heal.abstract |
Τα τελευταία χρόνια η τεχνολογία εξελίσσεται με ραγδαίους ρυθμούς γεγονός που έχει τόσο θετικές όσο και αρνητικές συνέπειες. Ένα από τα θετικά αντίκτυπα αποτελούν τα εξελιγμένα «εργαλεία» που σχεδιάζονται συνεχώς για την αντιμετώπιση των αυξανόμενων αναγκών, ενώ στα αρνητικά αντίκτυπα συγκαταλέγονται για παράδειγμα η επιρροή και ο εθισμός – κατά κάποιο τρόπο – που έχει αποκτήσει ο σύγχρονος άνθρωπος απέναντι στα μέσα της τεχνολογίας.
Ένα σύνηθες φαινόμενο της εποχής, αποτελεί η χρήση κινητού τηλεφώνου από τους πεζούς κατά τη διάρκεια του περπατήματος με αποτέλεσμα να αποσπάται η προσοχή τους και η πιθανότητα πρόκλησης ατυχήματος να αυξάνεται. Με βάση την διαπίστωση αυτή, αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί η μοντελοποίηση της κίνησης των πεζών με χρήση και χωρίς χρήση κινητού τηλεφώνου με τεχνικές μηχανικής μάθησης. Μέχρι τώρα έχουν διεξαχθή αρκετές παρόμοιες έρευνες, ωστόσο, στις περισσότερες έχει γίνει επεξεργασία των δεδομένων με θεωρητικά μοντέλα προσομοίωσης πεζών. Στη παρούσα διπλωματική εργασία παρουσιάζεται η επεξεργασία των δεδομένων με τεχνικές μηχανικής μάθησης σε γλώσσα προγραμματισμού Python.
Οι τεχνικές μηχανικής μάθησης αφορούν μία νέα τεχνολογία που κερδίζει έδαφος συνεχώς στον επιστημονικό χώρο, καθώς χαρακτηρίζεται από τη δυνατότητα επεξεργασίας μεγάλου όγκου στοιχείων και αναγνώρισης αντικειμένων και καταστάσεων ύστερα από κατάλληλη εκπαίδευση του αλγορίθμου. Με άλλα λόγια, σκοπό των συγκεκριμένων τεχνικών αποτελεί η εκπαίδευση αλγορίθμων να «συμπεριφέρονται» όπως ο ανθρώπινος εγκέφαλος πράγμα που μπορεί να επιτευχθεί με εισαγωγή πλήθους δεδομένων ώστε να υπάρχει μεγάλη ποικιλία στη σύγκριση αντικειμένων και καταστάσεων για να μπορεί να αναγνωριστεί από τον αλγόριθμο, εν τέλει, το ζητούμενο.
Στην παρούσα διερεύνηση, τα δεδομένα που χρησιμοποιήθηκαν προέρχονται από το πείραμα που διεξήχθη στα πλαίσια της Μεταπτυχιακής Εργασίας της Ελένης Ανδρικοπούλου, Διπλωματούχο της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π., που πραγματεύεται παρόμοιο ζήτημα με την παρούσα εργασία. Τα στοιχεία αποτελούνται από τις τροχιές, τις ταχύτητες και τις επιταχύνσεις 36 εθελοντών με μέσο όρο ηλικίας τα 29 έτη, οι οποίοι κλήθηκαν να περπατήσουν μία προκαθορισμένη κυκλική διαδρομή 220 μέτρων περίπου, εντός του πανεπιστημιακού χώρου. Οι συμμετέχοντες ολοκλήρωσαν απο έξι φορές τη διαδρομή αυτή, εκ των οποίων τις τρεις φορές περπατούσαν με κανονικό ρυθμό και τις υπόλοιπες τρεις με γρήγορο ρυθμό. Και στις δύο καταστάσεις περπατήματος, ολοκλήρωσαν τις διαδρομές, την πρώτη φορά με συνομιλία στο κινητό τηλέφωνο, τη δεύτερη με συνομιλία μέσω γραπτών μηνυμάτων και την τρίτη χωρίς να κάνουν χρήση του κινητού τηλεφώνου. Ο εξοπλισμός που χρησιμοποιήθηκε αποτελούνταν από δορυφορικά συστήματα εντοπισμού GNSS χαμηλού κόστους από το Εργαστήριο Ανώτερης Γεωδαισίας της Σχολής Αγρονόμων και Τοπογράφων Μηχανικών Ε.Μ.Π. και η επεξεργασία των στοιχείων πραγματοποιήθηκε με βάση μοντέλα διακριτών επιλογών. Επιπλέον, συμπληρώθηκε ένα ερωτηματόλογιο από όλους τους συμμετέχοντες του πειράματος, το οποίο αφορούσε την εμπειρία, την τυπική συμπεριφορά και τις προτιμήσεις τους ως πεζοί χρήστες του οδικού δικτύου καθώς και κοινωνικοοικονομικά και δημογραφικά χαρακτηριστικά.
Τα αποτελέσματα του πειράματος έδειξαν ότι η ταχύτητα κίνησης και η επιτάχυνση μειώνονται αισθητά κατά την χρήση του κινητού τηλεφώνου, ιδίως στην επικοινωνία μέσω γραπτών μηνυμάτων. Επίσης, η βάση δεδομένων που αναπτύχθηκε για τις ανάγκες της παρούσας διπλωματικής εργασίας έδωσε αξιόλογα αποτελέσματα και μάλιστα με μεγαλύτερη ακρίβεια από το αναμενόμενο. |
el |