dc.contributor.author | Κούρτη, Νικολέτα | el |
dc.contributor.author | Kourti, Nikoletta | en |
dc.date.accessioned | 2020-11-10T08:44:37Z | |
dc.date.available | 2020-11-10T08:44:37Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/51862 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.19560 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Oικειότητα | el |
dc.subject | Καθημερινότητα | el |
dc.subject | Καθημερινή ζωή | el |
dc.subject | Καφές | el |
dc.subject | Καφετέριες | el |
dc.subject | Καφέ | el |
dc.subject | Φαινομενολογία | el |
dc.subject | Εθνομεθοδολογία | el |
dc.subject | Ζακ Τατί | el |
dc.subject | Intimacy | en |
dc.subject | Everyday life | en |
dc.subject | Mundane | en |
dc.subject | Coffee | en |
dc.subject | Cafeterias | en |
dc.subject | Cafe | en |
dc.subject | Phenomenology | en |
dc.subject | Ethnomethodology | en |
dc.subject | Jacques Tati | en |
dc.title | Χτίζοντας την οικειότητα | el |
dc.title | Building intimacy | en |
dc.type | Διάλεξη | |
heal.type | learningMaterial | el |
heal.classification | Αρχιτεκτονική | el |
heal.classification | Architecture -- Psychological aspects | en |
heal.language | el | el |
heal.access | campus | el |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2019-02-15 | |
heal.abstract | Η παρούσα εργασία προσπαθεί να εντοπίσει την οικειότητα που αποκτά κανείς στην καθημερινή ζωή και πώς αυτή συνδέεται με τον αρχιτεκτονικό χώρο που την περιβάλλει, μέσα από την επί τόπου μελέτη σε ένα μικρό συνοικιακό καφέ στην Αθήνα. Η οικειότητα, εν γένει, αναπτύσσεται ανάμεσα σε δύο ή περισσότερα άτομα που συναντώνται κατ' επανάληψη, η εργασία όμως διαπιστώνει ότι βασικές αρχιτεκτονικές παράμετροι συμμετέχουν στο βιωμάτικό αυτό χτίσιμο. Παρατηρώντας τις κινήσεις των ανθρώπων που εισέρχονται στο καφέ κατά τη διάρκεια της μέρας, επιχειρεί να διακρίνει πως αυτές επηρεάζονται από το χτισμένο περιβάλλον. Η εργασία λοιπόν εστιάζει στο πώς κινούνται τα άτομα στο χώρο και πώς αλληλεπιδρούν με την αρχιτεκτονική του συγκεκριμένου τόπου, χτίζοντας σταδιακά μια οικειότητα με το χώρο. Μελετώντας τo ‘My Pastaflora, ένα καφέ στην περιοχή του Βύρωνα, και εξετάζοντας τις κινήσεις των ανθρώπων μέσα σ’ αυτό, η εργασία παρατηρεί πώς τα άτομα χτίζουν σχέσεις μεταξύ τους και ταυτόχρονα εγκαθιδρύουν οικειότητα με το χώρο. Μεθοδολογικά, η επιλογή του συνοικιακού καφέ δεν είναι τυχαία. Ο καφές ως ποτό, αλλά και ως κοινωνικό φαινόμενο, αποτελεί μια διαδικασία η οποία συνδέεται με την επανάληψη, τη συνήθεια και την κοινωνική συναναστροφή που αυτές προκαλούν. Με την είσοδο ενός ατόμου στην καφετέρια ξεκινάει η αλληλεπίδρασή του με το χώρο και με τους θαμώνες. Ποιο είναι το καλύτερο σημείο – το ιδανικό τραπέζι - για να πιει τον καφέ του, να διαβάσει το βιβλίο του ή να περιμένει κάποιον άλλο; Πως ένα μικρό σκαλί αλλάζει τις χωρικές σχέσεις δημιουργώντας διαχωρισμούς αλλά και συνδέσεις; Η εργασία εστιάζοντας σε μικρές αρχιτεκτονικές λεπτομέρειες και αναλύοντας πραγματικές καθημερινές καταστάσεις επιχειρεί να στήσει μια αφήγηση για το ευρύ και σημαντικό ζήτημα της οικειοποίησης του χώρου από τους χρήστες του. | el |
heal.abstract | This study is an attempt to identify the of intimacy that one acquires in everyday life and its connection to architectural space, through an on-site participant observation study of a neighborhood café. Intimacy, in general, is created between two or more people who meet repeatedly. The study, though, focuses on the architectural characteristics that contribute to building this intimacy. Through a careful observation of the people from the time of their entrance in the café, an attempt is made to decode their movement in response to the built environment. Therefore the study examines how people move in the cafe in response to its architectural characteristics, building gradually an architectural intimacy. By studying ‘My Pastaflora,’ a neighborhood café in the suburbs of Athens, and observing the movements of people in it, we can see how people build relationships between them and how the build intimacy with space. Methodologically, the selection of a neighborhood café is not coincidental. Coffee as a substance and as a social phenomenon, is a daily procedure based on repetition, habit that often causes social interaction. By entering in a café begins one starts an unnoticed interaction with space and the rest of the customers. What is the best spot - the ideal table - to drink his coffee, read his book or wait for someone else? How can a small step change the spatial relationships by creating separations but also connections? By focusing on small architectural details and everyday mundane situations, this research, attempts to construct a narrative about the wide but central topic of how people dwell architectural space through intimacy. | en |
heal.tableOfContents | 1 ΕΙΣΑΓΩΓΗ 1.1 Έρευνα 1.3 Άλλες επιστήμες 1.3.1 Ψυχολογία 1.3.2 Κοινωνιολογία 1.3.3 Εθνομεθοδολογία 1.4 Κινηματογράφος 2 ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ 2.1 Γλωσσολογικά 2.2 Καθημερινότητα 2.3 Το Ανεπίσημο 2.4 Σχεδιασμός 2.4.1 Αποστάσεις 2.4.2 Κλίμακα 2.4.3 Χώρος 2.5 Στο θέμα μας 3 ΚΑΦΕ(Σ) 3.1 Γλωσσολογικά 3.2 Ιστορία 3.3 Ο καφές και τα καφέ σήμερα 3.4 Στο θέμα μας 4 ΣΧΕΔΙΑΖΟΝΤΑΣ ΤΗΝ ΟΙΚΕΙΟΤΗΤΑ 4.1 My Pastaflora 4.2 Αρχιτεκτονικά στοιχεία 4.2.1 Δομικά στοιχεία - Κέλυφος 4.2.2 Εσωτερικός χώρος 4.2.3 Εξωτερικός χώρος 4.3 Μη Αρχιτεκτονικά στοιχεία 4.3.1 Προσωπικό 4.3.2 Κουλτούρα 4.3.3 Χρόνος 5 ΣΥΜΠΕΡΑΣΜΑΤΑ 5.1 Ανακεφαλαιώνοντας 5.2 Αρχιτεκτονική και Οικειότητα 5.3 "Χτίζοντας" την οικειότητα ΒΙΒΛΙΟΓΡΑΦΙΑ ΟΠΤΙΚΟ ΥΛΙΚΟ ΑΛΛΕΣ ΠΗΓΕΣ | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Αρχιτεκτονικού Σχεδιασμού | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: