heal.abstract |
Η πρόοδος της ανθρωπότητας αλλά και η βαθμιαία βελτίωση του επιπέδου ζωής μας, συνοδεύτηκε με αύξηση των παραγόμενων αποβλήτων. Ένα μεγάλο μέρος των αποβλήτων που παράγονται ανήκουν στα αστικά στερεά απόβλητα, συχνά αποκαλούμενα και ως Α.Σ.Α.
Τα αστικά στερεά απόβλητα αποτελούν το 18% του συνόλου των παραγόμενων αποβλήτων της χώρας μας σύμφωνα με τις ετήσιες εκθέσεις αποβλήτων και το ηλεκτρονικό μητρώο αποβλήτων.
Μέχρι σήμερα το μεγαλύτερο ποσοστό των παραγόμενων Α.Σ.Α. καταλήγει σε χώρους υγειονομικής ταφής (ΧΥΤΑ). To 2018 περίπου το 78.4% των Α.Σ.Α. οδηγήθηκε σε ΧΥΤΑ. Η θερμική επεξεργασία των απορριμμάτων και η εκμετάλλευση αυτών για παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας έχει κάνει τα πρώτα βήματα στην χώρα μας όμως υπάρχει πολύ μεγάλος χώρος για να επιτευχθούν ποσοστά ανάλογα με των υπόλοιπων Ευρωπαϊκών κρατών.
Για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας από αστικά απορρίμματα μετά από τη μηχανική διαλογή τους (RDF/SRF) απαιτείται καύση της πρώτης ύλης με σκοπό την παραγωγή υπέρθερμου ατμού, ο οποίος οδηγείται σε ατμοστρόβιλο όπου εκτονώνεται, παράγοντας ηλεκτρική ενέργεια μέσω ηλεκτρογεννήτριας.
Σύμφωνα με το ΦΕΚ 185/29-09-2020, υπάρχει πρόβλεψη σύμφωνα με το νέο ΕΣΔΑ (2020 – 2030) για την εκπόνηση μελετών, προκειμένου να δημιουργηθεί δίκτυο εγκαταστάσεων θερμικής επεξεργασίας για την ενεργειακή αξιοποίηση των υπολειμμάτων ΑΣΑ, συμπεριλαμβανομένων των δευτερογενών καυσίμων.
Η παρούσα μεταπτυχιακή εργασία έχει σκοπό να εξετάσει αρχικά την βιωσιμότητα μιας μονάδας καύσης απορριμμάτων στον Ελλαδικό χώρο και συγκεκριμένα εντός της περιφέρειας Αττικής. Αρχικά, θα γίνει τεχνο-οικονομική ανάλυση προκειμένου να εξεταστεί ποια μπορεί να είναι η εν δυνάμει δυναμικότητα μιας μονάδας ώστε πέραν της διαχείρισης των απορριμμάτων να είναι και υγιής ως επιχείρηση. Εν συνεχεία, θα εξεταστούν τα περιβαλλοντικά και κοινωνικά κριτήρια.
Με αυτήν την πολύπλευρη προσέγγιση, θα μπορέσουμε να προβλέψουμε με συγκεκριμένους δείκτες εάν και κατά πόσο η στροφή προς την ενεργειακή αξιοποίηση των απορριμμάτων είναι στην πραγματικότητα εφικτή. Τα μοντέλα που θα χρησιμοποιηθούν θα προβλέπουν την ροή ενέργειας, την ροή αποβλήτων καθώς επίσης και θα γίνει ανάλυση του κύκλου ζωής της μονάδας. Τέλος, θα γίνει αναφορά και στην πιθανή επίπτωση που μπορεί να έχει μια τέτοια μονάδα στην ανθρώπινη υγεία.
Συμπερασματικά, θα ορισθούν συγκεκριμένοι δείκτες οι οποίοι με βάση την διεθνή βιβλιογραφία, τους κανόνες της μηχανικής και της επιστήμης, την παρούσα αλλά και μελλοντική εφαρμογή των μεθόδων διαχείρισης των απορριμμάτων θα αποφαίνονται στο κατά πόσο είναι βιώσιμη ή όχι η κατασκευή μονάδων καύσης απορριμμάτων, για την παραγωγή ηλεκτρικής ενέργειας. |
el |