heal.abstract |
Ο καρκίνος είναι από τις πρώτες αιτίες θανάτου παγκοσμίως. Σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, περίπου 22 εκατ. περιστατικά θα υπάρχουν κάθε χρόνο μέχρι το 2030 (18.1 φέτος). Ειδικά στην Ευρωπαϊκή Ένωση, σύμφωνα με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας, την πρωτιά σε νέα περιστατικά ετησίως κατέχει η Γερμανία (7.40/1000 κατοίκους), με την Ουγγαρία (7.27/1000 κατοίκους) και τη Δανία (7.09/1000 κατοίκους) να ακολουθούν. Η Ελλάδα βρίσκεται στη μέση της λίστας με τις 28 χώρες, με 6.05 καινούργιους καρκινοπαθείς ανά χίλιους κατοίκους, περισσότερους από την Ισπανία, την Πορτογαλία, τη Φινλανδία αλλά και την Κύπρο. Η έγκαιρη ανίχνευση και διάγνωση της νόσου μπορεί να ελαχιστοποιήσει τις επιπτώσεις του καρκίνου.
Tα κακοήθη νεοπλάσματα του εξωτερικού ακουστικού πόρου (EAC), του μέσου και του εσωτερικού αυτιού είναι σπάνια. Το ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα (SCC) είναι το πιο κοινό νεόπλασμα αυτών των μερών. Αντιμετωπίζεται συχνά με χειρουργική επέμβαση, ακτινοβολία, Φωτοδυναμική θεραπεία (PDT),κρέμα χημειοθεραπείας και ηλεκτροχειρουργική.
Το ακουστικό νευρίνωμα (ή όπως πιο σωστά λέγεται : αιθουσαίο σβάννωμα) είναι ένας καλοήθης όγκος που αναπτύσσεται αργά στο πίσω μέρος του κεφαλιού, στην περιοχή που αντιστοιχεί πίσω από το αυτί. Προέρχεται από το περίβλημα του 8ου εγκεφαλικού νεύρου. Το νεύρο αυτό έχει σχέση με την ακοή και τη διατήρηση της ισορροπίας. Η αντιμετώπιση του όγκου μπορεί να είναι παρακολούθηση με μαγνητική τομογραφία, στερεοτακτική ακτινοχειρουργική και χειρουργική αφαίρεση.
Η Μυϊκή Δυστροφία Facioscapulohumeral (FSHD) είναι μια αυτοσωματική κυρίαρχη προοδευτική μυοπάθεια, χαρακτηριστική που σχετίζεται με μια διαγραφή του χρωμοσώματος 4q35 και βρίσκεται στην κατηγορία του τύπου καρκίνου του αυτιού που περιλαμβάνει τον καρκίνο βασικών κυττάρων.
Υπάρχουν διάφορα είδη καρκίνου της κεφαλής και του τραχήλου, ωστόσο στην παρούσα εργασία θα αναφερθούμε, λόγω των σοβαρότερων επιπτώσεων τους στην λειτουργία της ακοής, στο ρινοφαρυγγικό καρκίνωμα, που είναι ένας κακοήθης όγκος στο ρινοφάρυγγα, ένα πέρασμα που συνδέει το πίσω μέρος της μύτης με το λαιμό, και στο καρκίνο του τραχήλου της μήτρας, που είναι ο δεύτερος συχνότερος καρκίνος των γυναικείων γενετικών οργάνων μετά από τον καρκίνο της ωοθήκη
Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι να γίνει μία λεπτομερής έρευνα όπου θα διαπιστωθούν τα αίτια, τα συμπτώματα, η θεραπεία καθώς και οι επιπτώσεις των παραπάνω ασθενειών στο ανθρώπινο ακουστικό σύστημα. |
el |