HEAL DSpace

Επίδραση της μεθόδου ξήρανσης στην σύσταση προϊόντων αλόης

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.advisor Παππά, Αθηνά el
dc.contributor.author Γιαννούκος, Κωνσταντίνος Ν. el
dc.contributor.author Giannoukos, Konstantinos N. en
dc.date.accessioned 2011-11-04T11:41:38Z
dc.date.available 2011-11-04T11:41:38Z
dc.date.copyright 2011-11-01 -
dc.date.issued 2011-11-04
dc.date.submitted 2011-11-01 -
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/5228
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.9453
dc.description 179 σ. el
dc.description.abstract Στις μέρες μας η κατεργασία του χυμού της Aloe barbadensis Miller που προκύπτει από τα φιλέτα του ζελέ του φυτού έχει γίνει μια μεγάλη βιομηχανία παγκοσμίως, με την ιδιαίτερη εφαρμογή της στην βιομηχανία τροφίμων. Σχεδόν όλοι οι καταναλωτές προϊόντων αλόης είναι πεπεισμένοι ότι τα προϊόντα αυτά, είτε υπό μορφή σκόνης, ποτού ή ιατρικού σκευάσματος, εξετάζονται εξονυχιστικά και κάτω από επιστημονική εποπτεία. Ωστόσο, μια γενικότερη σύγχυση στην αγορά αλόης επικρατεί σχετικά με την αποτελεσματικότητα της μεγάλης αυτής ποικιλίας προϊόντων αλόης.Επιτακτική ανάγκη είναι λοιπόν μία λεπτομερέστερη ανάλυση του ίδιου του φυτού καθώς και των παρασκευασμάτων του από χημικής απόψεως αλλά και η ποιότητα αυτών. el
dc.description.abstract The title of my dissertation is: "Influence of the drying method on the composition of aloe products". The plant that was used was Aloe vera and more specifically the inner part of the leaves. It had four main parts which were the following: • Drying with three different methods (freeze drying, vacuum drying and oven drying) • Instrumental analysis of the three corresponding powders using FTIR, 1H-NMR, ICP-AES and SEM • Measurement of the antioxidant capacity of the powder of Aloe vera and • Assessment of the quality characteristics of juices of Aloe vera produced in the laboratory of food engineering of the department of chemical engineering. Upon analysis of the spectra FTIR and 1H-NMR the three powders were compared according to their chemical composition. Together with the results from the ICP-AES and SEM, the powders were classified according to degradation of their main chemical and functional characteristics. For the antioxidant measurements the DPPH method was implemented using a spectrophotometer and the results were compared with the previous research. The findings were quite encouraging. At last, the Aloe vera juice was combined with orange and red grape juice. After batch pasteurization the juices were assessed for their preservation in three different temperatures. The final products exhibited a long shelf life with high nutritional characteristics. en
dc.description.statementofresponsibility Κωνσταντίνος Ν. Γιαννούκος el
dc.language.iso el en
dc.rights ETDFree-policy.xml en
dc.subject Αλόη el
dc.subject Ξήρανση el
dc.subject Αντιοξειδωτικά el
dc.subject Aνόργανη Χημική Ανάλυση el
dc.subject Ποιοτικός Έλεγχος el
dc.subject Aloe barbadensis Miller en
dc.subject Antioxidants en
dc.subject FTIR en
dc.subject NMR en
dc.subject SEM en
dc.subject Quality control en
dc.title Επίδραση της μεθόδου ξήρανσης στην σύσταση προϊόντων αλόης el
dc.title.alternative Influence of the drying method on the composition of aloe products en
dc.type bachelorThesis el (en)
dc.date.accepted 2011-10-24 -
dc.date.modified 2011-11-01 -
dc.contributor.advisorcommitteemember Κροκίδα, Μάγδα el
dc.contributor.advisorcommitteemember Δέτση, Αναστασία el
dc.contributor.committeemember Παππά, Αθηνά el
dc.contributor.committeemember Κροκίδα, Μάγδα el
dc.contributor.committeemember Δέτση, Αναστασία el
dc.contributor.department Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού & Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων. Εργαστήριο Ανόργανης και Αναλυτικής Χημείας el
dc.date.recordmanipulation.recordcreated 2011-11-04 -
dc.date.recordmanipulation.recordmodified 2011-11-04 -


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής