heal.abstract |
Σκοπός της παρούσας εργασίας είναι η σύνθεση νοθευμένων με άζωτο και θείο, κβαντικών τελειών άνθρακα (N,S-CQDs) και η ενσωμάτωσή τους σε φωτοβολταϊκές κυψελίδες ευαισθητοποιημένες με χρωστική (DSSCs).
Οι πρώτες ύλες που χρησιμοποιήθηκαν για τη σύνθεση των N,S-CQDs ήταν το κιτρικό οξύ και η θειουρία σε 4 διαφορετικές αναλογίες μάζας, ίδιες για κάθε μέθοδο σύνθεσης. Οι μέθοδοι bottom-up σύνθεσης ήταν η υδροθερμική (Αυτόκλειστο) και μέσω του Αντιδραστήρα Μικροκυμάτων. O οπτικός και δομικός χαρακτηρισμός των N, S-CQDs έγινε μέσω των μεθόδων φασματοσκοπίας: Απορρόφησης Υπεριώδους/Ορατού (UV/vis), Απορρόφησης Υπέρυθρου (FTIR) και Φθορισμού (PL). Οι μέθοδοι φασματοσκοπίας επιβεβαίωσαν την ύπαρξη N,S-CQDs και μέσω των φασμάτων τους δόθηκαν πληροφορίες για τις διαφορές των νανοσωματιδίων ανάλογα με τη μέθοδο σύνθεσης και την αρχική αναλογία αντιδρώντων.
Οι N,S-CQDs ενσωματώθηκαν σε ηλιακά κελιά DSSCs ως συνευαισθητοποιητές της χρωστικής Ζ907, με στόχο να ενισχύσουν την απορρόφησή της. Η επίδραση των N,S-CQDs στην απόδοση των κελιών αποτιμήθηκε μέσω της γραμμικής βολταμετρίας σάρωσης (LSV). Τα περισσότερα ηλιακά κελιά που περιέχουν τις N,S-CQDs παρουσιάζουν μεγαλύτερες αποδόσεις από το κελί αναφοράς (χωρίς N,S-CQDs). Τη μεγαλύτερη απόδοση έχει η κυψελίδα με τις N,S-CQDs της σύνθεσης αυτοκλείστου με αρχική αναλογία (κιτρικού οξέος/θειουρία) = 3/3 (g/g) με τιμή 5,95%. |
el |