HEAL DSpace

Χρήση εγκλεισμένων προβιοτικών βακτηρίων στη ζύμωση του γιαουρτιού

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Λούκα, Ελένη el
dc.contributor.author Louka, Eleni en
dc.date.accessioned 2020-10-21T10:20:59Z
dc.date.available 2020-10-21T10:20:59Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/51543
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.19241
dc.rights Default License
dc.subject Ζύμωση el
dc.subject Γιαούρτι el
dc.subject Προβιοτικά el
dc.subject Βακτήρια el
dc.subject Εγκλεισμός el
dc.title Χρήση εγκλεισμένων προβιοτικών βακτηρίων στη ζύμωση του γιαουρτιού el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Χημεία el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2020-02-24
heal.abstract Ο ορισμός προβιοτικός αναφέρεται σε μικροοργανισμούς οι οποίοι όταν καταναλωθούν ζωντανοί, έχουν θετική επίδραση στην υγεία του ξενιστή. Ωστόσο λόγω των αντίξοων συνθηκών του πεπτικού συστήματος περιορίζεται η βιωσιμότητα των μικροοργανισμών και κατ’ επέκταση οι θετικές επιδράσεις στην υγεία του ανθρώπου. Για τον λόγο αυτό εφαρμόζονται τεχνικές εγκλεισμού αυτών. Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε ο εγκλεισμός bifidobacterium bifidus στα εξής μέσα: αλγινικό νάτριο, χιτοζάνη, κ-καραγεννάνη, ξανθάνη και κυκλοδεξτρίνη. Για τον εγκλεισμό εφαρμόστηκαν διάφορες τεχνικές όπως γαλακτωματοποίηση, ξήρανση με κατάψυξη-λυοφιλίωση (freeze drying) και ξήρανση με ψεκασμό (spray drying). Στα δείγματα των εγκλεισμένων καλλιεργειών μετρήθηκε το μικροβιακό φορτίο ώστε να αξιολογηθεί η βιωσιμότητα των μικροοργανισμών στα εγκλειστικά μέσα. Στη συνέχεια οι εγκλεισμένες καλλιέργειες χρησιμοποιήθηκαν στην οξυγαλακτική ζύμωση γάλακτος και μελετήθηκαν παράγοντες όπως η κινητική μείωσης του pH (διάρκεια λανθάνουσας φάσης, λ, μέγιστος ρυθμός μείωσης, μ) κατά τη ζύμωση καθώς και τα χαρακτηριστικά υφής του γιαουρτιού (ιξώδες, συνεκτικότητα, σκληρότητα, κομμιώδες, προσκολλησιμότητα). Σύμφωνα με τα αποτελέσματα το δείγμα της λυοφιλιωμένης καλλιέργειας σε κυκλοδεξτρίνη οδήγησε σε τιμές λ και μ παρόμοιες με της μη εγκλεισμένης καλλιέργειας. Τα δείγματα γαλακτωματοποίησης σε χιτοζάνη και λυοφιλιωμένης καλλιέργειας σε κυκλοδεξτρίνη παρουσίασαν τη μέγιστη τιμή λ και την ελάχιστη τιμή μ αντίστοιχα. Αντίθετα, τα δείγματα λυοφιλιωμένης καλλιέργειας σε αλγινικό νάτριο και ξήρανσης με ψεκασμό σε κ-καραγεννάνη παρουσίασαν την ελάχιστη τιμή λ και τη μέγιστη τιμή μ αντίστοιχα. Όσον αφορά τα χαρακτηριστικά υφής του παραγόμενου γιαουρτιού, όλα τα εγκλειστικά μέσα είχαν αρνητική επίδραση στις τιμές τους• με σημαντικότερη μείωση να παρατηρείται στα δείγματα με λυοφιλιωμένη καλλιέργεια σε αλγινικό νάτριο. el
heal.advisorName Τζιά, Κωνσταντίνα el
heal.committeeMemberName Ταούκης, Πέτρος el
heal.committeeMemberName Καβουσανάκης, Μιχάλης el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 182 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής