό παραγωγής βιοαερίου υπολειμμάτων αλκοολικής ζύμωσης εξαντλημένων κόκκων καφέ και υπολειμμάτων τροφών el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Περιβαλλοντική Επιστήμη και Τεχνολογία el
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2020-02-27
heal.abstract Η παραγωγή προηγμένων βιοκαυσίμων συνιστά προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής ενεργειακής στρατηγικής. Στο πλαίσια ενός βιοδιυλιστηρίου αξιοποίησης βιοαποβλήτων είναι εφικτό να παραχθεί ένα μεγάλο εύρος προϊόντων με κατάλληλους συνδυασμούς διεργασιών. Στην παρούσα διπλωματική εργασία ως βιοαπόβλητα εξετάστηκαν τα υπολείμματα τροφών και οι εξαντλημένοι κόκκοι καφέ. Σκοπός της διπλωματικής ήταν να διερευνηθεί η επίδραση της παραλαβής προϊόντων όπως το λάδι και η βιοαιθανόλη στο δυναμικό και στην κινητική παραγωγής βιοαερίου, καθώς και στην βιοαποικοδομησιμότητα των επιμέρους συστατικών. Διαπιστώθηκε ότι το δυναμικό παραγωγής βιοαερίου των υπολειμμάτων της αλκοολικής ζύμωσης τόσο των υπολειμμάτων τροφών όσο και των εξαντλημένων κόκκων καφέ μειώθηκε κατά 50% και 67% αντίστοιχα σε σύγκριση με τα αρχικά υποστρώματα. Η προεπεξεργασία της απομάκρυνσης των λιπαρών ουσιών επηρέασε κυρίως την κινητική της παραγωγής βιοαερίου. Κατά τη μελέτη της σύστασης των χωνευμάτων, παρατηρήθηκε ότι οι περιεχόμενοι υδατάνθρακες για κάθε υπόστρωμα και σε όλες τις περιπτώσεις που εξετάστηκαν αποικοδομήθηκαν σχεδόν πλήρως. Εξετάζοντας εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης των υπολειμμάτων τροφών αλλά και των εξαντλημένων κόκκων καφέ σε όρους ενεργειακού περιεχομένου των τελικών προϊόντων, προέκυψε ότι η εξαγωγή των λιπών και ελαίων των υποστρωμάτων και η ακόλουθη αναερόβια χώνευσή του είναι το σενάριο που εμφανίζει την υψηλότερη ενεργειακή απόδοση αποδίδοντας 12636 ΜJ/tn και 10722 ΜJ/tn αντίστοιχα. Συμπερασματικά, τόσο τα υπολείμματα τροφών, όσο και οι εξαντλημένοι κόκκοι καφέ συνιστούν βιοαπόβλητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση παραγωγής βιοκαυσίμων. Σε κάθε περίπτωση η διεργασία της αναερόβιας χώνευσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι με σημαντικό ενεργειακό δυναμικό. el
heal.advisorName Χαραλάμπους, Αικατερίνη el
heal.committeeMemberName Χαραλάμπους, Αικατερίνη el
heal.committeeMemberName Λυμπεράτος, Γεράσιμος el
heal.committeeMemberName Κόλλια, Κωνσταντίνα el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 131 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής