heal.abstract |
Τα Αυτόνομα Οχήματα αποτελούν επιτεύγματα της σύγχρονης βιομηχανίας των αυτοκινήτων, καθώς οι αλλαγές που εκτιμάται ότι θα επιφέρουν στην μετακίνηση θεωρούνται επανάσταση στον τομέα των μεταφορών. Ολοένα και περισσότερα οχήματα εξοπλίζονται με συστήματα ικανά να υποστηρίξουν ή και να αναλάβουν εξ ολοκλήρου τη λειτουργία της οδήγησης, περιορίζοντας έτσι το βαθμό ανάμιξης του ανθρώπου στα χειριστήρια όργανα. Ενώ, παράλληλα, τους επιτρέπουν να αλληλεπιδρούν με οποιοδήποτε αντικείμενο ή ανθρώπινο παράγοντα σχετίζεται με το οδικό περιβάλλον.
Ωστόσο, καθώς τα συστήματα αυτά αφορούν πρωτόγνωρες τεχνολογίες, εύλογα τίθεται το ερώτημα καταλληλότητας και ετοιμότητας των αυτόνομων οχημάτων, όπου αυτό θα καθορίσει το χρόνο και τον τρόπο διάθεσής τους στην κυκλοφορία. Για τον λόγο αυτό και σε παγκόσμιο επίπεδο, προωθείται η έρευνα των πολιτικών, οικονομικών, κοινωνικών, τεχνολογικών, νομοθετικών και περιβαλλοντικών επιπτώσεων αναφορικά με τη χρήση των αυτόνομων οχημάτων, με κύριο γνώμονα την εξασφάλιση της αποτελεσματικότερης και ασφαλέστερης μεταφοράς ανθρώπων και αγαθών.
Στην παρούσα Μεταπτυχιακή Εργασία αναπτύσσεται ο τρόπος λειτουργίας των αυτόνομων οχημάτων, μέσω των αισθητήρων που χρησιμοποιούν και του τρόπου επικοινωνίας μεταξύ τους αλλά και με το εξωτερικό περιβάλλον. Εντοπίζονται τα πλεονεκτήματα, τα μειονεκτήματα και οι προκλήσεις που έχει να αντιμετωπίσει αυτή η τεχονλογία, βάσει διαφορετικών νομοθετικών προσεγγίσεων, ζητημάτων ηθικής και ευθύνης, προστασίας και επεξεργασίας δεδομένων, προτού τεθεί σε καθημερινή λειτουργία σε παγκόσμιο επίπεδο. Παρουσιάζονται, επίσης, στρατηγικές και παραδείγματα από τις Ηνωμένες Πολιτείες της Αμερικής, την Ευρωπαϊκή Ένωση και ορισμένες χώρες της Ασίας. |
el |