dc.contributor.author |
Καββαθά, Τερψιχόρη
|
el |
dc.date.accessioned |
2020-11-02T10:58:59Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/51754 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.19452 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
εγκλεισμός |
el |
dc.subject |
αντιοξειδωτικά |
el |
dc.subject |
νανοσωματίδια |
el |
dc.subject |
υδροξυτυροσόλη |
el |
dc.subject |
καλλυντικά |
el |
dc.subject |
encapsulation |
en |
dc.subject |
antioxidants |
el |
dc.subject |
nanoparticles |
el |
dc.subject |
hydroxytyrosol |
el |
dc.subject |
cosmetics |
el |
dc.title |
Εγκλεισμός του φυσικού αντιοξειδωτικού υδροξυτυροσόλη σε νανοσωματίδια πολυγαλακτικού οξέος και ενσωμάτωσή τους σε καλλυντική κρέμα. |
el |
dc.contributor.department |
Εργαστήριο Οργανικής Χημείας |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
ΟΡΓΑΝΙΚΗ ΧΗΜΕΙΑ |
el |
heal.classification |
ΧΗΜΕΙΑ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑ ΚΑΛΛΥΝΤΙΚΩΝ |
el |
heal.classification |
ΠΟΛΥΜΕΡΗ |
el |
heal.classificationURI |
http://localhost:8080/healp/data/6/5 |
|
heal.classificationURI |
http://localhost:8080/healp/data/10/8/18/1 |
|
heal.classificationURI |
http://localhost:8080/healp/data/6/4/1 |
|
heal.dateAvailable |
2021-11-01T22:00:00Z |
|
heal.access |
embargo |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2014-09-29 |
|
heal.abstract |
Οι τεχνικές νανοεγκλεισμού βιοδραστικών μορίων έχουν ένα ευρύ φάσμα δυνατοτήτων, καθώς προστατεύουν τις εγκλεισμένες ενώσεις και βελτιώνουν τις φυσικοχημικές ιδιότητές τους. Η μέθοδος αυτή βρίσκει ήδη εφαρμογές σε διάφορες βιομηχανίες, συμπεριλαμβανομένης της βιομηχανίας των καλλυντικών. Σήμερα πραγματοποιείται έρευνα για την ανάπτυξη πολλών νανοσωματιδιακών δομών εγκλεισμού βιοδραστικών μορίων.
Πολλές από τις αντιοξειδωτικές ουσίες που χρησιμοποιούνται ευρέως ως πρόσθετα σε καλλυντικά σκευάσματα μειονεκτούν ως προς τη σταθερότητά τους. Επομένως, η προσθήκη σταθερότερων δομών αντιοξειδωτικών ουσιών σε καλλυντικά προϊόντα θα βελτίωνε συνολικά την απόδοσή τους.
Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο εγκλεισμός της υδροξυτυροσόλης σε νανοσωματίδια βιοδιασπώμενου πολυγαλακτικού οξέος για την προστασία της κατά την ενσωμάτωσή της σε καλλυντικό προϊόν. Η ένωση που επιλέχθηκε, ανήκει στην κατηγορία των πολυφαινολών, απαντάται φυσικά στην ελιά και παρουσιάζει ιδιαίτερα ισχυρή αντιοξειδωτική δράση.
Η σύνθεση της υδροξυτυροσόλης πραγματοποιήθηκε μέσω δύο αντιδράσεων, με απόδοση 75%. Το πολυμερές που χρησιμοποιήθηκε προέκυψε από την υδρολυτική διάσπαση εμπορικού δείγματος πολυγαλακτικού οξέος και ακολούθησε ο προσδιορισμός των ιδιοτήτων του. Στη συνέχεια πραγματοποιήθηκε ο εγκλεισμός της υδροξυτυροσόλης στα νανοσωματίδια πολυγαλακτικού οξέος, σύμφωνα με τη μέθοδο της γαλακτωματοποίησης με ταυτόχρονη εξάτμιση του διαλύτη. Η διαδικασία του εγκλεισμού επαναλήφθηκε σε μεγάλη κλίμακα, ώστε να παραχθεί η απαραίτητη ποσότητα νανοσωματιδίων για την ενσωμάτωσή τους στην κρέμα. Η απόδοση του εγκλεισμού ήταν άκρως ικανοποιητική (72.24-92.59%) και προσδιορίστηκε έμμεσα, με φασματοσκοπία υπεριώδους-ορατού (UV-Vis). Τα νανοσωματίδια χαρακτηρίστηκαν ως προς το μέγεθος, τον δείκτη πολυδιαποράς και το ζ-δυναμικό, μέσω της μεθόδου της Δυναμικής Σκέδασης Φωτός(DLS). Για τα νανοσωματίδια που σχηματίστηκαν βρέθηκε ότι έχουν μέγεθος της τάξης των 500 nm και αποτελούν σταθερές νανοσωματιδιακές δομές. Η μετάβαση σε μεγάλη κλίμακα φάνηκε να μην επηρεάζει τα χαρακτηριστικά των νανοσωματιδίων, ελάττωσε όμως την απόδοση του εγκλεισμού. Η ενσωμάτωσή των νανοσωματιδίων στην κρέμα πραγματοποιήθηκε με επιτυχία και ο έλεγχος σταθερότητας έδειξε ότι η ενσωμάτωση αυτή δεν επηρέασε τη σταθερότητα του προϊόντος. |
el |
heal.abstract |
Encapsulation of active ingredients in nanoparticles has a wide range of potential, as it can protect the encapsulated compounds and improves their physicochemical properties. This method has already been applied in many industries, including the cosmetic industry. Nowadays, many kinds of nanoparticles are under various stages of development.
Due to their biological properties antioxidants are widely used as ingredients of cosmetics however, they often present stability issues. Consequently, the integration of more stable ingredients in cosmetics can improve the products.
This project focuses on the encapsulation of hydroxytyrosol in biodegradable poly(lactic acid) (PLA) nanoparticles, in order to protect the compound in cosmetic formulations. The selected compound, member of the polyphenols family, can be found naturally in olive leaves and exhibits strong antioxidant activity.
The synthetic hydroxytyrosol was produced by a sequence of two reactions (accuracy 75%). The PLA used was obtained by degradation of polymer of high molecular weight and the properties of the produced polymer were determined. Hydroxytyrosol was encapsulated, using the emulsification-solvent evaporation method. The encapsulation procedure was scaled-up, in order to produce the quantity of nanoparticles required for the formulation of the cream. Encapsulation efficiency (EE) of hydroxytyrosol in PLA nanoparticles was determined indirectly using UV-Vis spectrometry. The results of EE were satisfactory, ranging from 72.24 % to 92.59%. Size, polydispersity index and ζ-potential determinations were performed by dynamic light scattering methods (DLS). It was found that the nanoparticles were stable and their diameter was about 500 nm. Scale-up influenced the EE but not the characteristics of the nanoparticles. Nanoparticles were added in cream successfully and the stability test indicated that the nanoparticles did not influence the stability of the product. |
en |
heal.advisorName |
Δέτση, Αναστασία |
el |
heal.committeeMemberName |
Βουγιούκα, Σταματίνα |
el |
heal.committeeMemberName |
Καραντώνης, Αντώνης |
el |
heal.academicPublisher |
Σχολή Χημικών Μηχανικών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
89 |
|
heal.fullTextAvailability |
true |
|