heal.abstract |
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο πλαίσιο του διαπανεπιστημιακού προγράμματος μεταπτυχιακών σπουδών "Τεχνο-Οικονομικά Συστήματα" και το θέμα της αφορά τη Μελέτη Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων Πελατών Χαμηλής Τάσης.
Οι ανάγκες των καταναλωτών για μέτρηση του ηλεκτρικού ρεύματος ήταν πάντοτε μεγάλες. Σήμερα τα δεδομένα έχουν εξελιχθεί έτσι ώστε να είναι ορατή η ανάγκη τόσο των διαχειριστών όσο και των καταναλωτών για αναλυτικότερες και ακριβέστερες μετρήσεις σε πραγματικό χρόνο. Το πρόβλημα αυτό λύνει το Σύστημα Συλλογής και Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων σε συνδυασμό με τα ευφυή Συστήματα Μέτρησης της ηλεκτρικής ενέργειας, γνωστά και ως "Έξυπνοι Μετρητές". Αυτοί οι μετρητές με τις μεγάλες δυνατότητές τους σε μετρήσεις βοηθούν στο να συλλέγουν, να αποθηκεύουν και να αποστέλλουν δεδομένα μέσω τηλεπικοινωνιακού μέσου στο Σύστημα Τηλεμέτρησης. Κατά κοινή ομολογία, τα άμεσα δεδομένα κατανάλωσης παρέχουν στους πελάτες πληροφορία σχετικά με την ορθή χρήση της ενέργειας και τους βοηθούν να μειώσουν την κατανάλωσή τους.
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας είναι να περιγράψει και να αναλύσει τις δυνατότητες και τις βασικές λειτουργίες του Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων Πελατών Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Η εργασία αυτή χωρίζεται σε έξι κεφάλαια. Στο πρώτο κεφάλαιο ορίζεται το ευφυές ηλεκτρικό δίκτυο και παρουσιάζονται τα πλεονεκτήματα, τα οφέλη και η αρχιτεκτονική του.
Στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στους παραδοσιακούς μετρητές ηλεκτρικής ενέργειας, αναλύονται οι δυνατότητες των έξυπνων μετρητών μέσω του Συστήματος Τηλεμέτρησης, η τεχνολογία επικοινωνίας με το σύστημα και τα οφέλη που θα αποκομίσουν οι καταναλωτές και οι προμηθευτές ενέργειας από την εγκατάσταση ευφυών μετρητών.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρατίθεται ο ορισμός ενός Συστήματος Συλλογής και Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων, παρουσιάζονται τα κύρια συστήματα, η αρχιτεκτονική τους και οι διασυνδέσεις μεταξύ αυτών στο Κέντρο Τηλεμέτρησης Πελάτων Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. Επιπρόσθετα, περιγράφονται οι κύριοι έλεγχοι εγκυρότητας των μετρητικών δεδομένων και αναλύονται οι βασικές λειτουργίες του Συστήματος Τηλεμέτρησης σε ημερήσια, εβδομαδιαία και μηνιαία βάση.
Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται ανάπτυξη διαδικασίας εύρεσης βλαβών εντός του Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων. Πιο συγκεκριμένα, η διαδικασία αυτή εντοπίζει προβλήματα υπότασης και υπέρτασης, λανθασμένης διαδοχής φάσεων και ανοιχτού καλύμματος καπακιού ακροδεκτών του μετρητή. Εκτός από την εύρεση, παρουσιάζεται και τρόπος άρσης των βλαβών αυτών.
Στο πέμπτο κεφάλαιο αναλύονται δύο νέες τοπολογίες έξυπνων δικτύων, οι οποίες πρόκειται να ενσωματωθούν άμεσα στο Σύστημα Τηλεμέτρησης. Η πρώτη τοπολογία αφορά στην αυτοπαραγωγή με ενεργειακό συμψηφισμό (Net Metering). Η δεύτερη τοπολογία αφορά τους νέους έξυπνους μετρητές, οι οποίοι έχουν επαυξημένες δυνατότητες σε σχέση με τους ήδη υπάρχοντες στο πεδίο.
Τέλος, το κεφάλαιο έξι συνοψίζει τα συμπεράσματα που εξήχθησαν από τη μελέτη του Συστήματος Διαχείρισης Μετρητικών Δεδομένων πελατών Χαμηλής Τάσης του ΔΕΔΔΗΕ. |
el |