dc.contributor.author | Καρέττα, Ιωάννα | el |
dc.contributor.author | Karetta, Ioanna | en |
dc.date.accessioned | 2022-01-28T20:09:46Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/54461 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.22159 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Υπόλειμμα καφέ | el |
dc.subject | Φυσικοί Βαθέως Ευτηκτικοί Διαλύτες | el |
dc.subject | Εκχύλιση Υποβοηθούμενη από Μικροκύματα | el |
dc.subject | Πειραματικός Σχεδιασμός | el |
dc.subject | Πράσινη Χημεία. | el |
dc.subject | Spent Coffee Ground | en |
dc.subject | Natural Deep Eutectic Solvents | en |
dc.subject | Design of Experiment | en |
dc.subject | Microwave Assisted Extraction | en |
dc.subject | Green Chemistry. | en |
dc.title | Εκχύλιση βιοδραστικών ενώσεων από υπολείμματα καφέ: Ανάπτυξη πράσινης διεργασίας με τεχνικές υψηλής ενέργειας. | el |
dc.contributor.department | Εργαστήριο Οργανικής Χημείας | el |
heal.type | bachelorThesis | |
heal.classification | Χημική Μηχανική | el |
heal.classification | Χημεία | el |
heal.dateAvailable | 2023-01-27T22:00:00Z | |
heal.language | el | |
heal.access | embargo | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2021-07-08 | |
heal.abstract | Ο καφές είναι μια πρώτη ύλη που χρησιμοποιείται παγκοσμίως για την παρασκευή του ροφήματος καφέ. Τα τελευταία χρόνια η κατανάλωση καφέ έχει σημειώσει ραγδαία αύξηση, με την προτίμησή του για παρασκευή καφέ espresso να επιλέγεται σε πολύ μεγαλύτερο βαθμό από το παρελθόν. Το υπόλειμμα καφέ αποτελεί, συνεπώς, μια πρώτη ύλη που, τις περισσότερες φορές, οδηγείται σε χώρους υγειονομικής ταφής χωρίς περαιτέρω εκμετάλλευση. Πρόκειται για μια πρώτη ύλη, εύκολα διαθέσιμη και σε μεγάλες ποσότητες, που έχει αποδεδειγμένά ευργετικές ιδιότητες για τον ανθρώπινο οργανισμό, χάρη στα φαινολικά και φλαβονοειδή της. Οι Φυσικοί Βαθέως Ευτηκτικοί Διαλύτες (Natural Deep Eutectic Solvents) είναι μίγματα που αποτελούνται από δύο ή περισσότερα συστατικά, υγρής ή στερεής κατάστασης, φυσικής προέλευσης. Χαρακτηρίζονται από διαμοριακούς δεσμούς υδρογόνου και είναι υγροί σε θερμοκρασία περιβάλλοντος. Επιπλέον, είναι διαλύτες μη πτητικοί, βιοδιασπώμενοι, χαμηλής τοξικότητας, βιώσιμοι και βιοσυμβατοί. Λόγω αυτών των ευνοϊκών τους χαρακτηριστικών χαρακτηρίζονται και ως πράσινοι διαλύτες. Συγχρόνως, οι επιθυμητές τους φυσικοχημικές ιδιότητες και η ευκολία παρασκευής τους τους καθιστούν προτιμητέους για ποικίλες διεργασίες, όπως η εκχύλιση. Η εκχύλιση υποβοηθούμενη από μικροκύματα (Microwave Assisted Extraction) είναι μία σύγχρονη πράσινη τεχνική υψηλής ενέργειας η οποία επιλέγεται συχνά για την εκχύλιση φυσικών πρώτων υλών και την παραλαβή βιοδραστικών ενώσεων. Διακρίνεται για τους μικρούς χρόνους εκχύλισης, την υψηλή αποτελεσματικότητα και το χαμηλό περιβαλλοντικό της αντίκτυπο. Ως διεργασία στηρίζεται στη διηλεκτρική θέρμανση, μια διεργασία στην οποία η ηλεκτρομαγνητική ακτινοβολία μικροκυμάτων θερμαίνει το διηλεκτρικό υλικό μέσω περιστροφές μοριακού διπόλου των πολικών συστατικών που βρίσκονται στη μήτρα. Στόχος της παρούσας διπλωματικής εργασίας είναι η ανάπτυξη, σε εργαστηριακή κλίμακα, και η βελτιστοποίηση της εκχύλισης με μικροκύματα βιοδραστικών ενώσεων (όπως φαινολικών και φλαβονοειδών) με πρώτη ύλη τα υπολείμματα καφέ και με διαλύτη φυσικό βαθέως ευτηκτικό διαλύτη για την εκχύλιση και την αποθήκευση των βιοδραστικών ενώσεων. Συντέθηκαν επιτυχώς δύο φυσικοί βαθέως ευτηκτικοί διαλύτες με τη μέθοδο της θέρμανσης και ανάδευσης. Πραγματοποιήθηκε συμβατική εκχύλιση με διαλύτη EtOH/H2O και εκχύλιση υποβοηθούμενη από μικροκύματα με διαλύτη EtOH/H2O, NaDES1(Βεταΐνη Γαλακτικό Οξύ,1:2)/H2O και NaDES2(Βεταΐνη Γλυκερόλη,1:3)/H2O, αντίστοιχα. Τα εκχυλίσματα κάθε μεθόδου εκχύλισης, αξιολογήθηκαν ως προς τη συγκέντρωση ολικών φαινολικών (Total Phenolic Content, TPC) και τη συγκέντρωση ολικών φλαβονοειδών (Total Flavonoid Content, TFC), με τη μέθοδο Folin Ciocalteu και με τη χρωματομετρική μέθοδο χλωριούχου αργιλίου, αντίστοιχα. Στη συνέχεια, μελετήθηκε η επίδραση τεσσάρων παραμέτρων, της θερμοκρασίας, του χρόνου εκχύλισης, της αναλογίας στερεού/διαλύτη και της αναλογίας διαλύτη/νερού στη διεργασία μέσω πειραματικού σχεδιασμού (Design of Experiment, DOE) με το μοντέλο Taguchi. Ακολούθως, έγινε βελτιστοποίηση της διεργασίας μέσω πειραματικού σχεδιασμού (Design of Experiment, DΟE) με το μοντέλο Taguchi. Η εκχύλιση με μικροκύματα αποδείχθηκε πιο αποτελεσματική για την εκχύλιση φαινολικών και φλαβονοειδών από τη συμβατική εκχύλιση. Η θερμοκρασία και η αναλογία στερεού/διαλύτη αποδείχθηκαν οι πιο σημαντικοί παράγοντες της εκχύλισης με μικροκύματα. Τέλος, από τη μελέτη της βελτιστοποίησης της εκχύλισης με μικροκύματα επιλέχθηκε ως διαλύτης ο NaDES2(Βεταΐνη Γλυκερόλη,1:3)/H2O, σε αναλογία διαλύτη/νερού 50 % v/v, αναλογία στερεού/διαλύτη 1 % w/v, σε θερμοκρασία 90 οC και για χρόνο εκχύλισης 60 min. | el |
heal.advisorName | Δέτση, Αναστασία | el |
heal.committeeMemberName | Μπέλτσιος, Κωνσταντίνος | el |
heal.committeeMemberName | Μαμμά, Διομή | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Χημικών Μηχανικών. Τομέας Χημικών Επιστημών (I). Εργαστήριο Οργανικής Χημείας | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.numberOfPages | 136 | |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: