HEAL DSpace

Μελέτη του υδατικού αποτυπώματος βιομηχανικής μονάδας ζυθοποιίας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Λεουνάκης, Νικόλαος el
dc.contributor.author Leounakis, Nikolaos en
dc.date.accessioned 2021-12-23T10:35:37Z
dc.date.available 2021-12-23T10:35:37Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/54253
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.21951
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Υδατικό αποτύπωμα el
dc.subject Υδατικοί πόροι el
dc.subject Υγρά απόβλητα el
dc.subject Εξοικονόμηση νερού el
dc.subject Ζυθοποιία el
dc.subject Water footprint en
dc.subject Water resources en
dc.subject Wastewater en
dc.subject Water conservation en
dc.subject Brewery en
dc.title Μελέτη του υδατικού αποτυπώματος βιομηχανικής μονάδας ζυθοποιίας el
dc.title Water Footprint Analysis of a Brewing Industrial Unit en
heal.type bachelorThesis
heal.classification Περιβαλλοντική Διαχείριση el
heal.classification Περιβαλλοντική Επιστήμη & Τεχνολογία el
heal.classification Περιβαλλοντική Μηχανική el
heal.language el
heal.access campus
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2021-10-08
heal.abstract Η παρούσα Διπλωματική Εργασία καταπιάνεται με τη μελέτη του Λειτουργικού Υδατικού Αποτυπώματος της Βιομηχανικής Μονάδας Ζυθοποιίας στη Βιομηχανική Περιοχή Πάτρας της Εταιρείας «Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε.» για τα έτη 2017, 2018 και 2019. Το Υδατικό Αποτύπωμα αποτελεί έναν εναλλακτικό δείκτη κατανάλωσης γλυκού νερού, ο οποίος μπορεί να οριστεί στη βάση ανθρώπινης, ατομικής ή συλλογικής, γεωργικής ή βιομηχανικής κατανάλωσης νερού, ωστόσο χρησιμοποιείται κυρίως για αγροτικές δραστηριότητες, αφήνοντας μεγάλο εύρος εφαρμογών στη σύγχρονη Βιομηχανία. Αρχικά καταγράφεται η κατανομή του γλυκού νερού στα διάφορα υδάτινα σώματα, διαπιστώνοντας πως λιγότερο από 1% της ολικής ποσότητας του είναι διαθέσιμο για κατανάλωση στις διάφορες ανθρώπινες δραστηριότητες. Στη συνέχεια, αφού παρουσιαστούν οι έννοιες της Υδατικής Πίεσης και της Λειψυδρίας, γίνεται ένας απολογισμός των απολήψεων νερού σε παγκόσμιο επίπεδο, από τις οποίες το 19% περίπου αφορά σε βιομηχανικούς σκοπούς. Όσον αφορά στην Ελλάδα, οι καταναλώσεις νερού σε χρήσεις στη Βιομηχανία αποτελούν μόλις το 2% των συνολικών. Γενικά, η Ελλάδα φαίνεται να έχει επαρκείς υδατικούς πόρους, ωστόσο η διαχείριση τους βρίθει προβλημάτων οδηγώντας σε σταδιακή υποβάθμιση της ποιότητας τους. Ακολούθως γίνεται μια σύνοψη των πιθανών χρήσεων του νερού σε μια βιομηχανία αλλά και μια ποσοτική αποτίμηση των απολήψεων νερού παγκοσμίως για βιομηχανικούς σκοπούς. Η μέθοδος του Υδατικού Αποτυπώματος (ΥΑ) δε βασίζεται αόριστα στην κατανάλωση του γλυκού νερού, αλλά συνυπολογίζει παραμέτρους όπως η επαναχρησιμοποίηση νερού, αποτελώντας έτσι χρήσιμο εργαλείο στην προσπάθεια για εξορθολογισμό της διαχείρισης των υδατικών πόρων. Η μέθοδος υπολογισμού του κατά Gerbens-Leenes και Hoekstra σε μια βιομηχανία περιγράφεται αναλυτικά, με ανάλυση των δύο όρων (Λειτουργικός, Εφοδιαστικής Αλυσίδας) και στη συνέχεια των τριών συνιστωσών του κάθε όρου του δείκτη (Μπλε, Πράσινη, Γκρίζα) και λεπτομερή παρουσίαση των βημάτων υπολογισμού. Ένας αρκετά υδροβόρος παραγωγικός κλάδος είναι αυτός των Τροφίμων και της Ποτοποιίας, με σημαντικές αντλήσεις νερού. Στην Ελλάδα, ο κλάδος των Τροφίμων και των Ποτών είναι δυναμικός και ανταγωνιστικός, με μερίδιο της τάξης του 28.5% επί του αριθμού των εγχώριων επιχειρήσεων, ενώ συγκεκριμένα όσον αφορά στα Ποτά, τα προϊόντα Ζυθοποιίας φαίνεται να έχουν διαρκή ζήτηση, κρίνοντας από τη σταθερά υψηλή προτίμηση τους στο 53-54% του συνόλου της κατανάλωσης αλκοολούχων ποτών. Η Αθηναϊκή Ζυθοποιία Α.Ε. λαμβάνει περί το 65% του κύκλου εργασιών των Ελλήνων ζυθοποιών. Αφού πραγματοποιείται μια βιβλιογραφική ανασκόπηση της διαχείρισης πρώτων υλών, των αξιοποιούμενων διεργασιών παραγωγής αλλά και της λειτουργίας μιας Ζυθοποιίας σε βιομηχανική κλίμακα, με έμφαση στην ποιότητα και τη διαχείριση του καταναλισκόμενου νερού στα πλαίσια των σχετικών δραστηριοτήτων, παρουσιάζεται το Εργοστάσιο του Ομίλου στη Βιομηχανική Περιοχή της Πάτρας, με έμφαση στις μονάδες όπου πραγματοποιείται επεξεργασία ή κατανάλωση νερού καθώς και επεξεργασία των υγρών αποβλήτων. Αρχικά και με βάση τα διαθέσιμα δεδομένα που παραχωρήθηκαν από τη Βιομηχανία, υπολογίζεται ο παραδοσιακός Δείκτης Κατανάλωσης Νερού (ΔΚΝ) του Εργοστασίου για τα τρία έτη της μελέτης δίνοντας μία μέση τιμή 5.59 ± 0.36 hL νερού / hL παραγόμενης μπύρας, με τη μέση δυναμικότητα να ανέρχεται σε 1374440 ± 11033 hL μπύρας, τιμή ικανοποιητική και εντός των πλαισίων που θέτει η Διεθνής Βιβλιογραφία για τις αποδοτικές ως προς την κατανάλωση νερού Βιομηχανίες Ζυθοποιίας. Κατόπιν, το Εργοστάσιο διαχωρίζεται σε επτά επιμέρους μονάδες, ήτοι το Δίκτυο Νερού και τη Μονάδα Προεπεξεργασίας Νερού (Μ1), το Βυνοποιείο (Μ2), το Ζυθοβραστήριο και τα Κελλάρια (Μ3), όπου λαμβάνουν χώρα όλες οι διεργασίες παρασκευής των προϊόντων, το Συσκευαστήριο (Μ4), όπου λαμβάνουν χώρα οι διεργασίες Συσκευασίας και Ετικέτισης των προϊόντων, το Μηχανοστάσιο (Μ5), το Λεβητοστάσιο (Μ6) και τις Υποστηρικτικές Δομές (Μ7), για κάθε μία από τις οποίες υπολογίζεται το Μπλε Λειτουργικό ΥΑ για τα έτη 2017, 2018 και 2019 στη βάση καταγεγραμμένων μετρήσεων κατανάλωσης νερού αλλά και των εφαρμοζόμενων πρακτικών εξοικονόμησης του. Το άθροισμα αυτών των ΥΑ για κάθε έτος της μελέτης συνιστά το Μπλε Λειτουργικό ΥΑ, αναφερόμενο ως ΥΑ εκτός διευκρινιστικής σημείωσης, ολόκληρου του Εργοστασίου, το οποίο εκτιμάται σε 664491 m3, 688440 m3 και 618258 m3 για το 2017, το 2018 και το 2019 αντίστοιχα. Όσον αφορά στην παραγόμενη μπύρα, ο αντίστοιχος δείκτης υπολογίζεται πως ανέρχεται σε 4.86, 5.03 και 4.46 hL νερού / hL παραγόμενης μπύρας για τα αντίστοιχα έτη μελέτης. Αυτοί οι δείκτες συνιστούν και τα ενεργά Συνολικά ΥΑ του Εργοστασίου και της μπύρας αντίστοιχα, καθώς δεν αξιοποιείται βρόχινο νερό στις δραστηριότητες του, καθιστώντας μηδενική την Πράσινη συνιστώσα του, ενώ η Γκρίζα συνιστώσα μελετάται ξεχωριστά κατά την πρακτική που φαίνεται να ακολουθεί και η σχετική Διεθνής Βιβλιογραφία. Καθοριστική στη διαμόρφωση του συνολικού δείκτη φέρεται να είναι η συνεισφορά του ΥΑ του Ζυθοβραστηρίου και των Κελλαριών, σε ποσοστά 49-58% του συνολικού ΥΑ. Το δε ΥΑ της συγκεκριμένης μονάδας του Εργοστασίου καθορίζεται από τη συνεισφορά των Διεργασιών Καθαρισμού σε ποσοστά 45-46%, με τη συνεισφορά των κυρίως διεργασιών να ακολουθούν με 19-22% συνεισφορά του Διαχωρισμού (Lautering), 16-18% συνεισφορά της Πολτοποίησης (Mashing) και 15-17% συνεισφορά της Αραίωσης, ενώ το νερό που ενσωματώνεται στην μπύρα κυμαίνεται στο εύρος 22-27% της συνολικής τροφοδοσίας του Εργοστασίου σε νερό. Αξίζει να σημειωθεί πως η επαναχρησιμοποίηση του νερού Ψύξης του Ζυθογλεύκους μειώνει το ΥΑ της εν λόγω μονάδας κατά 34-36%. Αυτή η πρακτική επαναχρησιμοποίησης, όπως και η επαναχρησιμοποίηση των συμπυκνωμάτων ατμού στο Λεβητοστάσιο, μειώνουν το Συνολικό ΥΑ του Εργοστασίου κατά περίπου 27%. Το ΥΑ του Συσκευαστηρίου σημειώνει τη δεύτερη μεγαλύτερη συνεισφορά στο Συνολικό, με ποσοστό 27-29%, η δε κύρια συνεισφορά σε αυτό, σε ποσοστό που το 2018 φτάνει και το 60%, προέρχεται και πάλι από τις Διεργασίες Καθαρισμού που λαμβάνουν χώρα στη συγκεκριμένη μονάδα. Πράγματι, μια εναλλακτική προσέγγιση ως προς τις επιμέρους συνεισφορές, φανερώνει πως το σύνολο των Διεργασιών Καθαρισμού που πραγματοποιούνται στο Εργοστάσιο είναι οι πιο υδροβόρες, συνεισφέροντας κατά 51-56% στο Συνολικό ΥΑ του. Στα πλαίσια του υπολογισμού του ΥΑ του Δικτύου Νερού και της Μονάδας Προεπεξεργασίας Νερού, δείκτης που συσχετίζεται με απώλειες καθώς δεν προβλέπεται κατανάλωση νερού σε αυτά τα σημεία, πραγματοποιείται μια κατανομή των απαιτήσεων του Εργοστασίου σε διάφορες ποιότητες νερού. Η ποιότητα νερού με τις μεγαλύτερες απαιτήσεις είναι το χλωριωμένο νερό υπηρεσιών που χρησιμοποιείται κατά κύριο λόγο στις Διεργασίες Καθαρισμού και στο Συσκευαστήριο, σε ποσοστά μεγαλύτερα από 35% της συνολικής τροφοδοσίας και μεγαλύτερα από 40% της τροφοδοσίας της Μονάδας Προεπεξεργασίας Νερού για κάθε έτος μελέτης. Αξιοσημείωτα είναι τα υψηλά ποσοστά, επί της αρχικής τροφοδοσίας της εν λόγω Μονάδας, της παραγόμενης κατά την Αντίστροφη Ώσμωση άλμης, στο εύρος 9-17%, από την οποία αξιοποιείται μόνο ένα 0-6% στον καθαρισμό των Αμμόφιλτρων, με την υπόλοιπη να απορρίπτεται στα υγρά απόβλητα. Οι συνολικές απώλειες νερού στα σημεία αυτά ευρίσκονται γενικά χαμηλές, της τάξης του 1.2-3% της ολικής τροφοδοσίας του Εργοστασίου σε νερό, με τις υψηλότερες να καταγράφονται το 2018. Ως προς τα υγρά απόβλητα που παράγονται στο Εργοστάσιο, αυτά υφίστανται μια πρώτη επεξεργασία στο Βιολογικό Καθαρισμό του Εργοστασίου πριν οδηγηθούν για περαιτέρω επεξεργασία στο Βιολογικό Καθαρισμό της ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας. Η εκροή προς τις εγκαταστάσεις αυτές, όπως και η συγκέντρωση των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων σε COD, εμφανίζουν ανάλογη εποχικότητα με τις καταναλώσεις νερού και τη δυναμικότητα του Εργοστασίου σε παραγωγή μπύρας. Η μέση ετήσια συγκέντρωση τους σε COD ανέρχεται σε 123 ± 5 mg/L, τιμή που συμφωνεί με δεδομένα της Διεθνούς Βιβλιογραφίας, ενώ είναι χαμηλότερη από τα όρια διάθεσης επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων για το συγκεκριμένο ρύπο, όπως αυτά ορίζονται από τη Νομοθεσία. Επιπλέον εκτιμάται ένας συμβατικός δείκτης παραγωγής υγρών αποβλήτων σε 5.85 μονάδες όγκου υγρών αποβλήτων / μονάδα όγκου παραγόμενης μπύρας για το Εργοστάσιο, ο οποίος επίσης συμφωνεί με αντίστοιχες τιμές που βρίσκονται στη Βιβλιογραφία. Οι καταναλώσεις νερού σε δραστηριότητες που παράγουν υγρά απόβλητα συσχετίζονται κατόπιν με τις παροχές νερού στο Εργοστάσιο, οδηγώντας στο συμπέρασμα πως τουλάχιστον το 55-58% αυτών καταναλώνονται σε τέτοιου είδους δραστηριότητες, με πάνω από το 65% των καταναλώσεων αυτών να αφορούν σε Διεργασίες Καθαρισμού και πλυσίματα. Επιπλέον πραγματοποιείται μια προσεγγιστική εκτίμηση του ετήσιου Γκρίζου Λειτουργικού ΥΑ του Εργοστασίου, το οποίο μεταφέρεται στον Κεντρικό Βιολογικό Καθαρισμό της ΒΙ.ΠΕ. Πάτρας, σε 801930 m3/y. Η συνιστώσα αυτή εμφανίζεται υψηλότερη της Μπλε Λειτουργικής κατά 14-22% για τα έτη της μελέτης. Η μέση τιμή του αντίστοιχου δείκτης για την μπύρα διαμορφώνεται σε 5.82 ± 0.03 hL / hL μπύρας για το διάστημα 2017-19, πρακτικά ίσος με τον εκτιμώμενο ΔΠΥΑ. Τέλος εκτιμάται το Συνολικό Λειτουργικό ΥΑ του Εργοστασίου με άθροιση των επιμέρους συνιστωσών σε 1458430 ± 20172 m3 με συνεισφορά της Γκρίζας συνιστώσας σε ποσοστό 55% και συνεισφορά της Μπλε συνιστώσας σε 45%. Ο αντίστοιχος δείκτης για την μπύρα φαίνεται να έχει μέση τιμή 10.61 ± 0.19 hL νερού / hL μπύρας. Κλείνοντας, διατυπώνονται προτάσεις για τον πληρέστερο υπολογισμό του ΥΑ του συγκεκριμένου Εργοστασίου, με την επαναλειτουργία ή και προσθήκη μετρητών καταναλώσεων νερού σε συγκεκριμένα σημεία, αλλά και τον υπολογισμό του ΥΑ της Εφοδιαστικής Αλυσίδας του προς εκτίμηση του Συνολικού του ΥΑ. Επίσης προτείνεται ο υπολογισμός του ΥΑ του συνόλου των Εργοστασίων του Ομίλου. Επιπλέον, διατυπώνονται προτάσεις για τη μείωση του ΥΑ του Εργοστασίου στη βάση της διαχείρισης του νερού και των υγρών αποβλήτων. Οι προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση του νερού εστιάζουν στην καταπολέμηση των απωλειών νερού, στην εφαρμογή περαιτέρω ανακυκλώσεων νερού, όπου αυτές είναι δυνατές, αλλά και στην αξιοποίηση βρόχινου νερού προς εξοικονόμηση επιφανειακού νερού. Τέλος, οι προτάσεις που αφορούν στη διαχείριση των υγρών αποβλήτων εστιάζουν στην ενεργή καταγραφή των χαρακτηριστικών ροής τους, στη διαχείριση της υψηλής ποσότητας παραγόμενης άλμης, στην αποδοτικότερη λειτουργία του Βιολογικού Καθαρισμού του Εργοστασίου αλλά και στην πιθανότητα επαναχρησιμοποίησης των επεξεργασμένων υγρών αποβλήτων εφόσον η ποιότητα τους αναβαθμιστεί περαιτέρω. el
heal.abstract The present thesis deals with the study of the Operatioanl Water Footprint of the Industrial Brewery Unit in the Industrial Area of Patras (VI.PE. of Patras – Industrial Parks) of the company «Athenian Brewery S.A.» for the years 2017, 2018 and 2019. The Water Footprint is an alternate indicator of freshwater consumption, which can be defined on the basis of human, individual or collective, agricultural or industrial water consumption, but it is mainly used for agricultural activities, leaving a wide range of applications in modern industry. Initially, the distribution of freshwater in the different water bodies is recorded, finding that less than 1% of the total amount is available for consumption in human activities. Then, after introducing the concepts of Water Pressure and Water Scarcity, an account is given of water withdrawals at the global level, of which about 19% is for industrial purposes. As far as Greece is concerned, water consumed for industrial uses constitutes only 2% of the total. In general, Greece seems to have sufficient water resources, but their management is problematic, leading to a gradual deterioration of their quality. Follows a summary of the possible uses of water in an industry and a quantitative assessment of water withdrawals worldwide for industrial purposes. The Water Footprint (WF) method is not vaguely based on freshwater consumption, but takes into account parameters such as water reuse, making it a useful tool in the effort to rationalize the management of water resources. The Gerbens-Leenes and Hoekstra method of calculating an industryꞌs WF is described in detail, including an analysis of the two indicator terms (Operational, Supply Chain) and then the three components of each one of them (Blue, Green, Grey) and a detailed presentation of the calculation steps. A fairly water-intensive productive sector is that of Food and Beverage, with significant water withdrawals. In Greece, the Food and Beverages sector is dynamic and competitive, with a share of 28.5% of the number of domestic enterprises, while specifically for Beverages, Brewery products seem to be in constant demand, judging by their consistently high preference at 53-54% of the total consumption of alcoholic beverages. Athenian Brewery SA receives about 65% of the turnover of Greek brewers. After a literature review of the management of raw materials, the utilized production processes and the operation of a brewery on an industrial scale, with emphasis on the quality and management of the consumed water in the context of the relevant activities, the Group's Factory in the Industrial Area of Patras is presented, with emphasis on the units where water treatment or consumption as well as the treatment of wastewater is carried out. Initially and based on the available data provided by the Industry, the traditional Water Consumption Index (WCI) of the Factory for the three years of the study is calculated, giving an average value of 5.59 ± 0.36 hL of water / hL of beer produced, with an average capacity of 1374440 ± 11033 hL of beer, a value satisfactory and within the limits set by the International Literature for Water Efficient Brewery Industries. Afterwards, the Factory is divided into seven sub-units, namely the Water Network and the Water Treatment Plant (M1), the Malting Plant (M2), the Brewhouse and the Cellars (M3), where all the productive processes take place, the Packaging Plant (M4), where the processes of packaging and labelling of the products take place, the Engine Room (M5), the Boiler Room (M6) and the Supporting Structures (M7), for each of which the Blue Operational WF is calculated for the years 2017, 2018 and 2019 on the basis of recorded water consumption measurements and the applied water saving practices. The sum of these WFs for each year of the study constitutes the Blue Operational WF of the entire Plant, which is therefore estimated at 664491 m3, 688440 m3 and 618258 m3 for 2017, 2018 and 2019 respectively. Regarding the beer produced, the corresponding ratio is then estimated to be 4.86, 5.03 and 4.46 hL of water / hL of beer produced for the respective study years. These ratios constitute the total active WF of the Plant and the beer respectively, as no rainwater is utilized in its activities, making its Green component zero, while the Grey component is studied separately following the practice that seems to be followed in the relevant International Literature. The contribution of the Brewhouse and Cellars' WF is proved to be decisive in shaping the overall indicator, accounting for 49-58% of the total WF. The WF of this particular unit of the Brewery is determined by the contribution of the Cleaning Processes at 45-46%, with the contribution of the main processes following at 19-22% for Lautering, 16-18% for Mashing and 15-17% for Dilution, while the water incorporated into the beer is in the range of 22-27% of the total water supply of the Factory. It is worth noting that the reuse of the Wort's Cooling Water reduces the WTP of this unit by 34-36%. This reuse practice, along with the reuse of steam condensates in the Boiler House, reduces the Plant's WF by approximately 27%. The Plant's Total WF is projected to be slightly increased if recirculation was not applied to the Water Treatment Plant to clean the devices operating there, however, in the absence of specific records, the exact percentages of WF reduction cannot be determined. The Packaging Plant's WF makes the second largest contribution to the total, at 27-29%, and the main contribution to this, at a rate of up to 60% in 2018, again comes from the Cleaning Processes that take place in this unit. An alternative approach in terms of individual contributions confirms that the Cleaning Processes taking place at the Plant are the most water-intensive, contributing 51-56% to its total WF. In the context of the calculation of the WF of the Water Network and Water Treatment Plant, an indicator related to losses as no water consumption is foreseen at these points, a breakdown of the Plant's requirements in different water qualities is carried out. The water quality with the highest demands is the chlorinated service water, which is primarily used in the Purification Processes and Packaging, in proportions greater than 35% of the total supply and greater than 40% of the Water Treatment Plant supply for each study year. Noteable are the high percentages, on the initial feed, of brine produced during Reverse Osmosis, in the range of 9-17%, of which only 0-6% is utilized in the backwash of the Multimedia Filters, with the remainder being disposed of as part of the Factoryꞌs wastewater. Water losses at these points are generally low, in the range of 1.2-3% of the Plant's total water supply, with the highest value recorded in 2018. As for the wastewater generated at the Plant, it is first treated at the Plant's Wastewater Treatment Plant before being sent for further treatment at the Wastewater Treatment Plant of Patrasꞌ Industrial Parks. The outflow to these facilities, as well as the COD concentration of the treated effluent, shows a seasonal variation proportional to the water consumption and the beer production capacity of the Plant. Their average annual COD concentration is 123 ± 5 mg/L, a value consistent with data from the International Literature, and lower than the treated effluent discharge limits for this pollutant as defined by Legislation. In addition, a conventional wastewater production rate of 5.85 volumetric units of wastewater / volumetric unit of beer produced for the Plant is estimated, which is also in agreement with corresponding values found in the Literature. Water consumptions in activities that produce wastewater are then correlated with water supplies to the Factory, leading to the conclusion that at least 55-58% of these are consumed in such activities, with over 65% of these consumptions being in Cleaning Processes and Washes. In addition, an approximate estimation of the annual Grey Operational WF of the Plant, which is transferred to the central Wastewater Treatment Plant of Patrasꞌ Industrial Parks, is carried out, resulting in a value of 801930 m3/y. This component appears higher than the Blue Operational by 14-22% for the years studied. Finally, the Total Operational WF of the Plant is estimated by summing up the individual components at 1458430 ± 20172 m3 with a contribution of the Grey component at 55% and a contribution of the Blue component at 45%. The corresponding index for the beer produced appears to have an average value of 10.61 ± 0.19 hL water/hL beer for the years studied. In conclusion, proposals are made for a more complete calculation of the WF of this Plant, with the reactivation or addition of water consumption meters at specific points of the Plant, and the calculation of the WF of its Supply Chain to estimate the Total WF. It is also proposed to calculate the WF of all the Group's domestic plants. In addition, proposals are made to reduce the Plant's WF on the basis of water and wastewater management. The proposals concerning water management focus on combating water losses, implementing further water recycling and reuse where possible, and utilizing rainwater to save surface (blue) water. Finally, the proposals concerning the management of wastewater focus on the active recording of its flowꞌs characteristics, the management of the high amount of brine produced, the more efficient operation of the Plant's Wastewater Treatment Plant and the possibility of reusing the treated wastewater if its quality is further upgraded. en
heal.advisorName Γρηγοροπούλου, Ελένη el
heal.committeeMemberName Γρηγοροπούλου, Ελένη el
heal.committeeMemberName Τσακανίκας, Άγγελος el
heal.committeeMemberName Αργυρούσης, Χρήστος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Ανάλυσης, Σχεδιασμού και Ανάπτυξης Διεργασιών και Συστημάτων (ΙΙ) el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 161 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα