heal.abstract |
Το αντικείμενο που πραγματεύεται η παρούσα μεταπτυχιακή διπλωματική εργασία είναι η ευστάθεια πρανών. Πιο συγκεκριμένα, η μελέτη αφορά σε 28 πρανή, σε διάφορες χιλιομετρικές θέσεις (Χ.Θ.), της «Εγνατίας Οδού» για τα οποία απαιτείται περαιτέρω ανάλυση για την ευστάθεια τους. Τα στοιχεία τους αντλήθηκαν από την βιβλιογραφία π.χ. τεχνική έκθεση ανάλυσης επικινδυνότητας που εκπονήθηκε πρόσφατα, και η οποία καταγράφει γεωμετρικά χαρακτηριστικά των πρανών αυτών και περιλαμβάνει φωτογραφικό υλικό στις αντίστοιχες θέσεις στο έργο.
Τα πρανή αυτά είναι κυρίως βραχώδη, ωστόσο, υπάρχουν και ορισμένα εδαφικά. Τα δεδομένα που αντλήθηκαν από την προαναφερθείσα έκθεση αφορούν και σε κάποια ποιοτικά χαρακτηριστικά, όπως η τιμή της αντοχής σε μονοαξονική θλίψη.
Η προσομοίωση των πρανών έγινε, κατά κύριο λόγο, στο πρόγραμμα πεπερασμένων στοιχείων Plaxis 2D v8.2, ενώ σε ορισμένα από αυτά έγιναν αναλύσεις και στο πρόγραμμα RS2. Ωστόσο, προηγήθηκε ο προσδιορισμός των ιδιοτήτων του βράχου ή του εδάφους που χρησιμοποιήθηκαν ως δεδομένα στα ανωτέρω προγράμματα. Η διαδικασία αυτή περιλαμβάνει, πρωτίστως, την εκτίμηση του GSI και κατόπιν την εισαγωγή των δεδομένων του κριτηρίου αστοχίας Hoek & Brown στο πρόγραμμα RocData, με σκοπό την άντληση δεδομένων και την προσαρμογή τους για την επιλογή των παραμέτρων που απαιτεί το κριτήριο αστοχίας Mohr – Coulomb το οποίο είναι διαθέσιμο στο Plaxis. Ακολούθως, έγινε μια συνεκτίμηση των δεδομένων αυτών με αντίστοιχα δεδομένα από τη βιβλιογραφία. Σε ότι αφορά στα εδαφικά πρανή έγινε αρχικά μια εκτίμηση των παραμέτρων διατμητικής αντοχής (c, φ’) και των υπολοίπων παραμέτρων που απαιτούν τα καταστατικά προσομοιώματα π.χ. Mohr – Coulomb, Soil Harding model.
Αφού, λοιπόν, ολοκληρώθηκε η διαδικασία επιλογής των παραμέτρων και έγιναν οι αναλύσεις, αξιολογήθηκαν τα αποτελέσματα των υπολογισμών, στα οποία περιλαμβάνονται οι μετατοπίσεις, οι τάσεις, οι πιέσεις του νερού των πόρων κ.λπ. Αρχικά, συγκρίθηκαν τα αποτελέσματα των αναλύσεων π.χ. οι μετακινήσεις με την καταγεγραμμένη/αποτυπωμένη συμπεριφορά των αντιστοίχων πρανών και παρατηρήθηκε ότι στα πρανή που είναι ευσταθή οι αναλύσεις προβλέπουν μετακινήσεις της τάξης των 2-3 cm. Στα πρανή όπου υπήρξαν προβλήματα ευστάθειας π.χ. 27η Χ.Θ. η ανάλυση προέβλεψε μετακινήσεις της τάξης των 28 cm.
Η σύγκριση των αποτελεσμάτων των αναλύσεων με το πρόγραμμα ΠΣ Plaxis και το πρόγραμμα ΠΣ RS2 για τα ίδιο πρανές έδειξε ότι υπάρχει σχετική σύγκλιση των αποτελεσμάτων τους. Ωστόσο, διαφάνηκε ότι το Plaxis είναι γενικά πιο συντηρητικό στα αποτελέσματα του στα εδαφικά πρανή, ενώ το RS2 στα βραχώδη. Αντίθετα υπήρξε απόκλιση των αποτελεσμάτων ως προς τους συντελεστές ασφάλειας των πρανών με το Plaxis να προβλέπει πολύ μεγαλύτερους συντελεστές. |
el |