dc.contributor.author |
Κακαρά, Ασημένια
|
el |
dc.contributor.author |
Σταματάκη, Εμμανουέλα
|
el |
dc.contributor.author |
Kakara, Asimenia
|
en |
dc.contributor.author |
Stamataki, Emmanouela
|
en |
dc.date.accessioned |
2020-10-29T08:47:36Z |
|
dc.date.available |
2020-10-29T08:47:36Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/51656 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.19354 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Οινοποιείο |
el |
dc.subject |
Βαρυτικό μοντέλο |
el |
dc.subject |
Σαντορίνη |
el |
dc.subject |
Οινοτουρισμός |
el |
dc.subject |
Φοινικιά |
el |
dc.subject |
Κάναβα |
el |
dc.subject |
Winery |
en |
dc.subject |
Gravitational model |
en |
dc.subject |
Santorini |
en |
dc.subject |
Wine tourism |
en |
dc.subject |
Finikia |
en |
dc.subject |
Canava |
en |
dc.title |
Οινοποιείο στη Φοινικιά, Σαντορίνη |
el |
dc.title |
Winery in Finikia, Santorini |
en |
dc.contributor.department |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
Σύνθεση |
el |
heal.classification |
Synthesis |
en |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2020-02-18 |
|
heal.abstract |
Στόχος της διπλωματικής εργασίας είναι η δημιουργία ενός βιομηχανικής φύσεως κτίριο, στο οποίο θα είναι δυνατή η εισαγωγή του επισκέπτη σε όλη την πορεία του προϊόντος από την παραγωγή του μέχρι και την κατανάλωση, δημιουργώντας με τον τρόπο αυτό μία παράλληλη πορεία μεταξύ των δύο κινήσεων χωρίς, όμως, η μία να επηρεάζει την άλλη.
Η προσπάθεια αυτή ενισχύεται από τη μακρόχρονη παράδοση που κρατά η Ελλάδα με την οινική παραγωγή, την επιλογή του νησιού της Σαντορίνης καθώς και της ευρύτερης περιοχής του οικοπέδου, την έντονη ανάπτυξη της τουριστικής τάσης του οινοτουρισμού στο νησί, την ιδιαίτερη τοπογεωγραφία του με τις πολλές μικρές αμπελουργικές νησίδες/ζώνες καθώς και την εφαρμογή σύγχρονων οικολογικών, οινοποιητικών και τεχνολογικών μεθόδων.
Η περιοχή μελέτης χωροθετείται κοντά στον οικισμό της Φοινικιάς, στη βορειοδυτική πλευρά του νησιού, τόσο για ιστορικούς λόγους όσο και για στρατηγικούς που αφορούν την τοποθέτηση του πάνω σε κομβικό σημείο στο ήδη υπάρχων δίκτυο οινοποιείων της Σαντορίνης όπως και την επικοινωνία με καλλιεργήσιμο τμήμα του νησιού με επαρκείς εκτάσεις ώστε να καλυφθεί η παραγωγή του οινοποιείου.
Παρά την έντονη κλίση στην περιοχή μελέτης ανά τακτά διαστήματα δημιουργούνται φυσικά πλατώματα κοντά στο επίπεδο του δρόμου. Σε ένα από αυτά τα πλατώματα τοποθετείται και το οινοποιείο. Ο δρόμος που διέρχεται κάτω από αυτό συνδέει τους δύο κεντρικούς περιφερειακούς δρόμους και σε απόσταση 1000 μ. από τον οικισμό της Φοινικιάς, απόσταση εύκολα προσπελάσιμη με τα πόδια.
Η συνθετική ιδέα βασίστηκε στη δημιουργία δυο υπαίθριων χώρων -πλατειών- που μέσα από έρευνα στο τρόπο διάταξης τους, καταλήγουμε στην τελική κάτοψη του κτιρίου, η οποία σε όλη την πορεία της μελέτης εξετάστηκε παράλληλα με την τομή του. Το γεγονός αυτό οφείλεται στο ότι η παραγωγή βασίστηκε στο βαρυτικό μοντέλο οινοποίησης, δηλαδή τη φυσική ροή του προϊόντος χωρίς τη χρήση αντλιών. Ο σχεδιασμός των χώρων έγινε με τέτοιο τρόπο ώστε να επιτευχθεί ο βέλτιστος δυνατός συνδυασμός των φάσεων οινοποίησης και κατ΄ επέκταση των χρήσεων του επισκέπτη. |
el |
heal.abstract |
The aim of this project is to create an industrial building in which the visitor can have access or even participate to the production of wine by creating a parallel path between the two movements without, however, affecting one another.
This effort is reinforced by Greece's long tradition of wine production, the choice of the Santorini’s island and the wider area of the land, the strong development of the island's wine tourism, its particular topography with many small viticultural zones and the application of modern ecological, winemaking and technological methods.
The study area is located near the settlement of Finikia, on the northwest side of the island, both for historical and strategic reasons related to its location on a focal point in the already existing Santorini’s wineries network as well as communication with the arable part of the island.
Despite the steep incline in the study area many natural platforms are created near the road surface. One of these platforms has been used for the design of the winery. The plot is located at a distance of 1000 m from the settlement of Finikia, easily accessible on foot and the road below connects the two main roads of the island.
The synthetic idea was based on the creation of two open spaces - squares - which, through research into their layout, lead to the final floor plan of the building. The study was also examined and in its section. This is due to the fact that production was based on the gravitational model of winemaking, where the product has natural flow without the use of pumps. The spaces were designed in such a way as to achieve the best possible combination of the winemaking phases and thus the visitor's use. |
en |
heal.advisorName |
Αγγελής, Γιώργος |
el |
heal.advisorName |
Aggelis, Giorgos |
en |
heal.committeeMemberName |
Κουτσουμπός, Λεωνίδας |
el |
heal.committeeMemberName |
Μάρκου, Μαρία |
el |
heal.committeeMemberName |
Ντάφλος, Κωνσταντίνος |
el |
heal.committeeMemberName |
Κατσαρός, Μιλτιάδης |
el |
heal.committeeMemberName |
Koutsoumpos, Leonidas |
en |
heal.committeeMemberName |
Markoy, Maria |
en |
heal.committeeMemberName |
Daflos, Konstantinos |
en |
heal.committeeMemberName |
Katsaros, Miltiadis |
en |
heal.academicPublisher |
Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
17 |
|
heal.fullTextAvailability |
false |
|