dc.contributor.author | Λέκκα, Ιωάννα | el |
dc.contributor.author | Lekka, Ioanna | en |
dc.date.accessioned | 2022-02-10T09:14:01Z | |
dc.date.available | 2022-02-10T09:14:01Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/54644 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.22342 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Κανονική γεωθερμία | el |
dc.subject | Ψυκτικές εγκαταστάσεις | el |
dc.subject | Τεχνοοικονομική μελέτη | el |
dc.subject | Εξοικονόμηση ενέργειας | el |
dc.subject | Λογισμικό EES | el |
dc.subject | Normal geothermal | en |
dc.subject | Τechno-economic study | en |
dc.subject | Refrigeration systems | en |
dc.subject | Energy saving | en |
dc.subject | EES software | en |
dc.title | Τεχνοοικονομική μελέτη εξοικονόμησης ενέργειας σε ψυκτικές εγκαταστάσεις υπεραγορών με τη χρήση γεωθερμικής ενέργειας. | el |
dc.title | Techno-economic study of energy savings in supermarket refrigeration systems using geothermal energy. | en |
dc.contributor.department | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο--Μεταπτυχιακή Εργασία. Διεπιστημονικό-Διατμηματικό Πρόγραμμα Μεταπτυχιακών Σπουδών (Δ.Π.Μ.Σ.) “Παραγωγή και Διαχείριση Ενέργειας” | el |
heal.type | masterThesis | |
heal.classification | Γεωθερμία | el |
heal.language | el | |
heal.access | campus | |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2021-10-27 | |
heal.abstract | Στην παρούσα εργασία μελετήθηκε, αναλύθηκε και αξιολογήθηκε η επιτυγχανόμενη εξοικονόμηση ενέργειας κατά την λειτουργία των ψυκτικών διατάξεων υπεραγορών όταν αυτές συνδεθούν με συστήματα κανονικής γεωθερμίας. Η ηλεκτρική κατανάλωση της ψυκτικής εγκατάστασης αποτελεί τον πλέον ενεργοβόρο ενεργειακό τομέα λειτουργίας των υπεραγορών, ξεπερνώντας το 60% των συνολικών ενεργειακών αναγκών. Οι εγκαταστάσεις εμπορικής ψύξης που μελετώνται είναι συστήματα άμεσης εκτόνωσης. Σκοπός των συστημάτων είναι η ψύξη (συντήρηση) και η κατάψυξη των προϊόντων και για το λόγο αυτό χρησιμοποιούνται δύο συστοιχίες παράλληλων συμπιεστών που λειτουργούν με διαφορετικές πιέσεις ανάλογα την επιθυμητή θερμοκρασία ( συντήρηση ή κατάψυξη). Στο πρώτο στάδιο πραγματοποιήθηκε καταγραφή και ανάλυση των μετρήσεων κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των ψυκτικών εγκαταστάσεων σε 30 υπεραγορές. Συνυπολογίζοντας τη θέση του κάθε καταστήματος, τις κλιματολογικές συνθήκες, την πληρότητα των μετρήσεων στη διάρκεια τουλάχιστον ενός έτους και τα διαφορετικά μεγέθη των εγκαταστάσεων έγινε επιλογή τεσσάρων εγκαταστάσεων σε όλη την Ελλάδα. Στη συνέχεια, πραγματοποιήθηκε μοντελοποίηση της λειτουργίας της ψυκτικής εγκατάστασης σε περιβάλλον EES. Η ορθότητα του μοντέλου επιβεβαιώθηκε με τις πραγματικές μετρήσεις κατανάλωσης ηλεκτρικής ενέργειας των εγκαταστάσεων που επιλέχθηκαν στο πρώτο στάδιο. Για την επιβεβαίωση του μοντέλου, χρησιμοποιήθηκαν τα πραγματικά λειτουργικά χαρακτηριστικά και οι ρυθμίσεις του εγκατεστημένου εξοπλισμού, όπως και τα κλιματικά δεδομένα από τις επιλεγμένες τοποθεσίες των εγκαταστάσεων. Προκειμένου να μελετήσουμε την εξοικονόμηση που θα προκύψει εάν οι εγκαταστάσεις χρησιμοποιούν γεωθερμική ενέργεια, προχωρήσαμε σε τροποποίηση του επιβεβαιωμένου μοντέλου, εισάγοντας τη χρήση γεωθερμικού εναλλάκτη ο οποίος αξιοποιεί νερό χαμηλής θερμοκρασίας κατά το στάδιο της συμπύκνωσης. Τέλος προσεγγίζεται η εν δυνάμει εξοικονόμηση ενέργειας από τέτοιου είδους εγκαταστάσεις. Για κάθε μία υπεραγορά γίνεται υπολογισμός του κόστους αρχικής επένδυσης και εκτιμάται η βιωσιμότητά της. | el |
heal.abstract | In the present study, the achieved energy savings during the operation of the supermarket refrigeration devices when they are connected to normal geothermal systems were studied, analyzed and evaluated. The electrical consumption of the refrigeration system is the most energy-intensive energy sector operating in the supermarkets, exceeding 60% of the total energy needs. The commercial refrigeration plants under study are immediate expansion systems. The purpose of the systems is the cooling (maintenance) and the freezing of the products and for this reason two arrays of parallel compressors are used that operate with different pressures depending on the desired temperature (maintenance or freezing). In the first stage, the electricity consumption measurements of the refrigeration facilities in 30 supermarkets were recorded and analyzed. Considering the location of each store, the climatic conditions, the completeness of the measurements during at least one year and the different sizes of the facilities, a selection of four facilities throughout Greece was made. Then, the operation of the refrigeration system was modeled in EES environment. The correctness of the model was confirmed by the actual electricity consumption measurements of the facilities selected in the first stage. To confirm the model, the actual functional characteristics and settings of the installed equipment were used, as well as the climatic data from the selected locations of the facilities. In order to study the savings that will result if the facilities use geothermal energy, we proceeded to modify the confirmed model, introducing the use of a geothermal exchanger which utilizes low temperature water during the condensation stage. Finally, the potential energy savings from such facilities are approached. For each supermarket, the initial investment cost is calculated, and the sustainability of the investment is assessed. | en |
heal.advisorName | Βραχόπουλος, Μιχαήλ | |
heal.committeeMemberName | Κορωνάκη, Ειρήνη | |
heal.committeeMemberName | Τζιβανίδης, Χρήστος | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Ηλεκτρολόγων Μηχανικών και Μηχανικών Υπολογιστών | el |
heal.academicPublisherID | ntua | |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: