dc.contributor.author | Χριστοφή, Ανδρέας | el |
dc.contributor.author | Christofi, Andreas | en |
dc.date.accessioned | 2020-11-04T07:17:53Z | |
dc.date.available | 2020-11-04T07:17:53Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/51784 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.19482 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Βιοκαύσιμα | el |
dc.subject | Κυκλική οικονομία | el |
dc.subject | Βιοδιυλιστήριο | el |
dc.subject | Αναερόβια χώνευση | el |
dc.subject | Βιοαποικοδομησιμότητα | el |
dc.subject | Εξαντλημένοι Σπόροι Ζυθοποιίας | el |
dc.subject | Στερεά Απόβλητα Βιομηχανίας Πατάτας | el |
dc.subject | Βιοαέριο | el |
dc.subject | Circular economy | en |
dc.subject | Biowaste | en |
dc.subject | Biofuels | en |
dc.subject | Anaerobic digestion | en |
dc.subject | Biogas | en |
dc.subject | Biodegradability | en |
dc.subject | Brewers’ spent grains | en |
dc.subject | Potato peel waste | en |
dc.title | Αναερόβια χώνευση υπολείμματος αλκοολικής ζύμωσης οργανικών αποβλήτων ζυθοποιίας και βιομηχανίας επεξεργασίας πατάτας | el |
dc.title | Anaerobic digestion of alcoholic fermentation residue of brewers' spent grains and potato processing industry (en) | en |
dc.contributor.department | ΜΟΝΑΔΑ ΠΕΡΙΒΑΛΛΟΝΤΙΚΗΣ ΕΠΙΣΤΗΜΗΣ ΚΑΙ ΤΕΧΝΟΛΟΓΙΑΣ | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Βιοκαύσιμα | el |
heal.classification | Βιοαπόβλητα | el |
heal.language | el | |
heal.access | free | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2020-07-17 | |
heal.abstract | Η κυκλική οικονομία συνιστά προτεραιότητα της Ευρωπαϊκής στρατηγικής. Στο πλαίσια της κυκλικής οικονομίας εντάσσεται η έννοια του βιοδιυλιστηρίου το οποίο έχει ως στόχο την παραλαβή βιοαποβλήτων και την δημιουργία τους σε προϊόντα ροστιθέμενης αξίας. Στην παρούσα διπλωματική εργασία ως βιοαπόβλητα εξετάστηκαν οι εξαντλημένοι σπόροι ζυθοποιίας και τα στερεά απόβλητα βιομηχανίας πατάτας. Σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν να αξιολογηθεί η δυνατότητα παραλαβής Βιοαερίου ως τελικό προϊόν. Επίσης έγινε μελέτη ως προς την δυνατότητα συνδυασμού των διεργασιών παραγωγής Βιοντίζελ και Βιοαιθανόλης με το Βιοαέριο με σκοπό τον εντοπισμό της βέλτιστης γραμμής παραγωγής τόσο σε ενεργειακούς όρους όσο και σε όγκο τελικού υπολείμματος. Ακόμη έγινε διερεύνηση ως προς την επίδραση της κρυσταλλικότητας της κυτταρίνης που θα έχει κάθε επιμέρους στάδιο της επεξεργασίας στους εξαντλημένους σπόρους ζυθοποιίας. Τέλος έγινε εκτενής μελέτη της διεργασίας της αναερόβια χώνευσης ως προς την κινητική της παραγωγής του Βιοαερίου και ως προς την βιοαποικοδομησιμότητα των επιμέρους συστατικών. Διαπιστώθηκε ότι το δυναμικό παραγωγής βιοαερίου των εξαντλημένων σπόρων ζυθοποιίας είναι 364.0 mL/ g ξηρού υποστρώματος μειώθηκε κατά 33.4% όταν τους αφαιρέθηκαν οι λιπαρές ουσίες. Η διεργασία της αλκοολικής ζύμωσης είχε επίσης σημαντική επίδραση στο δυναμικό παραγωγής βιοαερίου, συγκεκριμένα για τους εξαντλημένους σπόρους ζυθοποιίας υπήρξε μείωση της τάξης του 30.9% σε σχέση με το δυναμικό παραγωγής της πρώτης ύλης όταν της είχαν αφαιρεθεί οι λιπαρές ουσίες. Στα στερεά απόβλητα βιομηχανίας πατάτας η μείωση ήταν της τάξης του 58.8% σε σχέση με την ανεπεξέργαστη πρώτη ύλη (από 291.6 σε 120 mL/ g ξηρού υποστρώματος). Κατά τη μελέτη της σύστασης των χωνευμάτων, παρατηρήθηκε ότι οι περιεχόμενοι υδατάνθρακες είχαν υψηλά ποσοστά αποικοδομησιμότητας. Επιπλέον, τόσο η κινητική παραγωγής βιοαερίου όσο και η κρυσταλλική δομή μειώνεται με κάθε πρόσθετη επεξεργασία που επιβάλλεται στο δείγμα. Εξετάζοντας τα αντίστοιχα εναλλακτικά σενάρια αξιοποίησης των εξαντλημένων σπόρων ζυθοποιίας αλλά και των στερεών αποβλήτων βιομηχανίας πατάτας σε όρους ενεργειακού περιεχομένου των τελικών προϊόντων, προέκυψε ότι μόνο με τη διεργασία της αναερόβια χώνευσης μπορεί να έχουμε το μέγιστο της απόδοσης με 8372 MJ/tn και 6810 MJ/tn αντίστοιχα. Όσο αφορά στην μείωση του όγκου του τελικού υπολείμματος ο βέλτιστος συνδυασμός για τους εξαντλημένους σπόρους ζυθοποιίας είναι η αφαίρεση του λιπαρού κλάσματος ακολουθούμενο από την αναερόβια χώνευση και για τα στερεά απόβλητα βιομηχανίας πατάτας ο συνδυασμός της αλκοολικής ζύμωσης με την αναερόβια χώνευση. Συμπερασματικά, τόσο οι εξαντλημένοι σπόροι ζυθοποιίας, όσο και τα στερεά απόβλητα βιομηχανίας πατάτας συνιστούν βιοαπόβλητα τα οποία μπορούν να αξιοποιηθούν προς την κατεύθυνση παραγωγής βιοκαυσίμων. Σε κάθε περίπτωση η διεργασία της αναερόβιας χώνευσης αποτελεί αναπόσπαστο κομμάτι ενός βιοδιυλιστηρίου με σημαντικό ενεργειακό δυναμικό. | el |
heal.advisorName | Χαραλάμπους, Αικατερνίνη | el |
heal.committeeMemberName | Χαραλάμπους, Αικατερίνη | el |
heal.committeeMemberName | Κόλλια, Κωνσταντίνα | el |
heal.committeeMemberName | Βουγιούκα, Σταματίνα | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 148 σ. | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: