heal.abstract |
Αντικείμενο της παρούσας διπλωματικής εργασίας αποτελεί σε ένα πρώτο επίπεδο η βιβλιογραφική επισκόπηση στο θέμα των παγκόσμιων αλυσίδων αξίας και των διάφορων μεθόδων ποσοτικοποίησης της συμμετοχής βιομηχανιών και χωρών σε αυτές, καθώς και η μελέτη της επίδρασης των άυλων περιουσιακών στοιχείων στην παραγωγική διαδικασία και στις αλυσίδες αξίας που διαμορφώνουν οι επιχειρήσεις σήμερα.
Έπειτα, η εργασία εστιάζει στη μελέτη του κλάδου της ελληνικής φαρμακοβιομηχανίας, μελετώντας τα διαρθρωτικά του μεγέθη, συγκρίνοντας τον με τους αντίστοιχους κλάδους άλλων χωρών και φυσικά μελετώντας τον ως κομμάτι της ελληνικής μεταποίησης. Παράλληλα, μελετάται η ανταγωνιστικότητα του κλάδου, η εξαγωγική του δραστηριότητα, η συμμετοχή του σε αλυσίδες αξίας, καθώς και με ποιον τρόπο γίνεται αυτή, αν είναι κερδοφόρα κ.α.
Αφιερώνεται ένα σημαντικό κομμάτι στην ανάπτυξη του θεωρητικού υποβάθρου γύρω από τις αλυσίδες αξίας και του μοντέλου Input-Output του Leontief στο οποίο βασίζονται, αλλά και στα άυλα περιουσιακά στοιχεία, καθώς η πιο έντονη συμμετοχή των τελευταίων στην παραγωγική διαδικασία τα τελευταία χρόνια, έχει αναπτύξει ένα πολύ μεγάλο επιστημονικό ενδιαφέρον γύρω από αυτά.
Για όλα τους υπολογισμούς της εργασίας έγινε χρήση των παγκόσμιων πινάκων εισροών – εκροών(WIOΤ), από τη βάση δεδομένων WIOD, των πινάκων με διαρθρωτικά μεγέθη από βάσεις δεδομένων της Εurostat και δεδομένα από τη βάση δεδομένων άυλων περιουσιακών στοιχείων Globalinto. Τέλος, κατασκευάστηκε ένα οικονομετρικό μοντέλο, με τη χρήση του προγράμματος Stata, το οποίο μας παρείχε σημαντικά αποτελέσματα, τα οποία και εκτίθενται στην εργασία. |
el |