heal.abstract |
Στο πρώτο κεφάλαιο γίνεται προσπάθεια περιγραφής του τρόπου δημιουργίας του αιολικού δυναμικού και οι βασικές αρχές λειτουργίας της ανεμογεννήτριας. Στη συνέχεια, εστιάζοντας στα παράκτια αιολικά πάρκα αναφέρονται οι τρόποι θεμελίωσης των ανεμογεννητριών στην θάλασσα, οι διαφορετικές παράμετροι που συναντώνται σε σχέση με την ξηρά και γίνεται μια ανάλυση του κόστους ενός παράκτιου αιολικού πάρκου. Ακόμα, αναφέρονται οι δυνατότητες για αιολικά πάρκα στην Ελλάδα. Αντίστοιχα στο δεύτερο κεφάλαιο γίνεται μια αναφορά στην δημιουργία της κυματικής ενέργειας και των βασικών χαρακτηριστικών της, καθώς και μια παρουσίαση του διαθέσιμου ενεργειακού δυναμικού και στις προϋποθέσεις αξιοποίησης του. Επίσης, αναφέρονται οι βασικοί τύποι μετατροπέων κυματικής ενέργειας και οι βασικές μηχανολογικές αρχές λειτουργίας του. Τέλος, παρατίθενται οι προοπτικές για την εκμετάλλευση του συγκεκριμένου ενεργειακού δυναμικού στην Ελλάδα.
Στη συνέχεια, στο τρίτο κεφάλαιο γίνεται μια βασική εισαγωγή στις έννοιες της επικινδυνότητας και διακινδύνευσης, με βάση τα διαφορετικούς ορισμούς που έχουν δοθεί, και στη σημασία διευκρίνησης αυτών όσον αφορά στην καλύτερη κατανόηση επικίνδυνων συνθηκών και στην πρόληψη ατυχημάτων στο μέλλον. Στη συνέχεια γίνεται αναφορά στην έννοια της ανάλυσης - εκτίμησης επικινδυνότητας, στα πλεονεκτήματα που παρέχει και στις διαφορετικές μεθόδους προσέγγισης της. Έπειτα, γίνεται σύνδεση με το αντίστοιχο κομμάτι της νομοθεσίας, όπου σε κάθε χώρα διασφαλίζει την ασφαλή λειτουργία των επιχειρήσεων με στόχο την πρόληψη όσο το δυνατόν περισσότερων ατυχημάτων.
Στο τέταρτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα αποτελέσματα ερευνών που έχουν γίνει σε σχέση με τους κινδύνους που μπορεί να προκύψουν κατά τη εγκατάσταση, λειτουργία και συντήρηση των αιολικών πάρκων τόσο για τους άμεσά εμπλεκόμενους εργαζόμενους όσο και για του κατοίκους αλλά και για το περιβάλλον. Επίσης, παρατίθενται τα βασικότερα σημεία και οι συνθήκες που μπορεί να αστοχήσει μια ανεμογεννήτρια και να προκύψουν οι παραπάνω κίνδυνοι. Το συγκεκριμένο ζήτημα λόγω του σύγχρονου του χαρακτήρα του δεν μετράει πολλά χρόνια έρευνας. Οι περισσότεροι ερευνητές αναφέρουν αυτή την έλλειψη που υπάρχει από την άποψη των αποτελεσμάτων ωστόσο τα στοιχεία που υπάρχουν μέχρις στιγμής από διαφορετικές έρευνες φαίνεται να συγκλίνουν.
Στο πέμπτο κεφάλαιο παρουσιάζονται τα δεδομένα που υπάρχουν μέχρις στιγμής όσον αφορά τις επιπτώσεις που μπορεί να έχουν οι μετατροπείς της κυματικής ενέργειας. Γίνεται αναφορά στις τεχνικές αστοχίες που μπορεί να προκύψουν και τι συνέπειες μπορεί να έχουν αυτές σε επιμέρους παραμέτρους. Ακόμα, επισημαίνονται οι πιθανές περιβαλλοντικές συνέπειες και οι συνέπειες σε σχέση με τους άμεσα εμπλεκόμενους κατοίκους αλλά και τον τουρισμό.
Στο τελευταίο κεφάλαιο, δίνονται εξειδικευμένα στοιχεία για την πρώτη παράκτια μονάδα αφαλάτωσης με χρήση ανανεώσιμων πηγών ενέργειας. Το συγκεκριμένο κεφάλαιο εστιάζει στις προδιαγραφές ασφαλείας της μονάδας και αποτελεί συνέχεια και εξειδίκευση των υπολοίπων κεφαλαίων |
el |