HEAL DSpace

Εκχύλιση βιοδραστικών ενώσεων από υπολείμματα καφέ: Ανάπτυξη πράσινης διεργασίας με τεχνικές υψηλής ενέργειας.

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Καρέττα, Ιωάννα el
dc.contributor.author Karetta, Ioanna en
dc.date.accessioned 2022-01-28T20:09:46Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/54461
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.22159
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα *
dc.rights.uri http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ *
dc.subject Υπόλειμμα καφέ el
dc.subject Φυσικοί Βαθέως Ευτηκτικοί Διαλύτες el
dc.subject Εκχύλιση Υποβοηθούμενη από Μικροκύματα el
dc.subject Πειραματικός Σχεδιασμός el
dc.subject Πράσινη Χημεία. el
dc.subject Spent Coffee Ground en
dc.subject Natural Deep Eutectic Solvents en
dc.subject Design of Experiment en
dc.subject Microwave Assisted Extraction en
dc.subject Green Chemistry. en
dc.title Εκχύλιση βιοδραστικών ενώσεων από υπολείμματα καφέ: Ανάπτυξη πράσινης διεργασίας με τεχνικές υψηλής ενέργειας. el
dc.contributor.department Εργαστήριο Οργανικής Χημείας el
heal.type bachelorThesis
heal.classification Χημική Μηχανική el
heal.classification Χημεία el
heal.dateAvailable 2023-01-27T22:00:00Z
heal.language el
heal.access embargo
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2021-07-08
heal.abstract Ο καφές είναι μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την παρασκευή του ροφήματος καφέ. Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση καφέ έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση, με την προτίμησή του για παρασκευή καφέ espresso να επιλέγεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το παρελθόν. Το υπόλειμμα καφέ αποτελεί, συνεπώς, μια πρώτη ύλη που, τις περισσότερες φορές, οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής χωρίς περαιτέρω εκμετάλλευση. Πρόκειται για μια πρώτη ύλη, εύκολα διαθέσιμη και σε μεγάλες ποσότητες, που έχει αποδεδειγμένά ευργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, χάρη στα φαινολικά και φλαβονοειδή της. Οι Φυσικοί Βαθέως Ευτηκτικοί Διαλύτες (Natural Deep Eutectic Solvents) είναι μίγματα που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα συστατικά, υγρής ή στερεής κατάστασης, φυσικής προέλευσης. Χαρακτηρίζονται από διαμοριακούς δεσμούς υδρογόνου και είναι υγροί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επιπλέον, είναι διαλύτες μη πτητικοί, βιοδιασπώμενοι, χαμηλής τοξικότητας, βιώσιμοι και βιοσυμβατοί. Λόγω αυτών των ευνοϊκών τους χαρακτηριστικών χαρακτηρίζονται και ως πράσινοι διαλύτες. Συγχρόνως, οι επιθυμητές τους φυσικοχημικές ιδιότητες και η ευκολία παρασκευής τους τους καθιστούν προτιμητέους για ποικίλες διεργασίες, όπως η εκχύλιση. Η εκχύλιση υποβοηθούμενη από μικροκύματα (Microwave Assisted Extraction) είναι μία σύγχρονη πράσινη τεχνική υψηλής ενέργειας η οποία επιλέγεται συχνά για την εκχύλιση φυσικών πρώτων υλών και την παραλαβή βιοδραστικών ενώσεων. Διακρίνεται για τους μικρούς χρόνους εκχύλισης, την υψηλή αποτελεσματικότητα και το χαμηλό περιβαλλοντικό της αντίκτυπο. Ως διεργασία στηρίζεται στη διηλεκτρική θέρμανση, μια διεργασία στην οποία η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μικροκυμάτων θερμαίνει το διηλεκτρικό υλικό μέσω περιστροφές μοριακού διπόλου των πολικών συστατικών που βρίσκονται στη μήτρα. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη, σε εργαστηριακή κλίμακα, και η βελτιστοποίηση της εκχύλισης με μικροκύματα βιοδραστικών ενώσεων (όπως φαινολικών και φλαβονοειδών) με πρώτη ύλη τα υπολείμματα καφέ και με διαλύτη φυσικό βαθέως ευτηκτικό διαλύτη για την εκχύλιση και την αποθήκευση των βιοδραστικών ενώσεων. Συντέθηκαν επιτυχώς δύο φυσικοί βαθέως ευτηκτικοί διαλύτες με τη μέθοδο της θέρμανσης και ανάδευσης. Πραγματοποιήθηκε συμβατική εκχύλιση με διαλύτη EtOH/H2O και εκχύλιση υποβοηθούμενη από μικροκύματα με διαλύτη EtOH/H2O, NaDES1(Βεταΐνη Γαλακτικό Οξύ,1:2)/H2O και NaDES2(Βεταΐνη Γλυκερόλη,1:3)/H2O, αντίστοιχα. Τα εκχυλίσματα κάθε μεθόδου εκχύλισης, αξιολογήθηκαν ως προς τη συγκέντρωση ολικών φαινολικών (Total Phenolic Content, TPC) και τη συγκέντρωση ολικών φλαβονοειδών (Total Flavonoid Content, TFC), με τη μέθοδο Folin Ciocalteu και με τη χρωματομετρική μέθοδο χλωριούχου αργιλίου, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, μελετήθηκε η επίδραση τεσσάρων παραμέτρων, της θερμοκρασίας, του χρόνου εκχύλισης, της αναλογίας στερεού/διαλύτη και της αναλογίας διαλύτη/νερού στη διεργασία μέσω πειραματικού σχεδιασμού (Design of Experiment, DOE) με το μοντέλο Taguchi. Ακολούθως, έγινε βελτιστοποίηση της διεργασίας μέσω πειραματικού σχεδιασμού (Design of Experiment, DΟE) με το μοντέλο Taguchi. Η εκχύλιση με μικροκύματα αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική για την εκχύλιση φαινολικών και φλαβονοειδών από τη συμβατική εκχύλιση. Η θερμοκρασία και η αναλογία στερεού/διαλύτη αποδείχθηκαν οι πιο σημαντικοί παράγοντες της εκχύλισης με μικροκύματα. Τέλος, από τη μελέτη της βελτιστοποίησης της εκχύλισης με μικροκύματα επιλέχθηκε ως διαλύτης ο NaDES2(Βεταΐνη Γλυκερόλη,1:3)/H2O, σε αναλογία διαλύτη/νερού 50 % v/v, αναλογία στερεού/διαλύτη 1 % w/v, σε θερμοκρασία 90 οC και για χρόνο εκχύλισης 60 min. el
heal.advisorName Δέτση, Αναστασία el
heal.committeeMemberName Μπέλτσιος, Κωνσταντίνος el
heal.committeeMemberName Μαμμά, Διομή el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Οργανικής Χημείας el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 136
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο:

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής

Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα Εκτός από όπου ορίζεται κάτι διαφορετικό, αυτή η άδεια περιγράφεται ως Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα