heal.abstract |
Τα φύλλα της ελιάς θεωρούνται μία από τις πιο άφθονες πηγές γεωργικών αποβλήτων που είναι πλούσια σε φαινολικές ενώσεις. Στη παρούσα διπλωματική εργασία χρησιμοποιώντας μία νέα μέθοδο εξαγωγής των φαινολικών ενώσεων που περιέχονται στα φύλλα ελιάς μελετήθηκε πως μεταβάλλεται το συνολικό φαινολικό φορτίο και το κάθε φαινολικό συστατικό ανάλογα με τη ποικιλία του δέντρου , την ηλικία του και το χρόνο συγκομιδής των φύλλων σε δύο διαφορετικές συνθήκες εκχύλισης.
Η μέθοδος βασίστηκε στη προσθήκη θειικού οξέος και στην υδρόλυση των φύλλων ελιάς για την παραγωγή εκχυλισμάτων πλούσια σε φαινολικές ενώσεις. Η διεργασία της εκχύλισης έγινε σε δύο συνθήκες με μεταβολή των τριών παραγόντων: αναλογία υγρού:στερεού (v/w) , όγκος θειικού οξέος και θερμοκρασία εκχύλισης. Η πρώτη συνθήκη για βέλτσιστο TPC ήταν σε συνθήκες 25,20% αναλογία υγρού:στερεού , 6,40% όγκο θειικού οξέος και 31,9οC θερμοκρασία εκχύλισης και η δεύτερη συνθήκη για βέλτιστο ελευρωπαΐνής ήταν σε συνθήκες 30,00% αναλογία υγρού:στερεού , 2,00% όγκο θειικού οξέος και θερμοκρασία εκχύλισης 40 οC.
Στο πρώτο πείραμα της παρούσας διπλωματικής 20 ποικιλίες από τα φυτώρια Κωστελένος , 3 ποικιλίες από αγρόκτημα στη Φωκίδα και μία ποικιλία από το αγρόκτημα του Εθνικού Μετσόβιο Πολυτεχνίου μελετήθηκαν ως προς τη συγκέντρωση των συνολικών φαινολικών και πραγματοποιήθηκε ταυτοποίηση και ποσοτικός προσδιορισμός των φαινολικών ουσιών. Η συγκέντρωση των συνολικών φαινολικών και της κάθε φαινολικής ουσίας εκφράστηκε σε mg ισοδύναμα γαλλικού οξέος (GAE) ανά gr ξηρού βάρους. Η συγκέντρωση των συνολικών φαινολικών μετρήθηκε με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu.Η ταυτοποίηση και η ποσοτικοποίηση του φαινολικών συστατικών έγινε με τη χρήση συστήματος υγρής χρωματογαφίας HPLC-DAD. Σύμφωνα με τα αποτελέσματα της παρούσας διπλωματικής, βρέθηκε ότι η συγκέντρωση των συνολικών φορτίων και το φαινολικό προφίλ διαφέρει μεταξύ των ποικιλιών , των συνθηκών εκχύλισης , την ηλικία του δέντρου και το χρόνο συγκομιδής.
Στο δεύτερο πείραμα έγινε προσπάθεια να ανιχνευτούν οι βέλτιστες συνθήκες για μέγιστη συγκέντρωση συνολικού ελαιοκανθάλης. Διαπιστώθηκε ότι στους 30οC ήταν η καλύτερη απόδοση στη συγκέντρωση του συνολικού φαινολικού φορτίου και της συγκέντρωσης της ελαιοκανθάλης αφού σε συνθήκες αραίωσης με 250ml απιονισμένου νερού το συνολικό φαινολικό φορτίο ήταν 20,58 mg/g ξ.β. και η συγκέντρωση της ελαιοκανθάλης ήταν 7,01 mg/g ξ.β.. και σε συνθήκες αραίωσης με 300ml απιονισμένου νερού η συγκέντρωση συνολικού φαινολικού φορτίου ήταν 14,31 mg/g ξ.β. και η συγκέντρωση της ελαιοκανθάλης 1,02 mg/g ξ.β.. Στη συνέχεια , διατηρώντας της θερμοκρασία 30οC και μεταβάλλοντας τη ποσότητα του θειικού οξέος από 100μl εώς 1500 μl παρατηρήθηκε ότι από μία ποσότητα και πάνω του θειικού οξέος υπάρχει αύξηση της συγκέντρωσης της ελαιοκανθάλης. |
el |