HEAL DSpace

Ανάπτυξη του μοντέλου αναφοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρασιού και των προδιαγραφών πληροφοριακού συστήματος ιχνηλασιμότητας

Αποθετήριο DSpace/Manakin

Εμφάνιση απλής εγγραφής

dc.contributor.author Ντάφη, Μαρια el
dc.contributor.author Ntafi, Maria en
dc.date.accessioned 2022-09-13T10:04:45Z
dc.date.available 2022-09-13T10:04:45Z
dc.identifier.uri https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/55651
dc.identifier.uri http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.23349
dc.rights Default License
dc.subject Εφοδιαστική αλυσίδα el
dc.subject Σύστημα ιχνηλασιμότητας el
dc.subject Information management system en
dc.subject Wine-supply-chain reference en
dc.title Ανάπτυξη του μοντέλου αναφοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρασιού και των προδιαγραφών πληροφοριακού συστήματος ιχνηλασιμότητας el
heal.type bachelorThesis
heal.secondaryTitle Development of the wine-supply-chain reference model and the specifications of its traceability information management system. en
heal.generalDescription Το μοντέλο αναφοράς εφοδιαστικής αλυσίδας που ακολουθεί αναφέρεται στους κρίκους και τα εμπλεκόμενα μέρη της βιομηχανίας του κρασιού. Ο κλάδος της οινοποιίας είναι ένας από τους βασικότερους κλάδους οινοπνευματωδών ποτών παγκοσμίως, ο οποίος, από τη μία πλευρά, είναι υπεύθυνος για την δημιουργία μεγάλου ποσοστού του ΑΕΠ σε πολλές χώρες και, από την άλλη, δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, όσο και από φαινόμενα παραποίησης, καθώς πολλοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την νόθευση και διακίνηση «μαύρου» προϊόντος οίνου, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του. Ένα ισχυρό όπλο που έχουν οι επιχειρηματίες του κλάδου στη φαρέτρα τους, είναι η λεπτομερής παρακολούθηση και τήρηση της ιχνηλασιμότητας στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν όχι μόνον οι ίδιοι να αυξήσουν την ορατότητα που έχουν σε όλους τους κρίκους πριν (upstream) αλλά και μετά (downstream) από το οινοποιείο, αλλά και να αυξήσουν την εμπιστοσύνη που έχει ο τελικός καταναλωτής στο προϊόν τους, μέσω πρόσβασης που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να δώσουν στον καταναλωτή, σε συγκεκριμένα κομμάτια πληροφορίας που αφορούν στο ταξίδι που κάνει το κρασί από τον αμπελώνα έως το ράφι ή το τραπέζι. Η διπλωματική αναλύει τη ροή των διαδικασιών βήμα – βήμα και κρίκο – κρίκο, όλης της αλυσίδας της παραγωγής οίνου. Καταπιάνεται με τις διαδικασίες της συγκομιδής του σταφυλιού, με τις εσωτερικές διαδικασίες του οινοποιείου και μέχρι την εκτέλεση των παραγγελιών προς τους πελάτες. Για την ανάλυση αυτή γίνεται διαγραμματική απεικόνιση με χρήση της αρχιτεκτονικής ARIS. Επίσης, καταγράφονται οι προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί την ιχνηλασιμότητα σε μια επιχείρηση οινοποιίας. Τέλος, γίνεται αναφορά στην τεχνολογία του blockchain, η εφαρμογή της οποίας μπορεί να υποστηρίξει τους επιχειρηματίες του κλάδου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. el
heal.classification ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ el
heal.language el
heal.access free
heal.recordProvider ntua el
heal.publicationDate 2022-02-21
heal.abstract Το μοντέλο αναφοράς εφοδιαστικής αλυσίδας που ακολουθεί αναφέρεται στους κρίκους και τα εμπλεκόμενα μέρη της βιομηχανίας του κρασιού. Ο κλάδος της οινοποιίας είναι ένας από τους βασικότερους κλάδους οινοπνευματωδών ποτών παγκοσμίως, ο οποίος, από τη μία πλευρά, είναι υπεύθυνος για την δημιουργία μεγάλου ποσοστού του ΑΕΠ σε πολλές χώρες και, από την άλλη, δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, όσο και από φαινόμενα παραποίησης, καθώς πολλοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την νόθευση και διακίνηση «μαύρου» προϊόντος οίνου, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του. Ένα ισχυρό όπλο που έχουν οι επιχειρηματίες του κλάδου στη φαρέτρα τους, είναι η λεπτομερής παρακολούθηση και τήρηση της ιχνηλασιμότητας στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν όχι μόνον οι ίδιοι να αυξήσουν την ορατότητα που έχουν σε όλους τους κρίκους πριν (upstream) αλλά και μετά (downstream) από το οινοποιείο, αλλά και να αυξήσουν την εμπιστοσύνη που έχει ο τελικός καταναλωτής στο προϊόν τους, μέσω πρόσβασης που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να δώσουν στον καταναλωτή, σε συγκεκριμένα κομμάτια πληροφορίας που αφορούν στο ταξίδι που κάνει το κρασί από τον αμπελώνα έως το ράφι ή το τραπέζι. Η διπλωματική αναλύει τη ροή των διαδικασιών βήμα – βήμα και κρίκο – κρίκο, όλης της αλυσίδας της παραγωγής οίνου. Καταπιάνεται με τις διαδικασίες της συγκομιδής του σταφυλιού, με τις εσωτερικές διαδικασίες του οινοποιείου και μέχρι την εκτέλεση των παραγγελιών προς τους πελάτες. Για την ανάλυση αυτή γίνεται διαγραμματική απεικόνιση με χρήση της αρχιτεκτονικής ARIS. Επίσης, καταγράφονται οι προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί την ιχνηλασιμότητα σε μια επιχείρηση οινοποιίας. Τέλος, γίνεται αναφορά στην τεχνολογία του blockchain, η εφαρμογή της οποίας μπορεί να υποστηρίξει τους επιχειρηματίες του κλάδου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. el
heal.advisorName Γκαγιαλής, Σωτήρης el
heal.committeeMemberName Τατσιόπουλος, Ηλίας el
heal.committeeMemberName Γκαγιαλής, Σωτήρης el
heal.committeeMemberName Παναγιώτου, Νικόλαος el
heal.committeeMemberName Πόνης, Σταύρος el
heal.academicPublisher Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας el
heal.academicPublisherID ntua
heal.numberOfPages 71 σ. el
heal.fullTextAvailability false


Αρχεία σε αυτό το τεκμήριο

Αυτό το τεκμήριο εμφανίζεται στην ακόλουθη συλλογή(ές)

Εμφάνιση απλής εγγραφής