dc.contributor.author |
Ντάφη, Μαρια
|
el |
dc.contributor.author |
Ntafi, Maria
|
en |
dc.date.accessioned |
2022-09-13T10:04:45Z |
|
dc.date.available |
2022-09-13T10:04:45Z |
|
dc.identifier.uri |
https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/55651 |
|
dc.identifier.uri |
http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.23349 |
|
dc.rights |
Default License |
|
dc.subject |
Εφοδιαστική αλυσίδα |
el |
dc.subject |
Σύστημα ιχνηλασιμότητας |
el |
dc.subject |
Information management system |
en |
dc.subject |
Wine-supply-chain reference |
en |
dc.title |
Ανάπτυξη του μοντέλου αναφοράς της εφοδιαστικής αλυσίδας του κρασιού και των προδιαγραφών πληροφοριακού συστήματος ιχνηλασιμότητας |
el |
heal.type |
bachelorThesis |
|
heal.secondaryTitle |
Development of the wine-supply-chain reference model and the specifications of its traceability information management system. |
en |
heal.generalDescription |
Το μοντέλο αναφοράς εφοδιαστικής αλυσίδας που ακολουθεί αναφέρεται στους κρίκους και τα εμπλεκόμενα μέρη της βιομηχανίας του κρασιού. Ο κλάδος της οινοποιίας είναι ένας από τους βασικότερους κλάδους οινοπνευματωδών ποτών παγκοσμίως, ο οποίος, από τη μία πλευρά, είναι υπεύθυνος για την δημιουργία μεγάλου ποσοστού του ΑΕΠ σε πολλές χώρες και, από την άλλη, δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, όσο και από φαινόμενα παραποίησης, καθώς πολλοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την νόθευση και διακίνηση «μαύρου» προϊόντος οίνου, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του. Ένα ισχυρό όπλο που έχουν οι επιχειρηματίες του κλάδου στη φαρέτρα τους, είναι η λεπτομερής παρακολούθηση και τήρηση της ιχνηλασιμότητας στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν όχι μόνον οι ίδιοι να αυξήσουν την ορατότητα που έχουν σε όλους τους κρίκους πριν (upstream) αλλά και μετά (downstream) από το οινοποιείο, αλλά και να αυξήσουν την εμπιστοσύνη που έχει ο τελικός καταναλωτής στο προϊόν τους, μέσω πρόσβασης που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να δώσουν στον καταναλωτή, σε συγκεκριμένα κομμάτια πληροφορίας που αφορούν στο ταξίδι που κάνει το κρασί από τον αμπελώνα έως το ράφι ή το τραπέζι.
Η διπλωματική αναλύει τη ροή των διαδικασιών βήμα – βήμα και κρίκο – κρίκο, όλης της αλυσίδας της παραγωγής οίνου. Καταπιάνεται με τις διαδικασίες της συγκομιδής του σταφυλιού, με τις εσωτερικές διαδικασίες του οινοποιείου και μέχρι την εκτέλεση των παραγγελιών προς τους πελάτες. Για την ανάλυση αυτή γίνεται διαγραμματική απεικόνιση με χρήση της αρχιτεκτονικής ARIS. Επίσης, καταγράφονται οι προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί την ιχνηλασιμότητα σε μια επιχείρηση οινοποιίας. Τέλος, γίνεται αναφορά στην τεχνολογία του blockchain, η εφαρμογή της οποίας μπορεί να υποστηρίξει τους επιχειρηματίες του κλάδου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. |
el |
heal.classification |
ΠΛΗΡΟΦΟΡΙΑΚΑ ΣΥΣΤΗΜΑΤΑ |
el |
heal.language |
el |
|
heal.access |
free |
|
heal.recordProvider |
ntua |
el |
heal.publicationDate |
2022-02-21 |
|
heal.abstract |
Το μοντέλο αναφοράς εφοδιαστικής αλυσίδας που ακολουθεί αναφέρεται στους κρίκους και τα εμπλεκόμενα μέρη της βιομηχανίας του κρασιού. Ο κλάδος της οινοποιίας είναι ένας από τους βασικότερους κλάδους οινοπνευματωδών ποτών παγκοσμίως, ο οποίος, από τη μία πλευρά, είναι υπεύθυνος για την δημιουργία μεγάλου ποσοστού του ΑΕΠ σε πολλές χώρες και, από την άλλη, δέχεται ισχυρές πιέσεις τόσο από την αναστολή λειτουργίας των καταστημάτων εστίασης λόγω της εμφάνισης και διάδοσης του κορονοϊού COVID-19, όσο και από φαινόμενα παραποίησης, καθώς πολλοί παίκτες στην παγκόσμια αγορά αποκομίζουν τεράστια κέρδη από την νόθευση και διακίνηση «μαύρου» προϊόντος οίνου, σε όλα τα στάδια της εφοδιαστικής αλυσίδας του. Ένα ισχυρό όπλο που έχουν οι επιχειρηματίες του κλάδου στη φαρέτρα τους, είναι η λεπτομερής παρακολούθηση και τήρηση της ιχνηλασιμότητας στην εφοδιαστική τους αλυσίδα. Με τον τρόπο αυτό μπορούν όχι μόνον οι ίδιοι να αυξήσουν την ορατότητα που έχουν σε όλους τους κρίκους πριν (upstream) αλλά και μετά (downstream) από το οινοποιείο, αλλά και να αυξήσουν την εμπιστοσύνη που έχει ο τελικός καταναλωτής στο προϊόν τους, μέσω πρόσβασης που έχουν τη δυνατότητα να επιλέξουν να δώσουν στον καταναλωτή, σε συγκεκριμένα κομμάτια πληροφορίας που αφορούν στο ταξίδι που κάνει το κρασί από τον αμπελώνα έως το ράφι ή το τραπέζι.
Η διπλωματική αναλύει τη ροή των διαδικασιών βήμα – βήμα και κρίκο – κρίκο, όλης της αλυσίδας της παραγωγής οίνου. Καταπιάνεται με τις διαδικασίες της συγκομιδής του σταφυλιού, με τις εσωτερικές διαδικασίες του οινοποιείου και μέχρι την εκτέλεση των παραγγελιών προς τους πελάτες. Για την ανάλυση αυτή γίνεται διαγραμματική απεικόνιση με χρήση της αρχιτεκτονικής ARIS. Επίσης, καταγράφονται οι προδιαγραφές που πρέπει να διαθέτει ένα πληροφοριακό σύστημα το οποίο θα παρακολουθεί την ιχνηλασιμότητα σε μια επιχείρηση οινοποιίας. Τέλος, γίνεται αναφορά στην τεχνολογία του blockchain, η εφαρμογή της οποίας μπορεί να υποστηρίξει τους επιχειρηματίες του κλάδου προς την επιθυμητή κατεύθυνση. |
el |
heal.advisorName |
Γκαγιαλής, Σωτήρης |
el |
heal.committeeMemberName |
Τατσιόπουλος, Ηλίας |
el |
heal.committeeMemberName |
Γκαγιαλής, Σωτήρης |
el |
heal.committeeMemberName |
Παναγιώτου, Νικόλαος |
el |
heal.committeeMemberName |
Πόνης, Σταύρος |
el |
heal.academicPublisher |
Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Μηχανολόγων Μηχανικών. Τομέας Βιομηχανικής Διοίκησης και Επιχειρησιακής Έρευνας |
el |
heal.academicPublisherID |
ntua |
|
heal.numberOfPages |
71 σ. |
el |
heal.fullTextAvailability |
false |
|