dc.contributor.author |
Σκλαπάνη, Αγγελική
|
el |
dc.contributor.author |
Sklapani, Angeliki
|
en |
dc.date.accessioned |
2021-11-23T10:35:40Z |
|
dc.date.available |
2021-11-23T10:35:40Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/54089 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.21787 |
|
dc.relation |
info:eu-repo/grantAgreement/Sklapani Aggeliki/EC/FP7/12101 |
el |
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Aιμοσφαιρίνη |
el |
dc.subject |
Xονδροϊτίνη |
el |
dc.subject |
Yαλουρονικό οξύ |
el |
dc.subject |
Hλεκτροσταστική σύμπλεξη |
el |
dc.subject |
Θερμική κατεργασία |
el |
dc.subject |
Hemoglobin |
en |
dc.subject |
Hyalouronic acid |
en |
dc.subject |
Thermal treatment |
en |
dc.subject |
Electrostatic complexation |
en |
dc.title |
Φυσικοχημικός χαρακτηρισμός βιοϋλικών που παρασκευάζονται από πολυσακχαρίτες και πρωτεΐνες με βιοσυμβατές μεθόδους |
el |
dc.title |
Φυσικοχημικός χαρακτηρισμός βιοϋλικών που παρασκευάζονται από πολυσακχαρίτες και πρωτεΐνες με βιοσυμβατές μεθόδους (el) |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.classification |
Φυσικοχημικός χαρακτηρισμός |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2021-10-12 |
|
heal.abstract |
Η παρούσα εργασία έχει ως αφετηρία την κατασκευή νανοσωματιδίων με τον τρόπο που αναφέρθηκε παραπάνω και συγκεκριμένα αξιοποιεί την πρωτεΐνη αιμοσφαιρίνη και τους πολυσακχαρίτες υαλουρονικό οξύ και χονδροϊτίνη, τον εκάστοτε σε διαφορετικό σύστημα. Οι δύο συγκεκριμένοι πολυσακχαρίτες αποτελούν συστατικά της εξωκυττάριας θεμέλιας ουσίας και των χόνδρων και αξιοποιούνται στη μηχανική των ιστών. Δια τούτου η μελέτη τους για κατασκευή νανοσωματιδίων παρουσιάζει ιδιαίτερο ενδιαφέρον. Στο πλαίσιο αυτής τη μελέτης διερευνάται η σύμπλεξη, το μέγεθος, η σταθερότητα και το επιφανειακό φορτίο των νανοσωματιδίων καθώς και η ενθυλάκωση δυο βιοδραστικών ουσιών, κουρκουμίνης και β-καροτίνης στα εν λόγω νανοσωματίδια.
Στη συνέχεια ακολουθεί η κατασκευή υδρογελών από την πρωτεΐνη αλβουμίνη ορού βοειδούς και τον πολυσακχαρίτη ξανθάνη, ένα σύστημα το οποίο έχει ήδη μελετηθεί ως προς τα παραπάνω φαινόμενα και έχει αποδειχθεί ότι δημιουργεί σταθερά νανοσωματίδια ικανά να ενθυλακώσουν κουρκουμίνη. Σκοπός είναι η χρησιμοποίηση των ηλεκτροστατικών αλληλεπιδράσεων πολυσακχαριτών-πρωτεϊνών για την παρασκευή τριδιάστατων δικτύων ως επέκταση τις εφαρμογής σε νανοδομημένα υλικά διαφορετικής αρχιτεκτονικής. Οι εν λόγω υδρογέλες μελετούνται ως προς τις διηλεκτρικές τους ιδιότητες. |
el |
heal.advisorName |
Κυρίτσης, Απόστολος |
el |
heal.advisorName |
Κυρίτσης, Απόστολος |
el |
heal.committeeMemberName |
Κυρίτσης, Απόστολος, Αλέξανδρος, Γεωργακίλας Ευη, Κοντού-Δρούγκα |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Εφαρμοσμένων Μαθηματικών και Φυσικών Επιστημών |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
67 σ. |
el |
heal.fullTextAvailability |
false |
|