HEAL DSpace

Αξιοποίηση αγροβιομηχανικών παραπροϊόντων φυτικής παραγωγής

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Μάρη, Αλεξάνδρα el
dc.date.accessioned 2020-12-08T08:18:14Z
dc.date.available 2020-12-08T08:18:14Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/52360
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.20058
dc.rights Default License
dc.subject Τρόφιμα el
dc.subject Αγροβιομηχανικά παραπροϊόντα el
dc.subject Κυκλική οικονομία el
dc.subject Καλλιέργειες el
dc.subject Αειφόρος ανάπτυξη el
dc.title Αξιοποίηση αγροβιομηχανικών παραπροϊόντων φυτικής παραγωγής el
dc.contributor.department Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Τρόφιμα el
heal.classification Τρόφιμα el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2020-10-02
heal.abstract Η παρούσα διπλωματική ασχολείται με τη μελέτη των αγροβιομηχανικών παραπροϊόντων φυτικής παραγωγής που παράγονται στην Ελλάδα, με σκοπό τη διερεύνηση του φαινομένου και την πρόταση πιθανών τρόπων αξιοποίησης τους. Οι βιομηχανίες τροφίμων παράγουν τεράστιες ποσότητες αποβλήτων κάθε έτος, γεγονός που επηρεάζει άμεσα τον άνθρωπο, την οικονομία και το περιβάλλον. Η απόρριψη των αποβλήτων αυτών, χωρίς την κατάλληλη επεξεργασία είναι ικανή να δημιουργήσει σοβαρά περιβαλλοντικά προβλήματα. Από την άλλη, τα απόβλητα αυτά μπορεί να περιέχουν ιδιαίτερα σημαντικά συστατικά, τα οποία μπορούν να αποδειχθούν χρήσιμα είτε εκ νέου στη βιομηχανία τροφίμων, είτε σε άλλες βιομηχανίες. Τα συστατικά που εμφανίζονται συνήθως στα παραπροϊόντα των τροφίμων είναι φαινολικές ενώσεις, αντιοξειδωτικές ουσίες, φυτικές και διαιτητικές ίνες, πρωτεΐνες και συστατικά ζυμώσιμα, που με κατάλληλη επεξεργασία, μπορούν να παράγουν νέα προϊόντα. Το μεγαλύτερο ποσοστό αποβλήτων στην Ελλάδα προέρχεται από την αγροβιομηχανική παραγωγή. Πολλές καλλιέργειες, μεγάλης έκτασης, εντοπίζονται στη χώρα με αποτέλεσμα να δημιουργούνται μεγάλες ποσότητες προϊόντων και παραπροϊόντων. Η εργασία μελετάει την παραγωγή συγκεκριμένων καλλιεργειών, την μεταποίηση των αντίστοιχων προϊόντων, τα παραπροϊόντα που προκύπτουν από τις βιομηχανίες τους και τις τεχνολογίες αξιοποίησης τους. Οι καλλιέργειες αυτές περιλαμβάνουν την τομάτα, το πορτοκάλι, το μήλο, το αχλάδι, το βερίκοκο, το ροδάκινο, το ρόδι, τη σταφίδα και το σταφύλι για την παραγωγή οίνου, την πατάτα, τη ζάχαρη, την ελιά και την παραγωγή ελαιόλαδου και, τέλος, τα σιτηρά. Οι παραγόμενες ποσότητες αποβλήτων συνολικά, ανά έτος, ανέρχονται σε 3.000.000 tn. Αυτή η υπέρογκη ποσότητα αξιοποιείται συνήθως ως ζωοτροφή και σε λίγες περιπτώσεις για την παραλαβή ουσιών. Είναι κρίσιμη η αξιοποίηση, καθώς παράγονται χρήσιμα προϊόντα με χαμηλό κόστος και μεγάλη προστιθέμενη αξία. Η αξιοποίηση μπορεί να γίνει από κάθε εταιρεία ξεχωριστά ή σε μονάδες επεξεργασίας. Η διαδικασία αυτή έχει μεγάλη σημασία οικονομική, περιβαλλοντική ενώ παράγονται και ουσίες χρήσιμες στην ανθρώπινη υγεία. el
heal.advisorName Ωραιοπούλου, Βασιλική el
heal.committeeMemberName Τζιά, Κωνσταντίνα el
heal.committeeMemberName Μαρούλης, Ζαχαρίας el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV) el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 120 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής