heal.abstract |
Η παρούσα διπλωματική εργασία μελετά την σύνθεση αργιλοπυριτικών πυρίμαχων συνθέσεων με χρήση της νανοτεχνολογίας. Σκοπός της εργασίας είναι η μελέτη και παρασκευή νανοκόνεων και η προσθήκη τους σε μουλλιτικά πυρίμαχα προς βελτίωση των μηχανικών τους ιδιοτήτων. Οι νανοκόνεις που χρησιμοποιήθηκαν αποτελούνταν από γ-αλούμινα και τιτανία. Οι παραπάνω σκόνεις παρασκευάστηκαν στο εργαστήριο Μεταλλογνωσίας, του Τομέα Μεταλλουργίας και Τεχνολογίας Υλικών της Σχολής Μηχανικών Μεταλλείων Μεταλλουργών μέσω της διαδικασίας sol-gel. Η προσθήκη των νανοσωματιδίων έγινε από την εταιρεία ΜΑΘΙΟΣ ΠΥΡΙΜΑΧΑ.
Στο θεωρητικό μέρος, Κεφάλαιο 2, παρουσιάζονται οι βασικές αρχές των πυρίμαχων κεραμικών καθώς και ταξινόμηση τους, οι κύριες ιδιότητες που ενδιαφέρουν την βιομηχανία και οι τεχνικές χαρακτηρισμού των δειγμάτων (SEM,TEM,XRD). Επίσης, γίνεται μια σύντομη αναφορά στην μέθοδο sol-gel (λύματος-πηκτής), στα αιωρήματα και στους τρόπους διάβρωσης των πυρότουβλων.
Στο Κεφάλαιο 3, γίνεται μια σύντομη ανασκόπηση των υλικών που χρησιμοποιήθηκαν στις εργαστηριακές δοκιμές. Παρουσιάζονται αναλυτικά τα βήματα παρασκευής των νανοσωματιδίων γ-αλούμινας και τιτανίας. Επίσης, πραγματοποιείται χαρακτηρισμός της μικροδομής των νανοκόνεων με την χρήση μικροσκοπίου διέλευσης (TEM) και ανάλυσης περίθλασης ακτίνων-Χ (XRD).
Συνεχίζοντας στο Κεφάλαιο 4, αναφέρονται τα βιομηχανικά αποτελέσματα των πυρίμαχων δοκιμίων τόσο πριν όσο και μετά τη διάβρωση και χαρακτηρίζονται με χρήση ηλεκτρονικού μικροσκοπίου σάρωσης (SEM) και ανάλυσης περίθλασης ακτινών-Χ (XRD). Επιπλέον, παρατίθενται και μελετώνται τα αποτελέσματα των μηχανικών δοκιμών αντοχής στην θλίψη.
Στο Κεφάλαιο 5, παρουσιάζονται τα γενικά συμπεράσματα που προκύπτουν από τα αποτελέσματα των παραπάνω κεφαλαίων και συστήνονται προτάσεις για περαιτέρω εργαστηριακή έρευνα. |
el |