HEAL DSpace

Παραγωγή βιοαιθανόλης από υπολείμματα τροφών με χρήση μη εμπορικών ενζυμικών σκευασμάτων

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ζαχαρία, Μάριος el
dc.contributor.author Zacharia, Marios en
dc.date.accessioned 2021-11-10T09:38:58Z
dc.date.available 2021-11-10T09:38:58Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/54053
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.21751
dc.rights Default License
dc.subject Κυτταρίνη el
dc.subject Ενζυμική υδρόλυση el
dc.subject Άμυλο el
dc.subject Υπολείμματα τροφίμων el
dc.title Παραγωγή βιοαιθανόλης από υπολείμματα τροφών με χρήση μη εμπορικών ενζυμικών σκευασμάτων el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Βιοκαύσιμα el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2021-06
heal.abstract Η αξιοποίηση διάφορων υποστρωμάτων βιομάζας για την παραγωγή βιοκαυσίμων γίνεται όλο και πιο αναγκαία. Η ανάγκη για απεξάρτηση από τα ορυκτά καύσιμα έχει αναγκάσει πολλές χώρες να προχωρήσουν στην παραγωγή βιοαιθανόλης, βιοαέριου και βιοντήζελ. Η βιοαιθανόλη αποτελεί ένα πολύ ελκυστικό βιοκαύσιμο με πολλές προοπτικές και περιβαλλοντικά οφέλη, που χρησιμοποιείται κυρίως ως αναμιξίμο υλικό με την βενζίνη. Μέχρι σήμερα έχει εξετασθεί μια ποικιλία υποστρωμάτων προς αυτή την κατεύθυνση, μεταξύ των οποίων και τα υπολείμματα τροφίμων που προκύπτουν από όλα τα επιμέρους στάδια της αλυσίδας εφοδιασμού. Η παρούσα εργασία εξέτασε την αξιοποίηση των υπολειμμάτων τροφίμων, ως μια εναλλακτική πηγή βιομάζας για την παραγωγή βιοαιθανόλης. Το υπόστρωμα που χρησιμοποιήθηκε στην παρούσα μελέτη ήταν υπολείμματα τροφίμων διαχωρισμένα από την πηγή που συλλέχθηκαν, από το Δήμο Βάρη-Βούλα-Βουλιαγμένη στην Αττική. Η σύσταση της σε ξηρή βάση ήταν 17,83% σε κυτταρίνη, 7.03% σε ημικυτταρίνη , 17,96% σε λιγνίνη (διαλυτή και μη διαλυτή) και 8.66% σε άμυλο. Για την ενζυμική υδρόλυση που πραγματοποιήθηκε χρησιμοποιήθηκαν δυο διαφορετικά μη εμπορικά ένζυμα κυτταρινάσης (NS87014) και αμυλάσης (Spiryzme Excel) , όπου για κάθε ένζυμο σχεδιάστηκε ένα παραγοντικό πείραμα 23 . Στόχος της πειραματικής διαδικασίας ήταν ο προσδιορισμός της επίδρασης συγκεκριμένων παραμέτρων κατά την ενζυμική υδρόλυση στην απόδοση σακχαροποίησης και στην απόδοση αιθανόλης. Οι παράμετροι που εξετάστηκαν ήταν ο χρόνος υδρόλυσης, η δοσολογία του ενζύμου και η θερμοκρασία υδρόλυσης. Η ενζυμική υδρόλυση με χρήση αμυλάσης (Spiryzme Excel) παρουσίασε καλύτερες αποδόσεις σε σχέση με αυτές στην περίπτωση της κυτταρινάσης (NS87014) . Η βέλτιστη απόδοση σακχαροποίησης που εξασφαλίστηκε για την περίπτωση της αμυλάσης ήταν 73.79% που αντιστοιχεί στις 3 ώρες υδρόλυσης με δοσολογία ενζύμου 60 μL/gstarch σε θερμοκρασία 65 oC. Η αλκοολική ζύμωση που πραγματοποιήθηκε στην συνέχεια επέφερε μέγιστη απόδοση σε αιθανόλη 89.96% . Κατά την ενζυμική υδρόλυση με κυτταρινάση η αποδόμηση κυτταρίνης βρέθηκε σε χαμηλά ποσοστά και οι μέγιστες αποδόσεις σακχαροποίησης και αιθανόλης βρέθηκαν 37.73% και 52.05% αντίστοιχα. Συμπερασματικά, η ξεχωριστή υδρόλυση και ζύμωση οικιακών βιοαποβλήτων με τη χρήση μη εμπορικής κυτταρινάσης (ΝΑ 87014, Novozymes) ή με χρήση εμπορικής αμυλάσης (Spirizyme Excel, Νovozymes) και με επακόλουθη ζύμωση με S. cerevisiae αποδεικνύεται ως ένα βιώσιμο πλάνο αξιοποίησης του συγκεκριμένου κλάσματος βιοαποβλήτων. el
heal.advisorName Χαραλάμπους, Αικατερίνη el
heal.committeeMemberName Ζανίκκος, Φανούριος el
heal.committeeMemberName Κόλλια, Κωνσταντίνα el
heal.committeeMemberName Χαραλάμπους, Αικατερίνη el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I) Μονάδα Περιβαλλοντικής Επιστήμης και Τεχνολογίας el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 150 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής