heal.abstract |
Τα νησιά είναι μεταξύ των πλέον ευάλωτων περιοχών που βιώνουν τις επιπτώσεις της κλιματικής αλλαγής. Χαρακτηρίζονται από ενεργειακή εξάρτηση σε ορυκτά καύσιμα, ενώ η ενεργειακή ζήτησή τους παρουσιάζει έντονη εποχικότητα. Ταυτόχρονα, συνδυάζουν σημαντικό δυναμικό Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας (ΑΠΕ), με μοναδικής σημασίας οικοσυστήματα, και ισχυρό κοινωνικό κεφάλαιο. Υιοθετώντας ολοκληρωμένες λύσεις καθαρής ενέργειας σε συνδυασμό με την αξιοποίηση τεχνολογιών πληροφορίας και επικοινωνίας, τα νησιά μπορούν να αντιμετωπίσουν δομικά προβλήματα της νησιωτικότητας, και να εξασφαλίσουν βιώσιμη ανάπτυξη και ευημερία για τους νησιώτες.
Στόχος της εν λόγω εργασίας είναι να γίνει αντιληπτός ο σπουδαίος ρόλος που μπορεί να διαδραματίσουν οι συνοικίες θετικού ενεργειακού προσήμου στην βιώσιμη ανάπτυξη των νησιωτικών περιοχών και στην αποτελεσματική σύζευξη των τομέων τους.
Στο πρώτο κεφάλαιο παρουσιάζεται το τοπίο σχετικά με την ενεργειακή μετάβαση στην εποχή μας και εισάγεται ο ορισμός των συνοικιών θετικού ενεργειακού προσήμου, ενώ αναλύεται η χρησιμότητα τους στο νησιωτικό χώρο.
Στο δεύτερο κεφάλαιο πραγματοποιείται σύντομη βιβλιογραφική ανασκόπηση ενεργειακών πρωτοβουλιών σε επίπεδο συνοικίας, με έμφαση σε βέλτιστα εργαλεία ανάλυσης και υφιστάμενων πρακτικών.
Στο τρίτο κεφάλαιο παρουσιάζονται χαρακτηριστικά και ενεργειακά στοιχεία της συνοικίας θετικού ενεργειακού προσήμου στην Σκάλα Πάτμου. Στη περίπτωση μελέτης υπολογίζεται το ενεργειακό ισοζύγιο -πριν και μετά από δράσεις ενεργειακής αναβάθμισης- για επιλεγμένα δημοτικά κτίρια και κατοικίες, και υπολογίζεται η ενεργειακή κατανάλωση νέων σταθμών φόρτισης ηλεκτρικών οχημάτων και του υφιστάμενου σταθμού αφαλάτωσης.
Στο τέταρτο κεφάλαιο λαμβάνει χώρα η σύγκριση πέντε σεναρίων, σχετικά με την κάλυψη θερμικών αναγκών των κτιρίων της συνοικίας, και αποφασίζεται ο βέλτιστος συνδυασμός τεχνολογιών καθαρών μορφών ενέργειας για όλη τη συνοικία, μέσω του εργαλείου HOMER Pro. Οι παρεμβάσεις που επιλέγονται περιλαμβάνουν φωτοβολταϊκά και ανεμογεννήτριες της τάξης των 1-2 MW, μικρή θερμική μονάδα σύγκαυσης των 100 kW, και κεντρική μπαταρία ιόντων λιθίου των 0.5 MWh.
Στο πέμπτο κεφάλαιο πραγματοποιούνται αναλύσεις ευαισθησίας, όπου εξετάζονται δυναμικά στοιχεία εισόδου ως προς την επίδραση στα τελικά αποτελέσματα. Επιπρόσθετα, πραγματοποιείται οικονομοτεχνική ανάλυση για τις επιλεγμένες παρεμβάσεις και παρουσιάζεται το μοντέλο διαχείρισης της συνοικίας. Προκύπτει ότι η συνολική επένδυση μπορεί να έχει πολύ καλή απόδοση υπό προϋποθέσεις, με τις παρεμβάσεις της να αποπληρώνονται ακόμα και σε 5 περίπου έτη, και την καθαρή παρούσα αξία της να φτάνει σχεδόν τα 3 εκατ. €. Ακόμα, παρουσιάζεται η συμβολή που έχει η εφαρμογή στον μετριασμό της κλιματικής αλλαγής για το νησιωτικό σύστημα, με την εκτιμώμενη μείωση των εκπομπών διοξειδίου του άνθρακα να βρίσκεται στους 2,203 τόνους ετησίως.
Τελικά, στο έκτο κεφάλαιο, πραγματοποιείται σύνοψη και σχολιασμός των προηγούμενων κεφαλαίων, παρουσιάζονται συγκεντρωτικά τα τεχνικά, οικονομικά και περιβαλλοντικά αποτελέσματα των επιλεγμένων παρεμβάσεων, ενώ εξετάζεται η αναπαραξιμότητα της εφαρμογής της συνοικίας. |
el |