heal.generalDescription |
Η παρούσα εργασία αποτελεί μια ποιοτική έρευνα δεδομένου ότι βασίζεται σε μη ποσοτικά δεδομένα περιβαλλοντικής διαχείρισης. Χρησιμοποιεί έναν συνδυασμό μεθοδολογικών εργαλείων όπως την ανάλυση μελετών περίπτωσης (case studies) της περιβαλλοντικής απόδοσης τεσσάρων εμπορευματικών λιμένων (Los Angeles, Hamburg, Rotterdam,Θεσσαλονίκη), την ανάλυση εσωτερικού και εξωτερικού περιβάλλοντος (STRENGHT, WEAKNESSES, OPPORTUNITIES, THREATS – S.W.OT. Analysis) της περιβαλλοντικής διαχείρισης των παραπάνω λιμένων ενώ τέλος χρησιμοποιεί την συγκριτική ανάλυση μεταξύ των συστημάτων περιβαλλοντικής διαχείρισης. |
el |
heal.abstract |
Οι λιμένες αποτελούν «οικονομικές μηχανές», κατέχοντας εξέχουσα σημασία όχι μόνο για την ίδια την περιοχή του λιμένα, αλλά και για μία ευρύτερη ζώνη επιρροής, που αφορά την ενδοχώρα.
Στη σημερινή εποχή, στις πόλεις που διαθέτουν λιμάνια, επικρατεί πλέον η σύγχρονη τάση αναβάθμισης της παράκτιας ζώνης, με απώτερο σκοπό τη χρησιμοποίηση του λιμένα, ως χώρο αναψυχής από τους πολίτες, για την εγκατάσταση των ναυτικών λεσχών, αλλά και για διάφορες τουριστικές δραστηριότητες, που λαμβάνουν χώρα εκεί.
Στο πλαίσιο αυτό λοιπόν, οι Ευρωπαϊκές Αρχές των λιμένων είναι υπεύθυνες για την παρακολούθηση και τον έλεγχο της περιβαλλοντικής ρύπανσης, η οποία υφίσταται εξαιτίας της λειτουργίας του λιμένα και των επιμέρους λιμενικών δραστηριοτήτων του. Ως εκ τούτου, γίνεται κατανοητό πλέον, ότι ο έλεγχος στο χώρο των λιμένων είναι ζωτικής σημασίας, τόσο από οικονομική και κοινωνική άποψη, όσο και από περιβαλλοντική.
Στην παρούσα εργασία που έχει στόχο τη Συγκριτική Μελέτη Περιβαλλοντικής Διαχείρισης Λιμένων, παρουσιάζεται η περιβαλλοντική πολιτική στους λιμένες, οι Διεθνείς Συμβάσεις, οι Ευρωπαϊκές οδηγίες, οι κανονισμοί και οι νόμοι, που διέπουν τη σχέση μεταξύ των λιμένων και του περιβάλλοντος, καθώς και τα απαραίτητα εργαλεία για την περιβαλλοντική διαχείριση των λιμένων, γεγονός που αποτελεί βασική μέριμνα των διαχειριστών των λιμένων.
Η εργασία περιλαμβάνει τη διεθνή ανασκόπηση πράσινων λιμανιών, με την καταγραφή των κυριότερων περιβαλλοντικών πρακτικών τους και των πιστοποιήσεών τους, όπου υπάρχουν, καθώς και μια πιο συστηματική προσέγγιση στις πράσινες πρακτικές τριών επιλεγμένων ευρωπαϊκών λιμανιών και ενός αμερικάνικου.
Μετά την παράθεση στοιχείων για τα γενικά χαρακτηριστικά και την λειτουργία τους, καθώς και την υφιστάμενη περιβαλλοντική πολιτική και διαχείρισή τους, ακολουθεί ανάλυση SWOT, στην οποία παρουσιάζονται συνοπτικά τα δυνατά και αδύνατά τους σημεία, οι ευκαιρίες που διαμορφώνονται για το μέλλον, αλλά και οι απειλές που μπορεί να υπάρχουν και ενδέχεται να λειτουργήσουν ανασταλτικά στην κατεύθυνση μιας πιο ολοκληρωμένης περιβαλλοντικής διαχείρισης. |
el |