heal.abstract |
Μία από τις κυριότερες εφαρμογές σήμερα των βιοδιασπώμενων πολυμερών, είναι ο εγκλεισμός δραστικών ή φαρμακευτικών ουσιών σε αντίστοιχους πολυμερικούς φορείς, με στόχο την ελεγχόμενη αποδέσμευση τους. Εξαιτίας αυτού, ερευνώνται τεχνικές με τις οποίες μπορούν να βελτιωθούν οι ιδιότητες του πολυμερικού κελύφους και να ελεγχθεί καλύτερα ο ρυθμός αποδέσμευσης της εγκλεισμένης δραστικής ουσίας. Η παρούσα διπλωματική εργασία ασχολείται αρχικά με την παρασκευή μικροκαψουλών, μέσω της γαλακτωματοποίησης εξάτμισης διαλύτη, για τον εγκλεισμό ενώσεων της οικογένειας των κουμαρινών. Στην συνέχεια, κύριο αντικείμενο της εργασίας, είναι η υποβολή των μικροκαψουλών στον μεταπολυμερισμό στερεάς κατάστασης (Solid State Polymerization), ώστε χωρίς να αλλοιωθούν τα μορφολογικά τους χαρακτηριστικά (συσσωμάτωση), να τροποποιηθούν οι ιδιότητές τους όπως η κρυσταλλικότητα και το μοριακό τους βάρος, οδηγώντας σε καλύτερο έλεγχο της αποδέσμευσης της εγκλεισμένης ουσίας.
Το πολυμερές που χρησιμοποιείται είναι το εμπορικό πολυ(γαλακτικό οξύ) με ονομασία Ingeo 3001D, αποτελούμενο από L-εναντιομερές σε ποσοστό D-εναντιομερούς 1,4% + 0,2%. Κατόπιν υδρόλυσης του σε όξινο περιβάλλον παραλαμβάνονται τα μοριακά βάρη μέσου ιξώδους (Μv) 18300±970 g/mol, 24600±1600 g/mol και 50000±472 g/mol, τα οποία και αποτελούν την πρώτη ύλη. H παρασκευή των μικροκαψουλών πραγματοποιείται με την τεχνική του διπλού γαλακτώματος και δύο ενώσεις της οικογένειας των κουμαρινών δοκιμάζονται για εγκλεισμό, η ουμπελλιφερόνη (ή 7-υδροξυκουμαρίνη) και η κουμαρίνη-6.
Ο εγκλεισμός της ουμπελλιφερόνης επιχειρείται πρώτος, και οδηγεί σε μικροκάψουλες οι οποίες παρουσιάζουν σφαιρικό σχήμα, μικρό μέγεθος σωματιδίων, μικρό δείκτη πολυδιασποράς άλλα εμφανίζουν πολύ χαμηλές τιμές απόδοσης εγκλεισμού (Encaplulation Efficiency = 14,4%). Στα πειράματα αυτά παρατηρείται η παρουσία κρυστάλλων στο εξωτερικό των μικροσωματιδίων κατά την ηλεκτρονική μικροσκοπία σάρωσης, και έτσι ο εγκλεισμός της ένωσης αυτής στις μικροκάψουλες πολύ(γαλακτικού οξέος) κρίνεται ανεπιτυχής.
Στην συνέχεια επιχειρείται ο εγκλεισμός της κουμαρίνης-6, σε μικροκάψουλες PLA με δύο διαφορετικές πειραματικές μεθόδους. Από αυτές η πρώτη χαρακτηρίζεται από αναλογία εξωτερικής υδατικής φάσης (EWP) προς το πρωταρχικό γαλάκτωμα (PE) 4:1, χρόνο ανάδευσης EWP-PE : 10 min και λόγο μάζα ουσίας/μάζα πολυμερούς=10% ενώ η δεύτερη από αναλογία EWP:PE=2:1, χρόνο ανάδευσης EWP-PE: 30s και λόγο μάζα ουσίας/μάζα πολυμερούς=0,8%. Με την πρώτη παραλαμβάνονται μικροκάψουλες οι οποίες εμφανίζουν ανομοιόμορφες υδατικές διασπορές και για τον λόγο αυτό ο εγκλεισμός με την συγκεκριμένη διαδικασία, κρίνεται και πάλι ανεπιτυχής. Με την δεύτερη πειραματική μέθοδο ωστόσο, πραγματοποιείται επιτυχής εγκλεισμός της κουμαρίνης και παράγονται μικροκάψουλες οι οποίες εμφανίζουν σφαιρικό σχήμα, μικρό μέγεθος σωματιδίων (2-3 μm), μικρό δείκτη πολυδιασποράς (1,7-2) και υψηλή τιμή απόδοσης εγκλεισμού (έως και 87,7± 1,5 %). Με την τελευταία αυτή πειραματική διαδικασία, μελετάται ακολούθως η επίδραση διάφορων πειραματικών παραμέτρων, όπως η επίδραση του είδους του σταθεροποιητή, του μοριακού βάρους και της συγκέντρωσης της δραστικής ουσίας, στα τελικά χαρακτηριστικά των παραγόμενων μικροκαψουλών.
Οι μικροκάψουλες με την εγκλεισμένη κουμαρίνη-6 που εμφανίζουν τα καλύτερα χαρακτηριστικά, επιλέγονται για να υποβληθούν στην διεργασία του μεταπολυμερισμού στερεάς κατάστασης. Για να λυθεί το πρόβλημα της συσσωμάτωσης, παρασκευάζονται οι αντίστοιχες κενές μικροκάψουλες και διερευνάται σε αυτές ένα στάδιο προκρυστάλλωσης προκειμένου να εφαρμοστεί πριν τη διαδικασία του SSP. Από την διερεύνηση αυτή, οι προκρυσταλλώσεις στους 84 οC και στους 95 οC με ροή αζώτου 1 L/min και διάρκεια 1h, δίνουν τα καλύτερα αποτελέσματα, οδηγώντας σε αύξηση του βαθμού κρυσταλλικότητας (xc %) σε 38,0 %και 31,3 % αντίστοιχα και σε καλή διατήρηση της μορφολογίας των μικροκαψουλών.
Στην συνέχεια οι μικροκάψουλες με την εγκλεισμένη κουμαρίνη, υποβάλλονται στην διεργασία μεταπολυμερισμού στερεάς κατάστασης για 16 h, στους 130 οC, με ροή αζώτου 1L/min και πραγματοποιούνται δύο πειράματα με προκρυσταλλώσεις στους 84 οC και στους 95 οC. Τα δύο αυτά πειράματα οδηγούν σε σημαντική αύξηση του βαθμού κρυσταλλικότητας μετατρέποντας το υλικό από πλήρως άμορφο σε ημικρυσταλλικό (Χc= 37,5% και 30,9 % αντίστοιχα) ενώ δεν εμφανίζεται μεταβολή στο σημείο τήξης. Όσον αφορά την θερμική σταθερότητα, το πρώτο πείραμα, οδηγεί σε μικροκάψουλες που εμφανίζουν δύο στάδια θερμικής αποικοδόμησης, υποδεικνύοντας πιθανόν την διάχυση μέρους της ουσίας στην επιφάνεια των μικροκαψουλών κατά την διεργασία του SSP, ενώ το δεύτερο πείραμα, οδηγεί σε μικροκάψουλες που δεν παρουσιάζουν μεταβολή στην θερμική σταθερότητα τους. Τέλος η εφαρμογή του SSP με βήμα προκρυστάλλωσης στους 84 οC, οδηγεί σε αύξηση του μοριακού βάρους των μικροκαψουλών κατά 34,3 %. Ωστόσο και τα δύο πειράματα του SSP, οδηγούν στον σχηματισμό συσσωματωμάτων, με το πείραμα με προκρυστάλλωση στους 84 οC να εμφανίζει την καλύτερη μορφολογία, παρουσιάζοντας μικρότερα συσσωματώματα και περισσότερες ελεύθερες σφαιρικές μικροκάψουλες.
Ακολούθως πραγματοποιείται μελέτη του συνολικού ποσοστού αποδέσμευσης της εγκλεισμένης κουμαρίνης-6 σε διάστημα δεκαπέντε ημερών από τις μικροκάψουλες PLA, πριν και μετά την υποβολή της διεργασίας του SSP. Οι μικροκάψουλες που υποβάλλονται στον μεταπολυμερισμό με προκρυστάλλωση στους 84 οC, εμφανίζουν χαμηλότερο ποσοστό αποδέσμευσης σε δεκαπέντε μέρες (44,2 %), σε σχέση με τις μικροκάψουλες που δεν υποβάλλονται σε αυτόν (63,9 %), υποδεικνύοντας ότι η αύξηση του μοριακού βάρους και της κρυσταλλικότητας των μικροκαψουλών που προκλήθηκε από την συνολική διαδικασία του SSP, πιθανόν οδηγεί σε πιο αργή αποδέσμευση της ουσίας. |
el |