heal.abstract |
Εν όψει της Συνόδου των Μελών της Σύμβασης-Πλαίσιο των Ηνωμένων Εθνών για την Κλιματική Αλλαγή του 2020, τα κράτη μέλη που προσυπέγραψαν τη Συμφωνία του Παρισιού καλούνται να αναλάβουν εκ νέου δράση. Λαμβάνοντας υπόψη τα προκύπτοντα και αναδυόμενα κενά μεταξύ της πρώτης έκδοσης των Εθνικών Καθορισμένων Συνεισφορών (NDC) των ετών 2015 και έπειτα, η δεύτερη αυτή έκδοση στηρίζεται και στις τρέχουσες, εθνικές και περιφερειακές πολιτικές των συμμετεχόντων κρατών μελών. Γνώμονας της όλης προσπάθειας είναι η επίτευξη του καθολικού στόχου, για τον περιορισμό από 1.5 έως 2.0 βαθμούς Κελσίου της μέσης παγκόσμιας θερμοκρασίας. Σε κάθε περίπτωση, αναγκαία κρίνεται και η αρωγή των επιστημονικών εξελίξεων και των σύγχρονων γνώσεων.
Η παρούσα εργασία, προσανατολίζεται στη διερεύνηση των γνωσιακών χασμάτων (αβεβαιότητες και κίνδυνοι) που έχουν τα κράτη-μέλη της Συμφωνίας του Παρισιού και τα οποία δεν επιτρέπουν τον ακριβή προσδιορισμό και έλεγχο των ποσοτικών και ποιοτικών στόχων που έχουν τεθεί στο πλαίσιο των υπόψη NDC και επομένως επηρεάζουν την αναπροσαρμογή και την επικαιροποίηση των NDC και των πολιτικών που θα πρέπει να εφαρμοστούν αλλά και τη διαμόρφωση του παγκόσμιου απολογισμού.
Η διερεύνηση αυτή θα λάβει χώρα μέσω της διαδικασίας της αποδελτίωσης των επιστημονικών ευρημάτων και των αρμόδιων πολιτικών που ακολουθούνται από συγκεκριμένα κράτη, αλλά και μέσω της αντίστοιχης βιβλιογραφικής ανασκόπησης. Η έρευνα θέτει στο επιστημονικό επίκεντρο του ενδιαφέροντός της, αρκετά από τα κράτη-μέλη της Συμφωνίας του Παρισιού, τόσο ανεπτυγμένα, όσο και αναπτυσσόμενα.
Τέλος, προτείνονται πολιτικές που αποσκοπούν στην γεφύρωση των εν λόγω γνωσιακών χασμάτων και στην επίτευξη των στόχων της Συμφωνίας του Παρισιού, αν και δεν υπάρχει σίγουρη μέθοδος για την επιτυχημένη ενεργειακή μετάβαση σε τεχνολογίες χαμηλών εκπομπών άνθρακα, εφαρμόσιμη σε όλες τις χώρες του κόσμου. Βασική αιτία του γεγονότος αυτού, είναι η ετερότητα και η ποικιλότητα των διαφόρων παραγόντων που υφίστανται τόσο σε κάθε κράτος, όσο και σε διαφορετικές περιοχές της ίδιας χώρας.
Η ολοκλήρωση των επιθυμητών μεταβάσεων μπορεί να πραγματοποιηθεί μόνο αν όλοι οι σχετικοί φορείς συμμετέχουν στον καθορισμό, στη νομιμοποίηση και στην ανάπτυξη νέων τεχνολογιών, πρωτοβουλιών και πρακτικών. |
el |