heal.abstract |
Η παρούσα διπλωματική εργασία με τίτλο «Αποτύπωση, αποτίμηση πενταόροφου διατηρητέου κτηρίου και πρόταση ενισχύσεων με στοιχεία από δομικό χάλυβα», έχει ως αντικείμενο τη συνολική αποτύπωση του κτηρίου, την αποτίμηση της φέρουσας ικανότητάς του και τέλος τη διερεύνηση της δυνατότητας ενίσχυσής του με χρήση στοιχείων από δομικό χάλυβα.
Αρχικά, έγινε η αποτύπωση του κτηρίου χρησιμοποιώντας διάφορες τοπογραφικές μεθόδους και καταλήγοντας ότι η βέλτιστη ήταν ο συνδυασμός ολοκληρωμένου γεωδαιτικού σταθμού και φορητού laser scanner, ώστε να υπάρχει βέλτιστη ακρίβεια και λεπτομερέστερη αποτύπωση. Κατόπιν, έγινε η απεικόνιση των μετρήσεων σε δυσδιάστατα σχέδια AutoCAD, τα οποία αποτελούν το βασικό υπόβαθρο ώστε να σημειωθεί η θέση και οι διαστάσεις των στοιχείων του φέροντος οργανισμού. Στη συνέχεια. έγινε η τρισδιάστατη μοντελοποίηση του κτηρίου, στο πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων SOFiSTiK AG, και η ανάλυση της συμπεριφοράς του, μέσω της μεθόδου της ιδιομορφικής ανάλυσης φάσματος, έναντι συνδυασμών οριακής κατάστασης αστοχίας.
Πραγματοποιήθηκε έλεγχος επάρκειας των φέροντων στοιχείων οπλισμένου σκυροδέματος με τον υφιστάμενο οπλισμό για το σύνολο των προβλεπόμενων συνδυασμών φόρτισης. Από τις αναλύσεις και ελέγχους δυσμενέστερη φόρτιση αποδείχθηκε η σεισμική, καθώς προκύπτουν αυξημένες απαιτήσεις όσον αφορά τα ποσοστά οπλισμού των διατομών λόγω των ιδιαίτερα αυξημένων ενταντικών μεγεθών. Διερευνήθηκε η δυνατότητα ενίσχυσης του κτηρίου, λόγω των περιορισμών που τίθενται ως διατηρητέο μνημείο. Εντοπίστηκαν τα «τρωτά» σημεία του, και έγινε διερεύνηση των δυνατών τρόπων ενίσχυσής του και αύξησης της δυσκαμψίας του, με χρήση στοιχείων από δομικό χάλυβα. Η ενίσχυση είχε ως αποτέλεσμα αφενός τη μείωση των μετακινήσεων και αφετέρου των εντατικών μεγεθών στα κρίσιμα μέλη του φορέα με αποτέλεσμα τη μείωση του απαιτούμενου οπλισμού των διατομών καθιστώντας τον επαρκή. |
el |