heal.abstract |
Ο στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι ο προσδιορισμός των πιο σημαντικών ανταλλακτικών, τα οποία είναι συμβατά με έναν αριθμό πλοίων που ανήκουν στο στόλο που διαχειρίζεται συγκεκριμένη ναυτιλιακή εταιρία. Έπειτα, η πρόβλεψη των αναγκών για αυτά τα ανταλλακτικά για το σύνολο στόλου και η δημιουργία κατάλληλης στρατηγικής αναπλήρωσης, ώστε να αποτελέσει αυτή η διπλωματική εργασία, εργαλείο υποστήριξης των αγοραστικών αποφάσεων του τμήματος προμηθειών.
Στο πρώτο μέρος της εργασίας γίνεται μια συνοπτική περιγραφή του τρόπου με τον οποίο λειτουργεί ο τομέας της ναυτιλίας και του βασικού πλαισίου του προβλήματος που πραγματεύεται η εργασία. Έπειτα γίνεται βιβλιογραφική ανασκόπηση των βασικών εννοιών της ανάλυσης δεδομένων και προσδιορισμός των αλγορίθμων μηχανικής μάθησης που θα χρησιμοποιηθούν για την επίλυση των επιμέρους προβλημάτων της εργασίας. Η βιβλιογραφική ανασκόπηση περιλαμβάνει επίσης τις μεθόδους πρόγνωσης της ζήτησης που επιλέχθηκαν και χρησιμοποιήθηκαν, καθώς και στοιχεία για τη διαχείριση αποθεμάτων.
Στο δεύτερο μέρος της εργασίας, προσδιορίζονται οι συγκεκριμένοι κωδικοί πάνω στους οποίους θα επικεντρωθεί η ανάλυση του κόστους και η πρόγνωση των αναγκαίων ποσοτήτων για την κάλυψη των αναγκών του στόλου. Χρησιμοποιούνται αλγόριθμοι συσταδοποίησης (clustering) με βάση μια σειρά κριτηρίων που αφορούν στοιχεία της αναγκαιότητας των εξαρτημάτων, των συμβατών πλοίων, των χρόνων παράδοσης, και της ποσότητας της ζήτησης, προκειμένου να προσδιοριστούν τα πιο σημαντικά κοινά ανταλλακτικά.
Έπειτα, για τους κωδικούς που προσδιορίστηκαν, πραγματοποιείται πρόγνωση της ζήτησής τους για το επόμενο έτος. Η πρόγνωση γίνεται με στατιστική ανάλυση και ανάλυση χρονοσειρών για τα δεδομένα που έχουν προκύψει από τις αγορές των συγκεκριμένων ανταλλακτικών τα προηγούμενα έτη.
Στη συνέχεια, με βάση τα δεδομένα της πρόγνωσης ζήτησης, προσδιορίζεται η βέλτιστη στρατηγική αναπλήρωσης για τους εν λόγω κωδικούς, βασισμένη στην ελαχιστοποίηση της συνάρτησης κόστους. Οι διαφορετικές συνιστώσες κόστους της αντικειμενικής συνάρτησης περιλαμβάνουν το κόστος κτήσης, το διαχειριστικό κόστος, το μεταφορικό κόστος, τα εργατικά και το κόστος αποθέματος. Υπολογίζεται επίσης το βέλτιστο επίπεδο εξυπηρέτησης με την τήρηση συγκεκριμένου αποθέματος ασφαλείας για τον κάθε κωδικό. Το τελικό αποτέλεσμα είναι ένα μοντέλο το οποίο προτείνει τις αγορές κατάλληλων ποσοτήτων συγκεκριμένων κοινών ανταλλακτικών, σε συγκεκριμένες χρονικές στιγμές, με στόχο την ελαχιστοποίηση του κόστους προμηθειών.
Τέλος, παρουσιάζεται η σύνοψη του μοντέλου που δημιουργήθηκε και οι τομείς στους οποίους αυτό δύναται να εφαρμοστεί, οι οποίοι δεν περιορίζονται στον κλάδο της ναυτιλίας. |
el |