heal.abstract |
Αντικείμενο της εν λόγω εργασίας αποτελεί η προσέγγιση του προβλήματος της διαχείρισης των υδάτων στην περιοχή αρμοδιότητας της ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου. Η συγκεκριμένη περιοχή επιλέχθηκε, καθώς παρουσιάζει ενδιαφέρον, λόγω των προβλημάτων που υφίστανται με την ποιότητα του πόσιμου νερού, σε μία περιοχή όπου οι υδατικοί πόροι προστατεύονται και από περιβαλλοντικής άποψης (προστατευόμενη περιοχή NATURA).
Αναλυτικότερα, στην παρούσα εργασία παρουσιάζεται το γενικό πλαίσιο διαχείρισης του νερού, εντοπίζονται τα κρίσιμα σημεία που χρήζουν προσοχής κατά την διαδικασία αντιμετώπισης προβλημάτων και εξάγονται συμπεράσματα για την περιοχή ενδιαφέροντος, λαμβάνοντας υπόψη τα ειδικά χαρακτηριστικά της.
Η διάρθρωση της εργασίας έχει ως εξής:
Το Κεφάλαιο 1, αποτελεί την εισαγωγή στο αντικείμενο της εργασίας με έμφαση στην σκοπιμότητα αυτής, στον προβληματισμό που οδήγησε στην συγγραφή της και στην διάρθρωσή της.
Στο Κεφάλαιο 2, εξετάζεται το νερό ως πόρος και εξειδικεύονται τα χαρακτηριστικά του μέσα στον αστικό κύκλο.
Στο Κεφάλαιο 3, παρουσιάζεται και αναλύεται το υφιστάμενο νομοθετικό πλαίσιο για την διαχείριση των υδατικών πόρων στην Ελλάδα.
Στο Κεφάλαιο 4, εξετάζονται στοιχεία που αφορούν στην απαιτούμενη ποιότητα του νερού και στα εργαλεία εξασφάλισης της Ασφάλειας αυτού (ένας όρος που τέθηκε με τα θεσμοθετημένα Σχέδια Διαχείρισης του ΥΠΕΚΑ).
Στο Κεφάλαιο 5, εξετάζονται τα ειδικά χαρακτηριστικά της περιοχής ενδιαφέροντος.
Στο Κεφάλαιο 6, πραγματοποιείται σχολιασμός και αξιολόγηση των στοιχείων που παρουσιάζονται στα προηγούμενα κεφάλαια, καθώς και προτάσεις για την βελτίωση της ποιότητας του νερού, αλλά και την βιώσιμη διαχείριση των υδατικών πόρων στην ΔΕΥΑ Ωραιοκάστρου.
Στο Κεφάλαιο 7, παρατίθενται τα συμπεράσματα από την προσέγγιση που πραγματοποιείται στα πλαίσια της παρούσας εργασίας. |
el |