heal.abstract |
Στο άκουσμα της λέξης «έθνος», οι πρώτες έννοιες που σκεφτόμαστε είναι: σύνταγμα, σύνορα, κυβερνήσεις. Αντίστοιχα, ακούγοντας για αποτυχημένα έθνη, αυτόματα έρχεται στο μυαλό μας η έλλειψη αποτελεσματικής κυβέρνησης και η κατάρρευση του νόμου και της τάξης. Σπάνια αναφερόμαστε ή επιρρίπτουμε οποιαδήποτε ευθύνη στο τραπεζικό σύστημα. Κι όμως, ο ρόλος του στην κοινωνία και την οικονομική ανάπτυξη είναι σημαντικότατος. Εξάλλου, η λειτουργία του δεν χαρακτηρίζεται τυχαία ως η καρδιά και η ψυχή μιας οικονομίας ( Douglas, 2008). Μέσω αυτού κινείται το χρήμα, εξασφαλίζεται η ρευστότητα και χρηματοδοτούνται νοικοκυριά, επιχειρήσεις, φορείς και κλάδοι της οικονομίας.
Υπό ασταθείς συνθήκες, σε περιόδους πολλαπλών οικονομικών, πολιτικών και άλλων προβλημάτων άλλα και σε καταστάσεις κρίσεων, το τραπεζικό σύστημα επηρεάζεται έντονα. Χαρακτηριστικό παράδειγμα αυτού, αποτελεί η πρόσφατη χρηματοοικονομική κρίση του 2007 που ξέσπασε στις ΗΠΑ, όμως γρήγορα επηρέασε όλες τις οικονομίες του κόσμου. Εστιάζοντας στο Ιταλικό τραπεζικό σύστημα, το οποίο αποτελεί και το αντικείμενο μελέτης της παρούσας εργασίας, αξίζει να τονιστούν οι σημαντικές θετικές εξελίξεις που παρουσίαζε, οι οποίες, όμως, με το ξέσπασμα της κρίσης εξανεμίστηκαν.
Στην παρούσα μελέτη θα διερευνηθεί η πορεία του τραπεζικού συστήματος της Ιταλίας κατά την δεκαετία 2009 έως 2019, ώστε να διαπιστωθεί ο βαθμός στον οποίο τα οικονομικά γεγονότα που συντελέστηκαν στο ευρύ οικονομικό περιβάλλον επηρέασαν τις Ιταλικές τράπεζες. Θα γίνει ιδιαίτερη αναφορά στην τραπεζική εποπτεία, τους κινδύνους που ελλοχεύουν αλλά και στους τρόπους διαχείρισης τους. Τέλος, εξάγοντας, από το Factset, δεδομένα που αφορούν τους βασικότερους αριθμοδείκτες ρευστότητας και αποδοτικότητας, επιχειρείται ο προσδιορισμός της σχέσης μεταξύ κεφαλαιακής επάρκειας των τραπεζών, απόδοσης ιδίων κεφαλαίων και περιουσιακών στοιχείων των τραπεζών. |
el |