dc.contributor.author |
Ζούπας, Ανδρέας
|
el |
dc.contributor.author |
Zoupas, Andreas
|
en |
dc.date.accessioned |
2020-12-11T11:22:10Z |
|
dc.date.available |
2020-12-11T11:22:10Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/52473 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.20171 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Ασφάλεια |
el |
dc.subject |
Εστίαση |
el |
dc.subject |
Συνθήκες εργασίας |
el |
dc.subject |
Κίνδυνοι |
el |
dc.subject |
Συνεντεύξεις |
el |
dc.subject |
Safety |
el |
dc.subject |
Horeca |
el |
dc.subject |
Working conditions |
el |
dc.subject |
Hazards |
el |
dc.subject |
Interviews |
el |
dc.title |
Εθνογραφική διερεύνηση των συνθηκών εργασίας στον κλάδο της Εστίασης στην Ελλάδα |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
Ασφάλεια & Υγιεινή της Εργασίας |
el |
heal.classification |
Εργονομία |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2020-10-12 |
|
heal.abstract |
Η παρούσα διπλωματική εργασία αποσκοπεί στην ανάλυση συνθηκών εργασίας τυπικών θέσεων εργασίας της εστίασης και του τουρισμού, με στόχο την καταγραφή και αξιολόγηση επαγγελματικών κινδύνων, των εφαρμοζόμενων μέτρων ελέγχου/μείωσης της διακινδύνευσης καθώς και του τυπικού/αποδεκτού φόρτου εργασίας ανά ειδικότητα εργαζομένων, ώστε να προταθούν κατάλληλα μέτρα και πρακτικές για την βελτίωση των ζητημάτων που απασχολούν τους εργαζόμενους.
Η ανάλυση συνθηκών εργασίας βασίστηκε κυρίως σε έρευνα μέσω συνεντεύξεων τόσο εργαζομένων όσο και υπευθύνων αρμόδιων φορέων αλλά και συναφών μεθόδων (παρατηρήσεις πεδίου) για τον εντοπισμό των κρίσιμων κατά περίπτωση ζητημάτων (επαγγελματικοί κίνδυνοι, εφαρμοζόμενα μέτρα ελέγχου διακινδύνευσης και φόρτος εργασίας).
Αρχικά, παρουσιάζεται η μεθοδολογία που ακολουθήθηκε για τη συλλογή πληροφορίας και την ανάλυσή της. Στη συνέχεια, γενικεύεται η μεθοδολογία που προτείνεται για ανάλογες μελέτες και σε άλλους εργασιακούς κλάδους που διέπονται από μεγάλο ποσοστό ευέλικτων μορφών και σχέσεων απασχόλησης. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται τα αποτελέσματα της έρευνας συνθηκών εργασίας για τον κλάδο των εργαζομένων στην εστίαση/τουρισμό. Αυτά αφορούν κυριώς στις απαράδεκτες συνθήκες εργασίας και διαμονής σε εκτός έδρας εργασίες, στα συχνά μυοσκελετικά προβλήματα, στην ασάφεια που χαρακτηρίζει τις αρμοδιότητες των εργαζομένων μιας επιχείρησης, στο αίσθημα επαγγελματικής ανασφάλειας αλλά και στην τακτική κατανάλωση αλκοόλ κατά την εργασία.
Τέλος, προτείνονται μέτρα και λύσεις για βελτίωση των σπουδαιότερων ζητημάτων, όπως αυτά αναδεικνύονται από τις απαντήσεις των εργαζόμενων. Οι προτάσεις απευθύνονται τόσο στους εργοδότες όσο και στην Πολιτεία, η οποία οφείλει με κατάλληλες αποφάσεις και πράξεις να βοηθήσει τους εργαζόμενους της εστίασης και του τουρισμού, που αποτελεί έναν από τους βασικότερους πυλώνες της οικονομίας της χώρας. |
el |
heal.abstract |
The purposes of this diploma thesis is the analysis of working conditions of typical jobs in the Horeca sector, with the aim of recording and evaluating occupational risks, the applied control / risk reduction measures as well as the typical / acceptable workload per employee specialty, in order to propose appropriate measures and practices to resolve the issues that concern employees.
The working conditions’ analysis was mainly based on research through interviews and related methods (field observations, business forums’ analysis) to identify critical issues (occupational hazards, risk control measures and workload).
First, the methodology used for the collection and analysis of information is presented. Then, the methodology proposed for similar studies is generalized in other occupational sectors that are governed by a large percentage of flexible employment forms and relationships. Afterwards, the results of the working conditions survey regarding the Horeca sector are presented. These relate mainly to the unacceptable working and living conditions during high-season, the hign rates of Musculoskeletal disorders, the ambiguity that characterizes the responsibilities of the employees of a company, the feeling of professional insecurity but also to the regular consumption of alcohol at work.
Finally, measures and solutions are proposed to resolve the most important issues, as highlighted by employee responses. The proposals are addressed both to the employers and to the State, which has to help the employees of catering and tourism, one of the main pillars of the country's economy, with appropriate decisions and actions. |
en |
heal.advisorName |
Ναθαναήλ, Δημήτριος |
el |
heal.committeeMemberName |
Μαρμαράς, Νικόλαος |
el |
heal.committeeMemberName |
Ναθαναήλ, Δημήτριος |
el |
heal.committeeMemberName |
Κηρυττόπουλος, Κωνσταντίνος |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
80 σ. |
el |
heal.fullTextAvailability |
false |
|