heal.abstract |
Οι κατασκευές με φέροντα οργανισμό από τοιχοποιία (κτίρια, ναοί, γεφύρια, πύργοι κ.α.) αποτελούν μεγάλο τμήμα των κατασκευών στην Ελλάδα. Ειδικότερα, σε ό,τι αφορά στις κτιριακές κατασκευές, σε πολλές περιοχές της χώρα η πλειοψηφία των υφιστάμενων κτιρίων είναι κατασκευασμένη από φέρουσα τοιχοποιία με αρκετά από αυτά τα κτίρια έχουν χαρακτηριστεί «μνημεία» ή/και «διατηρητέα».
Στα πλαίσια της παρούσας μεταπτυχιακής εργασίας, μελετάται η απόκριση τυπικού κτιρίου από φέρουσα λιθοδομή έναντι σεισμικών δράσεων. Πιο συγκεκριμένα, επιλέγεται ένα διώροφο τυπικό, για τον ελλαδικό χώρο, κτίριο ορθογωνικής κάτοψης, οι διαστάσεις και η μορφολογία του οποίου προέκυψε από προηγούμενη ερευνητική δημοσίευση. Προκειμένου να επιλεχθούν τυπικές τιμές για τα μηχανικά χαρακτηριστικά των υλικών δόμησης του υπό μελέτη κτιρίου, χρησιμοποιήθηκε, επαναξιολογήθηκε και επεκτάθηκε προϋπάρχουσα βάση δεδομένων του Εργαστηρίου Ωπλισμένου Σκυροδέματος ΕΜΠ. Η τροποποιημένη βάση πλέον διαθέτει καταγραφές από 34 υφιστάμενα έργα φέρουσας τοιχοποιίας κατασκευασμένα από λιθοδομή ή/και οπτοπλινθοδομή, που καλύπτουν διάφορες χρήσεις (κατοικίες, πύργοι, ναοί γέφυρες κ.α.). Η κατηγοριοποίηση της βάσης πραγματοποιήθηκε βάσει της χρήσης των κατασκευών, του πλήθους των ορόφων, του πάχους των φερόντων στοιχείων, του είδους της τοιχοποιίας και των υλικών δόμησης (κονιάματα και δομικές μονάδες). Για τα τελευταία έχουν συλλεχθεί τα αποτελέσματα πλέον των 360 εργαστηριακών δοκιμών. Από τα δεδομένα της τροποποιημένης βάσης, αφού διατηρήθηκαν οι τιμές των αντοχών των υλικών δόμησης (θλιπτική αντοχή για τις δομικές μονάδες, εφελκυστική αντοχή για τα κονιάματα) που αφορούσαν μόνο κτιριακές κατασκευές από τρίστρωτη φέρουσα λιθοδομή, προσδιορίστηκε η μέση τιμή και η τυπική απόκλιση αυτών.
Στη συνέχεια, πραγματοποιούνται δύο παραμετρικές αναλύσεις για την αποτίμηση της σεισμικής απόκρισης του κτιρίου σε υπολογιστικό πρόγραμμα (SAP2000). Για τις αναλύσεις χρησιμοποιήθηκε η ελαστική (ισοδύναμη) στατική ανάλυση, με τα σεισμικά φορτία να εφαρμόζονται ομοιόμορφα καθ’ ύψος της περιμετρικής τοιχοποιίας, καθώς στα κτίρια από φέρουσα τοιχοποιία, η μάζα είναι κατανεμημένη σε όλο το ύψος της. Σε κάθε επιμέρους ανάλυση, οι παράμετροι που αλλάζουν είναι η θλιπτική αντοχή της τρίστρωτης λιθοδομής και το μέτρο ελαστικότητας της. Για την πρώτη κατά σειρά ανάλυση η τιμή της θλιπτικής αντοχής προέκυψε με τη θεώρηση ότι τα επιμέρους υλικά δόμησης έχουν τη μέση τιμή αντοχής τους, όπως προέκυψε από τη στατιστική επεξεργασία της βάσης δεδομένων. Για τη δεύτερη κατά σειρά ανάλυση επιλέχθηκε η τιμή της θλιπτικής αντοχής να προκύπτει με τιμές αντοχών για τα υλικά δόμησης ίσες με τη μέση τιμή τους μείον την τυπική απόκλιση.
Για κάθε ανάλυση πραγματοποιήθηκε έλεγχος, σε όρους δυνάμεων, έναντι αστοχίας σε εντός του επιπέδου της τοιχοποιίας δράση, καθώς και έλεγχος έναντι αστοχίας σε εκτός επιπέδου κάμψη, τόσο με επίπεδο θραύσης παράλληλο στους οριζόντιους αρμούς της τοιχοποιίας, όσο και με επίπεδο θραύσης κατακόρυφο, σε μία όψη του κτιρίου μελέτης.
Τέλος, πραγματοποιήθηκε βάσει του υπό ανάπτυξη Κανονισμού για Αποτίμηση και Δομητικές Επεμβάσεις Τοιχοποιίας (ΚΑΔΕΤ) προσέγγιση του ελέγχου σε όρους παραμορφωσιακών μεγεθών για στάθμη επιτελεστικότητας Β (Σημαντικές βλάβες), σε ενδεικτικά δομικά στοιχεία της εξεταζόμενης όψης. |
el |