heal.abstract |
Η παρούσα διπλωματική εργασία εκπονήθηκε στο Εργαστήριο Εμπλουτισμού της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων – Μεταλλουργών του Εθνικού Μετσόβιου Πολυτεχνείου. Το θέμα της εργασίας προτάθηκε από την εταιρεία ΑΦΟΙ ΚΑΡΠΟΝΤΙΝΗ, η οποία στη συνέχεια χορήγησε στο εργαστήριο της Σχολής ΜΜΜ ΕΜΠ και τα δείγματα, από το λατομείο της Νάξου στην περιοχή Σανιδάδες, τα οποία θα έπρεπε να μελετηθούν προς αξιοποίηση.
Σκοπός της διπλωματικής εργασίας ήταν η μελέτη των δειγμάτων με τελικό στόχο να βρεθούν τρόποι αξιοποίησης των απορριμμάτων του λατομείου σύμφωνα με τις ιδιότητες και τα χαρακτηριστικά τους.
Αρχικά τα δείγματα θραύστηκαν και ταξινομήθηκαν σε διάφορες κοκκομετρίες. Έπειτα έγιναν χημικές και ορυκτολογικές αναλύσεις από τις οποίες προέκυψε ότι το υλικό ήταν εξαιρετικής ποιότητας με 99% περιεκτικότητα σε Ανθρακικό Ασβέστιο (CaCO3) και σχεδόν μηδενικές προσμίξεις.
Στη συνέχεια έγιναν δοκιμές Λευκότητας, ελαιοαπορροφητικότητας και μέτρησης του pH. Οι δυο τελευταίες φάνηκαν να έχουν φυσιολογικά αποτελέσματα εντός των επιθυμητών ορίων, ενώ η Λευκότητα των δειγμάτων έδειξε να είναι ιδιαιτέρα υψηλή με το Λευκό και το Ημίλευκο δείγμα να παράγουν υλικό με έως και 99% λευκότητα.
Έπειτα εφαρμόστηκε η μέθοδος Los Angeles και η δοκιμή Protodyakonov ώστε να προσδιοριστεί η σκληρότητα, η δυσθραυστότητα αλλά και η αντοχή σε κρούση των δειγμάτων. Τα αποτελέσματα που προέκυψαν ήταν όπως αναμενόταν. Τα μάρμαρα είναι αρκετά μαλακά με τη φθορά να προσεγγίζει έως και το 92% γεγονός που δεν επιτρέπει να χρησιμοποιηθούν σε οδοποιία , αδρανή και σκυρόδεμα.
Τέλος εφαρμόστηκε η δοκιμή Bond, η οποία δείχνει την κατανάλωση ηλεκτρικής ενέργειας (Η.Ε.) για τη λειτουργία του μύλου και την άλεση προκειμένου το δείγμα να μετατραπεί σε «πούδρα». Τα αποτελέσματα, όπως διαπιστώθηκε, ήταν πολύ ενθαρρυντικά, δηλαδή χρειάζεται Η.Ε. μεταξύ 5-7 kWh/t τροφοδοσίας, γεγονός που σημαίνει ότι το υλικό λειοτριβείται σε πολύ μικρό μέγεθος χωρίς μεγάλο κόστος.
Στο τελικό μέρος τη διπλωματικής έγινε μια μικρή έρευνα αγοράς έτσι ώστε να εντοπιστούν άλλες εταιρείες στον Ελληνικό χώρο οι οποίες ήδη παράγουν και εμπορεύονται λεπτομερές ανθρακικό ασβέστιο, η ποιότητα του υλικού τους αλλά και οι χρήσεις στις οποίες δηλώνουν ότι μπορεί να αξιοποιηθεί, με σκοπό την σύγκριση με την πρώτη ύλη που μπορεί να παράγει το λατομείο στην Νάξο. Απώτερος σκοπός ήταν η βελτίωση του ανταγωνισμού στην Ελληνική αγορά, αλλά και τα τελικά συμπεράσματα για τις χρήσεις του προϊόντος που μπορεί να παραχθεί από τα δεδομένα απορρίμματα επεξεργασίας μαρμάρων. |
el |