heal.abstract |
Παρά τη μεγάλη ανάπτυξη των ανανεώσιμων πηγών ενέργειας, ειδικά τις τελευταίες δεκαετίες, δεν έχει καταστεί εφικτή η απεξάρτηση του ενεργειακού συστήματος από τα ορυκτά καύσιμα. Αυτό οφείλεται κυρίως στη διαρκώς αυξανόμενη ανάγκη παραγωγής πρωτογενούς ενέργειας. Εκτιμάται δε, πως τα ορυκτά καύσιμα και δη οι υδρογονάνθρακες θα διαδραματίζουν σημαντικό ρόλο τουλάχιστον για τις επόμενες δύο δεκαετίες. Έτσι, δεν προκαλεί εντύπωση το γεγονός ότι πραγματοποιούνται συνεχείς επενδύσεις στην έρευνα και εκμετάλλευση κοιτασμάτων υδρογονανθράκων, ειδικά υπεράκτιων.
Ωστόσο, οι υπεράκτιες εργασίες χαρακτηρίζονται από αυξημένη επικινδυνότητα πρόκλησης ατυχημάτων, τα οποία είτε μεμονωμένα είτε συνδυαστικά, ενδέχεται να οδηγήσουν σε υποβάθμιση του φυσικού περιβάλλοντος και σε σοβαρούς τραυματισμούς μέχρι και θανάτους εργαζομένων. Ο σχηματισμός πετρελαιοκηλίδας αποτελεί ένα από τα πιο ανεπιθύμητα περιστατικά, ιδίως όταν είναι για μεγάλης έκτασης. Το μέγεθος της πετρελαιοκηλίδας και η συνεπαγόμενη ένταση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών και οικονομικών συνεπειών εξαρτώνται από τη φάση εργασιών.
Αντικείμενο της παρούσας εργασίας αποτελεί η καταγραφή και η παρουσίαση των περιβαλλοντικών, κοινωνικών, καθώς και των οικονομικών συνεπειών από το σχηματισμό πετρελαιοκηλίδας, κατά τις υπεράκτιες εργασίες για την αναζήτηση, την έρευνα και την παραγωγή υδρογονανθράκων. Στο πλαίσιο αυτό, αρχικά εξετάζονται οι πιθανότητες εμφάνισης ατυχημάτων που σχετίζονται με διαρροή πετρελαίου αξιοποιώντας διεθνείς βάσεις δεδομένων και σχετικές εκθέσεις. Με βάση τα στατιστικά στοιχεία που συγκεντρώθηκαν, αποδεικνύεται ότι οι σημαντικότερες επιπτώσεις συνδέονται με πετρελαιοκηλίδες αργού πετρελαίου και blowouts, τα οποία αποτελούν τις κυριότερες αιτίες διαρροής μεγάλων ποσοτήτων πετρελαιοειδών. Η συχνότητα τέτοιων ατυχημάτων δεν παρουσιάζει κάποια κανονικότητα, ενώ προβλήματα δημιουργούνται και από το γεγονός ότι οι εργασίες για την έρευνα και παραγωγή υδρογονανθράκων, όπως και η καταγραφή των ατυχημάτων, εκτελούνται με διαφορετικά πρότυπα, νομικά και θεσμικά πλαίσια σε αρκετές χώρες, ακόμα και μεταξύ των κρατών-μελών της Ευρωπαϊκής Ένωσης. Η εργασία ολοκληρώνεται με τη προσπάθεια να απαντηθεί ένα κρίσιμο ερώτημα που προκύπτει από σχηματισμό πραγματικής ή ενδεχόμενης πετρελαιοκηλίδας, αυτό της οικονομικής αποτίμησης του ατυχήματος. Στο πλαίσιο αυτό παρουσιάζονται μια σειρά από μοντέλα υπολογισμού του συνολικού κόστους μίας πετρελαιοκηλίδας και οι παράγοντες που πρέπει να λαμβάνονται υπόψη. |
el |