heal.abstract |
Καθημερινά, δισεκατομμύρια αρχεία δεδομένων μεταφέρονται και ανταλλάσσονται σε όλο το μήκος του διαδικτύου και είναι διαθέσιμα ανά πάσα χρονική κατάσταση ανάλογα τις επιθυμίες των χρηστών. Έτσι βλέπουμε πως το διαδίκτυο έχει μετατραπεί σε μια τεράστια αποθήκη δεδομένων μουσικής, βίντεο, λογισμικού και κάθε είδους εγγράφου που αποθηκεύεται μέσα σε υπολογιστικά νέφη, χρησιμοποιώντας διάφορες κατανεμημένες τεχνικές αποθήκευσης.
Στο 1ο Κεφάλαιο της παρούσας διπλωματικής εργασίας, παρουσιάζουμε την έννοια του υπολογιστικού νέφους και αναλύουμε τα διαφορετικά μοντέλα αυτών, όπως χρησιμοποιούνται διαδεδομένα από πολλές επιχειρήσεις, ενώ στην συνέχεια κάνουμε μια σύγκριση μεταξύ των μοντέλων παραθέτοντας πλεονεκτήματα και μειονεκτήματα της χρήσης σε κάθε ένα από αυτά.
Δομικά στοιχεία για την κατασκευή υπολογιστικού νέφους αποτελούν τόσο οι εικονικές μηχανές όσο και οι τεχνολογίες τύπου Container οι οποίες παρουσιάζονται στο 2ο Κεφάλαιο, στο οποίο επίσης παρατίθεται και η σύγκριση, αυτών.
Στα πλαίσια της διπλωματικής εργασίας προσεγγίσαμε δύο διαφορετικές τεχνικές αποθήκευσης δεδομένων, που είναι και οι δύο ανοιχτού κώδικα, η GlusterFS και η Ceph, οι οποίες παρουσιάζονται στο 3ο Κεφάλαιο. Αφού αναλύσαμε τις δύο αυτές τεχνολογίες που αναπτύσσονται σε υπολογιστικά νέφη, κατασκευάσαμε ένα πειραματικό εργαλείο βασισμένο σε γλώσσες προγραμματισμού PYTHON και C, για να αξιολογήσουμε ποια από τις δύο λύσεις αποθήκευσης είναι η καλύτερη.
Στο 4ο Κεφάλαιο παρουσιάζεται το πειραματικό εργαλείο που δημιουργήσαμε και με το οποίο προσομοιώσαμε την δημιουργία ένα μεγάλο φόρτο αρχείων εκτελώντας διαφορετικές εργασίες εισόδου / εξόδου και συγκεκριμένα την δημιουργία και το διάβασμα αρχείων, την προσθήκη περιεχομένου σε ήδη υπάρχοντα αρχεία και τέλος την διαγραφή αρχείων.
Στην συνέχεια και στο 5ο κεφάλαιο, εκτελέσαμε ένα σύνολο πειραμάτων και έπειτα μελετήσαμε τα αποτελέσματα σχετικά με το πως διαχειρίζονται τις διαφορετικές εργασίες εισόδου / εξόδου, έχοντας σαν κριτήρια τον χρόνο αποπεράτωσης, την αύξηση στην κεντρική μονάδα επεξεργασίας (CPU) και της φυσικής μνήμης RAM (RSS). Εκτελέσαμε πειράματα μικρού, μεσαίου και μεγάλου μεγέθους αρχείων, της τάξεως των 100KB, 10 ΜΒ και 1GB, αντίστοιχα, αναλύοντας πως διαχειρίζεται τον διαφορετικό φόρτο η κάθε τεχνολογία.
Τα αποτελέσματα της σύγκρισης αναλύονται στο 6ο Κεφάλαιο, μέσω των οποίων καταλήξαμε ποια από τις δύο τεχνολογίες θα ήταν η καταλληλότερη και σε ποιες περιπτώσεις, ώστε να επιλεχθεί και να αναπτυχθεί πάνω από το υπολογιστικό μας νέφος. |
el |