heal.abstract |
Το αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αφορά στην ανάκτηση ουσιών από μικροφύκη με χρήση της Υπερκρίσιμης Εκχύλισης. Είναι ένα πεδίο έρευνας με αυξανόμενο ενδιαφέρον, αφενός, χάρη στη χρήση πράσινων διαλυτών και τεχνικών για την παραλαβή των εκχυλισμάτων, και αφετέρου, γιατί απευθύνεται σε πρώτες ύλες με πολλές δυνατότητες καλλιέργειας και με πολλές ουσίες για ανάκτηση, με εύρος που καλύπτει εφαρμογές από τα βιοκαύσιμα έως τις φαρμακοβιομηχανίες. Η Υπερκρίσιμη Εκχύλιση με διοξείδιο του Άνθρακα πλεονεκτεί έναντι των συμβατικών μεθόδων εκχύλισης σε τέτοιου είδους εφαρμογές, μιας και έχει τη δυνατότητα να ανακτήσει αποτελεσματικά ουσίες σε χαμηλές θερμοκρασίες, οπότε εκχυλίσματα τα οποία είναι θερμοευαίσθητα δεν υπόκεινται σε αλλοιώσεις. Επιπλέον, το CO2 εφόσον σε συνθήκες περιβάλλοντος απαντάται σε αέρια μορφή, η απομάκρυνσή του από τα εκχυλίσματα γίνεται με μία απλή εκτόνωση, χωρίς να χρειάζεται περεταίρω διαχωρισμός.
Κατά τη διερεύνηση του θέματος έγινε ανασκόπηση της υπάρχουσας βιβλιογραφίας που σχετίζεται με αξιοποίηση αλγών με Υπερκρίσιμη Εκχύλιση και συγκεκριμένα των συνθηκών κάτω από τις οποίες έχουν ανακτηθεί ουσίες από το μικροφύκος Chlorella vulgaris και τα αντίστοιχα αποτελέσματά τους. Η Chlorella αποτελεί μία άλγη με πολλές εφαρμογές και μία πρώτη ύλη σχετικά ευέλικτη, καθώς μπορεί να καλλιεργηθεί κάτω από πολλές διαφορετικές συνθήκες που θα καταλήξουν σε διαφορετικές συγκεντρώσεις ουσιών για ανάκτηση στο κύτταρο. Επομένως, δύναται να τροποποιηθεί η καλλιέργεια με τρόπο τέτοιο, ώστε να μεγιστοποιηθούν οι ποσότητες προς εκχύλιση.
Ακόμα, πραγματοποιήθηκαν πειραματικές εκχυλίσεις στο Εργαστήριο Θερμοδυναμικής και Φαινομένων Μεταφοράς, στη συσκευή Υπερκρίσιμης Εκχύλισης για τη μικροάλγη Chlorella vulgaris, κάτω από διαφορετικές συνθήκες πίεσης (110, 180 και 250 bar), θερμοκρασίας (40oC, 50oC και 60oC), παροχής CO2 (1, 2 και 3 kg/h) και προκατεργασίας. Μελετήθηκε η επίδραση αυτών των παραμέτρων στην απόδοση της εκχύλισης. Η μέγιστη ανάκτηση εκχυλίσματος (2,48%) σημειώθηκε για πίεση 250 bar, θερμοκρασία 60oC και παροχή 2 kg/h CO2.
Η προκατεργασία της Chlorella vulgaris που εφαρμόστηκε πριν την Υπερκρίσιμη Εκχύλιση, ήταν η επιβολή υψηλής πίεσης (μεγαλύτερη από 250 bar) στα κύτταρα και έπειτα, η ακαριαία εκτόνωσή τους με σκοπό την διάρρηξη του κυτταρικού τοιχώματος. Η επίδραση της προκατεργασίας εξετάστηκε και έγιναν προσπάθειες απεικόνισης των αλλοιώσεων του κυτταρικού τοιχώματος χρησιμοποιώντας οπτικό μικροσκόπιο, αλλά η διάρρηξη των κυττάρων δεν ήταν ικανοποιητική.
Επιπλέον, εκτελέστηκε μέτρηση της αντιοξειδωτικής δράσης των εκχυλισμάτων με τη μέθοδο ελεύθερων ριζών DPPH και μέτρηση ολικού φαινολικού περιεχομένου με τη μέθοδο Folin-Ciocalteu. Τα βέλτιστα αποτελέσματα παρατηρήθηκαν για υψηλή θερμοκρασία (60oC) και πίεση 110 και 250 bar.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε συμβατική εκχύλιση Soxhlet με αιθανόλη, η οποία αν και έδωσε σημαντικά μεγαλύτερη απόδοση (15%κ.β.), το εκχύλισμα της εμφάνισε μικρότερη αντιοξειδωτική δράση σε σχέση με τα καλύτερα εκχυλίσματα της υπερκρίσιμης εκχύλισης. |
el |