heal.abstract |
Το αντικείμενο της εργασίας αυτής είναι η βιβλιογραφική ανασκόπηση γεωτεχνικών αστοχιών σε μεταλλευτικά έργα. Εξετάζει παραδείγματα από όλο τον κόσμο και επικεντρώνεται σε κατολισθητικά φαινόμενα σε πρανή ορυχείων ανοικτής εκσκαφής και σε πρανή χώρων απόθεσης μεταλλευτικών απορριμμάτων.
Αρχικά, παρουσιάζεται το θεωρητικό πλαίσιο, με βάση το οποίο θα γίνει η ανάλυση του μηχανισμού των κατολισθήσεων. Αναλύονται οι παράγοντες που επηρεάζουν την ευστάθεια των πρανών και στη συνέχεια γίνεται αναφορά στους τύπους των κατολισθήσεων και στα ιδιαίτερα χαρακτηριστικά καθενός από αυτούς. Στο τέλος του θεωρητικού κεφαλαίου, αναφέρονται τα πιθανά αίτια που συντελούν στην εκδήλωση ενός κατολισθητικού φαινομένου.
Στη συνέχεια, γίνεται μία περιληπτική αναφορά σε διάφορες γεωτεχνικές αστοχίες σε μεταλλευτικούς χώρους. Στο κύριο κεφάλαιο της παρούσας εργασίας, επιλέχθηκαν προς ανάλυση πέντε παραδείγματα κατολισθήσεων ανά τον κόσμο. Τα παραδείγματα αυτά επελέγησαν λόγω του μεγάλου μεγέθους της αστοχίας που περιέχουν και λόγω του ότι αποτελούν περιπτώσεις που επιτρέπουν την ενδελεχή διερεύνηση των μηχανισμών της αστοχίας, λόγω της επαρκούς βιβλιογραφίας που υπάρχει για αυτά.
Οι περιπτώσεις μελέτης που παρουσιάζονται είναι η κατολίσθηση του Ιουλίου του 1990, στο ορυχείο Panluo, στην Κίνα, η τεράστια κατολίσθηση της 10ης Απριλίου 2013 στο ορυχείο Bingham, στις ΗΠΑ, η κατολίσθηση της 10ης Ιουνίου 2017 στο ορυχείο Αμυνταίου, στην Ελλάδα, η κατολίσθηση που ξεκίνησε τον Αύγουστο του 2012 στο ορυχείο West στην Κίνα και τέλος η κατολίσθηση της 27ης Φεβρουαρίου 2011 στον χώρο απόθεσης μεταλλευτικών απορριμμάτων στην περιοχή Miyi της Κίνας.
Για κάθε περίπτωση μελέτης, υπάρχει αρχικά μια συνοπτική περιγραφή του μεταλλευτικού χώρου στον οποίο συνέβη. Στη συνέχεια, παρουσιάζονται οι γεωλογικές συνθήκες που επικρατούν στο χώρο μελέτης, η υδρογεωλογία και η τοπογραφία της περιοχής. Έπειτα, αναφέρονται τα χαρακτηριστικά της εκάστοτε αστοχίας, αναλύεται ο μηχανισμός ενεργοποίησης, εξέλιξης και απόθεσης υλικού της. Τέλος παρουσιάζονται οι τρόποι με τους οποίους αντιμετωπίστηκε κάθε φαινόμενο. |
el |