HEAL DSpace

Μελέτη και εφαρμογή ήπιων μεθόδων εξυγίανσης και επεξεργασίας με Υπερυψηλή Πίεση για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας φρέσκων ιχθυηρών

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καρδαμύλα, Ελένη el
dc.contributor.author Kardamyla, Eleni en
dc.date.accessioned 2021-10-26T10:51:00Z
dc.date.available 2021-10-26T10:51:00Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/53998
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.21696
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Εξυγίανση el
dc.subject Υπερυψηλή πίεση el
dc.subject Χρόνος ζωής el
dc.subject Λαβράκι el
dc.subject Διατηρησιμότητα el
dc.subject Sea bass fillets en
dc.subject High-Pressure processing en
dc.subject Shelf life en
dc.subject Organic acids en
dc.subject Treatment en
dc.title Μελέτη και εφαρμογή ήπιων μεθόδων εξυγίανσης και επεξεργασίας με Υπερυψηλή Πίεση για τη βελτίωση της διατηρησιμότητας φρέσκων ιχθυηρών el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Χημεία Τροφίμων el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2021-07-09
heal.abstract Η έρευνα, η ανάπτυξη και η εφαρμογή νέων μεθόδων επεξεργασίας των ιχθυηρών με σκοπό την επιβράδυνση της αλλοίωσης τους, τη βελτίωση της ποιότητάς τους και την αύξηση της διατηρησιμότητάς τους, αποτελεί βασικό στόχο για την επιστημονική κοινότητα και τη βιομηχανία τροφίμων. Τα φρέσκα ιχθυηρά είναι τρόφιμα εξαιρετικά ευαλλοίωτα, με την ποιότητά τους να υποβαθμίζεται με γρήγορους ρυθμούς εξαιτίας της ανάπτυξης μικροοργανισμών. Προκειμένου να αυξηθεί ο χρόνος διατήρησής τους, είναι απαραίτητη η επαρκής απενεργοποίηση και ο έλεγχος ανάπτυξης των περιεχόμενων αλλοιογόνων μικροοργανισμών με όσο το δυνατόν λιγότερη επίδραση στα ποιοτικά και οργανοληπτικά χαρακτηριστικά του τροφίμου. Τα τελευταία χρόνια, οι καταναλωτικές συνήθειες στρέφονται προς τα νωπά τρόφιμα και σε έτοιμα προς κατανάλωση ιχθυηρά. Επομένως, προκύπτει η απαίτηση της αύξησης του χρόνου ζωής του προϊόντος και διατήρησης όσο το δυνατόν περισσότερο των ποιοτικών χαρακτηριστικών τους. Ένα τέτοιο τρόφιμο το οποίο είναι ευρέως διαδεδομένο και μελετήθηκε στην παρούσα διπλωματική εργασία είναι τα νωπά φιλέτα λαβρακιού (Dicentrarchus labrax). Πρόκειται για προϊόν με σημαντικό εμπορικό ρόλο στην ευρωπαϊκή και ελληνική αγορά. Μια καινοτόμα μη θερμική διεργασία επεξεργασίας τροφίμων αποτελεί η Υπερυψηλή Πίεση. Η εφαρμογή της πίεσης (200-600MPa) στα τρόφιμα προκαλεί μερική ή ολική μικροβιακή απενεργοποίηση που εξαρτάται από τον συνδυασμό πίεσης-χρόνου και μείωση του ρυθμού ανάπτυξης του πληθυσμού των μικροοργανισμών μετά την επεξεργασία, οδηγώντας σε αύξηση της διατηρησιμότητάς τους. Επιπλέον, οι ήπιες μέθοδοι επεξεργασίας των τροφίμων όπως είναι η εξυγίανση με νερό και με διαλύματα οξέων, μελετώνται τα τελευταία χρόνια για τον ίδιο σκοπό. Ο συνδυασμός των δύο αυτών μεθόδων μπορεί να παρατείνει ακόμη περισσότερο το χρόνο ζωής τους. Σκοπός της παρούσας διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη της επίδρασης της μεθόδου της εξυγίανσης με νερό και με υδατικά διαλύματα οξέων, της μεθόδου της Υπερυψηλής Πίεσης, καθώς και του συνδυασμού τους σε νωπά φιλέτα λαβρακιού (Dicentrarchus labrax) συντηρημένα στους 0οC στην αύξηση του χρόνου ζωής τους. Έγινε εμβάπτιση ενός μέρους από το σύνολο των δειγμάτων σε νερό και σε διαλύματα κιτρικού και γαλακτικού οξέος συγκεντρώσεων 200, 800, 1200, 1500, 1800 και 7500ppm για 10 λεπτά στους 25οC. Τα υπόλοιπα δείγματα υποβλήθηκαν συσκευασμένα σε επεξεργασία με Υπερυψηλή Πίεση 300MPa (5 λεπτά-25οC). Επίσης μελετήθηκε συνδυαστική επεξεργασία των φιλέτων λαβρακιού, δηλαδή εξυγίανση με διάλυμα κιτρικού οξέος 200 και 7500ppm και γαλακτικού οξέος 7500ppm προ της επεξεργασίας με Υπερυψηλή Πίεση στις παραπάνω συνθήκες. Μετρήθηκαν ο ρυθμός ανάπτυξης της Ολικής μεσόφιλης χλωρίδας (Total Viable Count), των ψευδομονάδων (Pseudomonas spp.), του Brochothrix thermosphacta, των ζυμών/μυκήτων, των εντεροβακτηρίων (Enterobacteriaceae spp.) και των βακτηρίων που παράγουν H2S (π.χ. Shewanella putrefaciens). Οι καμπύλες ανάπτυξης των μικροοργανισμών εκφράσθηκαν μαθηματικά με το μοντέλο Baranyi για κάθε συνθήκη. Η διατηρησιμότητα στους 0οC μπορεί να υπολογιστεί με βάση τον μέγιστο πληθυσμό που αντιστοιχεί στο αποδεκτό όριο του κύριου παράγοντα αλλοίωσης. Τέλος, μελετήθηκε η μεταβολή της τιμής του pH, του χρώματος, της υφής και της οξείδωσης των λιπαρών οξέων (ΤBARS). Ο κυριότερος παράγοντας αλλοίωσης υπήρξε η ανάπτυξη των μικροοργανισμών της ολικής μεσόφιλης χλωρίδας (TVC). Το αρχικό υψηλό μικροβιακό φορτίο των φιλέτων λαβρακιού καθώς και οι αυξημένοι ρυθμοί μικροβιακής ανάπτυξης καθόρισαν το χρόνο ζωής των δειγμάτων με αποδεκτό όριο αλλοίωσής την τιμή 7 log(CFU)/g. Τα δείγματα που υποβλήθηκαν σε Υπερυψηλή Πίεση είχαν μειωμένο αρχικό μικροβιακό φορτίο και μειωμένους ρυθμούς μικροβιακής ανάπτυξης συγκριτικά με τα ανεπεξέργαστα δείγματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της διατηρησιμότητάς τους. Η μέθοδος της εξυγίανσης ήταν αποτελεσματική στην υψηλότερη συγκέντρωση οξέων 7500ppm. Οι χρόνοι ζωής των φιλέτων λαβρακιού που υπολογίσθηκαν για τη θερμοκρασία των 0οC, ήταν 6-8 ημέρες τα ανεπεξέργαστα δείγματα, 7 ημέρες για την εξυγίανση με χρήση νερού, 8, 7, 7, 6, 6 και 11 ημέρες για τα δείγματα που εξυγιάνθηκαν με υδατικό διάλυμα κιτρικού οξέος 200, 800, 1200, 1500, 1800 και 7500ppm αντίστοιχα, 9, 7, 6 και 10 ημέρες για τα δείγματα που εξυγιάνθηκαν σε υδατικό διάλυμα γαλακτικού οξέος 200, 800, 1500 και 7500ppm αντίστοιχα, 17 και 22 ημέρες για τα δείγματα που επεξεργάσθηκαν με Υπερυψηλή Πίεση (300MPa για 5 λεπτά), 22 μέρες για τη συνδυαστική εφαρμογή Υπερυψηλής Πίεσης (300 MPa για 5 λεπτά) και εξυγίανσης με υδατικό διάλυμα κιτρικού οξέος 200ppm, καθώς και 18 μέρες τα δείγματα που επεξεργάσθηκαν με συνδυαστική εφαρμογή Υπερυψηλής Πίεσης (300MPa για 5 λεπτά) και εξυγίανσης με υδατικό διάλυμα κιτρικού και γαλακτικού οξέος 7500ppm αντίστοιχα. Αναφορικά με τη μεταβολή της τιμής του pH, δεν παρουσιάσθηκε διαφοροποίηση συγκρίνοντας τις συνθήκες επεξεργασίας. Παρατηρήθηκαν αυξημένες τιμές του δείκτη Ε του χρώματος στα δείγματα που επεξεργάσθηκαν με Υπερυψηλή Πίεση, καθώς και αυξημένη σκληρότητα. Δεν παρατηρήθηκε σαφής τάση για τη μεταβολή τους συναρτήσει του χρόνου αποθήκευσης. Όσον αφορά στην οξείδωση των λιπαρών (ΤBARS), δεν μπόρεσε να εξαχθεί κάποιο συμπέρασμα συναρτήσει των συνθηκών επεξεργασίας και αποθήκευσης. Επομένως, για ένα ευαλλοίωτο τρόφιμο όπως είναι τα φιλέτα λαβρακιού, η μέθοδος της εξυγίανσης με διαλύματα κιτρικού και γαλακτικού οξέος 7500ppm, έδωσε σημαντικά αποτελέσματα επέκτασης της διάρκειας ζωής. Η διεργασία της Υπερυψηλής Πίεσης θα μπορούσε να θεωρηθεί κατάλληλη μέθοδος για το σκοπό αυτό, πετυχαίνοντας μείωση του ρυθμού ανάπτυξης των μικροοργανισμών. Με το συνδυασμό των δυο μεθόδων παρατηρήθηκε οριακή αύξηση του χρόνου ζωής γεγονός που δεν επιβεβαιώνει ξεκάθαρη συνεργιστική δράση. Οι διεργασίες αυτές στις κατάλληλες συνθήκες μπορούν να εφαρμοστούν για παραγωγή ιχθυηρών υψηλότερης ποιότητας επεκτείνοντας το χρόνο διατήρησής τους. el
heal.advisorName Taoukis, Petros en
heal.committeeMemberName Tsironi, Theofania en
heal.committeeMemberName TSIVILIS, SOTIRIOS en
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Σύνθεσης και Ανάπτυξης Βιομηχανικών Διαδικασιών (IV). Εργαστήριο Χημείας και Τεχνολογίας Τροφίμων el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 124 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα