HEAL DSpace

Ενεργειακός έλεγχος και μέτρα ενεργειακής απόδοσης ενός μέσου υφιστάμενου οινοποιείου και τεχνοοικονομική αξιολόγηση ενός νέου ξηραντηρίου με αξιοποίηση καυσίμου βιομάζας στην περιοχή του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Αγγέλου, Επαμεινώνδια el
dc.contributor.author Angelou, Epameinondia en
dc.date.accessioned 2022-02-07T11:48:01Z
dc.date.available 2022-02-07T11:48:01Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/54585
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.22283
dc.rights Default License
dc.subject Εξοικονόμηση ενέργειας el
dc.subject Energy saving en
dc.subject Βιομάζα el
dc.subject Biomass en
dc.subject Οινοποιείο el
dc.subject Winery en
dc.subject Ξηραντήρας el
dc.subject Dryer en
dc.subject Ανάλυση Κόστους Κύκλου Ζωής el
dc.subject Life Cycle Cost Analysis en
dc.title Ενεργειακός έλεγχος και μέτρα ενεργειακής απόδοσης ενός μέσου υφιστάμενου οινοποιείου και τεχνοοικονομική αξιολόγηση ενός νέου ξηραντηρίου με αξιοποίηση καυσίμου βιομάζας στην περιοχή του Δήμου Τανάγρας Βοιωτίας el
dc.title Energy control and energy efficiency measures of a media existing winery and techno-economic evaluation of a new dryer using biomass fuel in the area of the Municipality of Tanagra, Boeotia. en
dc.contributor.department Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο--Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας” el
heal.type masterThesis
heal.classification Ενέργεια el
heal.classification Energy en
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2021-10
heal.abstract Κύριο αντικείμενο της εργασίας συνιστά η εκτίμηση κερδοφόρων και αποδοτικών τρόπων σύνδεσης και συνεργασίας του πρωτογενούς, του δευτερογενούς και του ενεργειακού τομέα, με στόχο τη βελτίωση της ενεργειακής απόδοσης και την εντατικοποίηση της διείσδυσης των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας, σε μία ευρύτερη προσέγγιση της μείωσης του αποτυπώματος άνθρακα και της αντιμετώπισης του φαινομένου της κλιματικής αλλαγής. Η παρούσα μελέτη εξετάζει τεχνικοοικονομικά την χρήση και τις προοπτικές αξιοποίησης της ενέργειας σε διάφορες μονάδες του βιομηχανικού και αγροτικού κλάδου, και διαρθρώνεται σε πέντε κεφάλαια και επτά παραρτήματα.Στο πρώτο κεφάλαιο λαμβάνει χώρα ο ενεργειακός έλεγχος στις εγκαταστάσεις του οινοποιείου μέσης παραγωγής «Ελληνικά Κελλάρια Οίνων Δ. Κουρτάκης Α.Ε.», που τοποθετούνται στο Μαρκόπουλο Αττικής και στη Ριτσώνα Βοιωτίας. Στα πλαίσια του ενεργειακού ελέγχου καταγράφονται οι συνολικές καταναλώσεις σε θερμότητα και ηλεκτρισμό για τη λειτουργία των κτηριακών μονάδων και του μηχανολογικού εξοπλισμού, εκτιμάται ο συσχετισμός του όγκου παραγωγής και των βαθμοημερών θέρμανσης και ψύξης με τα επίπεδα της καταναλισκόμενης ενέργειας, και προτείνονται τρόποι ενεργειακής αναβάθμισης και ανάπτυξης των μονάδων, οι οποίοι αξιολογούνται με τις οικονομικές μεθόδους της Ανάλυσης Κόστους Κύκλου Ζωής και της Ανάλυσης Ευαισθησίας. Ο προσδιορισμός της αποδοτικότητας και της αξιοπιστίας των προτεινόμενων παρεμβάσεων πραγματοποιείται με βάση τα αποτελέσματα της οικονομικής ανάλυσης και της επίτευξης του ενεργειακού στόχου. Στο δεύτερο κεφάλαιο παρουσιάζεται η σημασία της αξιοποίησης της αγροτικής βιομάζας στην ανάπτυξη του ενεργειακού τομέα και στη διείσδυση των Ανανεώσιμων Πηγών Ενέργειας στην αγορά ενέργειας, και ερευνάται το διαθέσιμο δυναμικό σε αγροτικά υπολείμματα από τα κλαδέματα των αμπελώνων και των ελαιώνων, που βρίσκονται εντός των ορίων του Δήμου Τανάγρας. Παράλληλα, περιγράφεται η εφοδιαστική αλυσίδα του συγκεκριμένου είδους βιομάζας και εξετάζεται η μεταβολή του δυναμικού και του ενεργειακού περιεχομένου της, σε σχέση με την ακτίνα μελέτης. Επιπλέον, παρουσιάζεται ένα εύρος τιμών για το κόστος διαχείρισης της υπολειμματικής βιομάζας από τα κλαδέματα των πρέμνων και των ελαιόδεντρων, μέσα από την υλοποίηση παρόμοιων έργων, χωρίς, ωστόσο να υπεισέρχεται αναλυτική εκτίμηση. Το τρίτο κεφάλαιο πραγματεύεται τη μελέτη ενός νέου επενδυτικού σχεδίου, στα πλαίσια του οποίου εφαρμόζεται ένα σύστημα καύσης βιομάζας, το οποίο πρόκειται να αξιοποιεί τα αγροτικά κλαδέματα της περιοχής μελέτης, με στόχο την παραγωγή θερμικής ενέργειας για την πλήρωση των αντίστοιχων απαιτήσεων της βιομηχανικής μονάδας «Ολυμπιακή Ζυθοποιία Α.Ε.» στη Ριτσώνα Βοιωτίας. Η παραγόμενη θερμότητα βρίσκεται σε κατάσταση κορεσμένου ατμού, ικανοποιώντας τις απαιτούμενες προδιαγραφές για την αξιοποίησή της στην γραμμή παραγωγής του ζυθοποιείου. Επιπροσθέτως, εξετάζεται ο σχεδιασμός μίας νέας επενδυτικής βιομηχανικής μονάδας, με κύρια δραστηριότητα τη μεταποίηση του νωπού κρεμμυδιού σε σκόνη κρεμμυδιού, η οποία στοχεύει τόσο στην παραγωγή ενός προϊόντος υψηλής προστιθέμενης αξίας και ζήτησης, όσο και στην εκμετάλλευση της θερμοκρασίας των καυσαερίων, μέσω της εφαρμογής ενός εναλλάκτη θερμότητας, υπεύθυνου για την παραγωγή θερμού ρεύματος αέρα στο τμήμα της ξήρανσης. Στο τέταρτο κεφάλαιο πραγματοποιείται η οικονομική αξιολόγηση του επενδυτικού σχεδίου, με την εφαρμογή των οικονομικών δεικτών NPV, IRR και DPP και της μεθόδου της Ανάλυσης Ευαισθησίας, όπου διαπιστώνεται η βιωσιμότητα, η αποδοτικότητα και η αξιοπιστία της επένδυσης, καθώς και τα επίπεδα επίδρασης των κρίσιμων μεταβλητών σε αυτή. Τέλος, στο πέμπτο κεφάλαιο ολοκληρώνεται ο στόχος της πραγματοποίησης της εργασίας, συγκεντρώνοντας και παραθέτοντας τα συμπεράσματα, που εξήχθησαν από την εκπόνηση της μελέτης, και αναφέροντας τις μελλοντικές προοπτικές για περαιτέρω έρευνα. el
heal.abstract The main object of this study is the assessment of profitable and efficient connection ways of primary, secondary and energy sector in order to improve the energy efficiency and the intensification of Renewable Sources of Energy penetration. This research is done in the frames of a wider approach of carbonate footprint reduction and treatment of climate change phenomenon. Current study examines the use and the exploitation prospects of energy in various units of industrial and agricultural field, and is structured in five chapters and seven annexes. In the first chapter takes place an energy check at the facilities of a media production wine factory named “Greek Wines Cellars D. Kourtakis S.A.”, which are located at Markopoulo of Attica and at Ritsona of Boeotia. Within the frames of the energy check, the total thermal and electrical consumptions for the operation of its building units and mechanical equipment are recorded, the correlation between the production volume, heating and cooling degree days and the levels of the energy consumed is estimated, and ways for energy upgrade and development of the units are suggested. The ways are evaluated according to the methods of Life Cycle Cost Analysis and Sensitivity Analysis. The definition of the efficiency and reliability of suggested interventions is realized following the basis of the results from the financial analysis and from the achievement of the energy goal. Second chapter performs the meaning of utilizing the agricultural biomass for the development of energy sector and for the penetration of Renewable Sources of Energy in the energy market. It is also researched the available dynamic in agricultural remains coming from prunings of vineyards and olive trees, which are located within the limits of Ministry of Tanagra. Additionally, the supply chain of the specific biomass kind is described, and the variation of dynamic and its energy content is examined in relation to the study radius. Moreover, through the implementation of similar projects, a price range about the administrative cost of the remain biomass from the vineyards and olive trees prunings is performed, without entering into to a more detailed assessment. In the third chapter, the research of a new investment plan is described, in the frames of which a system of biomass burn is applied. This specific system is going to use agricultural prunings of the study area, with the aim of producing thermal energy for the filling of the corresponding requirements of industrial unit “Olympic Brewing S.A.” at Ritsona of Boeotia. The produced heating exists in the form of saturated steam, satisfying the required standards for its utilization in the production line of the brewery. Also, the design of a new investment industrial unit is examined. The main activity of the unit is the transmutation of fresh onion into powder, which aims to the exploitation of exhaust fumes temperature through the apply of a heat exchanger responsible for the production of hot air current in the drying part.In the fourth chapter, an economic evaluation of the investment plan is realized, with the help of the financial indicators NPV, IRR and DPP and the method of Sensitivity Analysis. Thanks to this way, sustainability, effectiveness and reliability of the investment are certified. Finally, fifth chapter performs the completion of the goal for which this research was implemented, gathers and cites the conclusions exported from it, and refers future aspects for further investigation. en
heal.advisorName Καρέλλας, Σωτήριος el
heal.advisorName Karellas, Sotirios en
heal.committeeMemberName Κορωνάκη, Ειρήνη el
heal.committeeMemberName Κακαράς, Εμμανουήλ el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 246 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής