dc.contributor.author | Σαμπροβαλάκης, Αριστοτέλης | el |
dc.contributor.author | Samprovalakis, Aristotelis | en |
dc.date.accessioned | 2022-12-01T13:54:15Z | |
dc.date.available | 2022-12-01T13:54:15Z | |
dc.identifier.uri | https://dspace.lib.ntua.gr/xmlui/handle/123456789/56326 | |
dc.identifier.uri | http://dx.doi.org/10.26240/heal.ntua.24024 | |
dc.rights | Αναφορά Δημιουργού-Μη Εμπορική Χρήση-Όχι Παράγωγα Έργα 3.0 Ελλάδα | * |
dc.rights.uri | http://creativecommons.org/licenses/by-nc-nd/3.0/gr/ | * |
dc.subject | Βιωσιμότητα | el |
dc.subject | Ελιές | el |
dc.subject | Λάδι | el |
dc.subject | Ελαιουργικές μονάδες | el |
dc.subject | Κυκλική οικονομία | el |
dc.subject | Καλλιέργεια ελιάς | el |
dc.subject | Επεξεργασία ελιάς | el |
dc.subject | Απόβλητα ελαιουργίας | el |
dc.subject | Sustainability | en |
dc.subject | Olives | en |
dc.subject | Oils | en |
dc.subject | Olive production units | en |
dc.subject | Circular economy | en |
dc.subject | Olive tree cultivations | en |
dc.subject | Olive process | en |
dc.subject | Olive production waste | en |
dc.title | Βιώσιμος σχεδιασμός ελαιουργικών μονάδων | el |
dc.title | Sustainable design of olive oil mills | en |
dc.type | Διάλεξη | |
heal.type | learningMaterial | el |
heal.classification | Αρχιτεκτονική | el |
heal.classification | Olive oil mills | en |
heal.language | el | el |
heal.access | campus | el |
heal.recordProvider | ntua | el |
heal.publicationDate | 2022-09-22 | |
heal.abstract | Η περιβαλλοντική κρίση είναι ένα πολύ σοβαρό πρόβλημα πιο επίκαιρο από ποτέ και επηρεάζεται από πολλούς παράγοντες, ένας εκ των οποίον είναι και ο τρόπος λειτουργίας, αλλά και ο τρόπος διαχείρισης των αποβλήτων και ενέργειας στον τομέα της αγροβιομηχανίας. Συγκεκριμένα, ο τομέας της ελαιοπαραγωγής είναι ιδιαίτερα σημαντικός, τόσο για την οικονομία, όσο και για τις περιβαλλοντικές επιπτώσεις στον τόπο που εφαρμόζεται. Η ερευνητική αυτή εργασία πραγματεύεται τον τρόπο με τον οποίο, τόσο ο πρωτογενής, όσο και ο δευτερογενής τομέας παραγωγής στην επεξεργασία της ελιάς μπορούν να λειτουργήσουν με βιώσιμες πρακτικές και στα πλαίσια της κυκλικής οικονομίας, όπου ό,τι παράγεται (κυρίως υποπροϊόντα) να μπορεί να επαναχρησιμοποιηθεί διευρύνοντας τον κύκλο ζωής του. Στόχος είναι να διερευνηθεί η σχέση των παραπάνω παραμέτρων με την αρχιτεκτονική και τον σχεδιασμό ελαιουργικών μονάδων και ο βαθμός στον οποίο αλληλεπιδρούν / επηρεάζονται. Προς τούτο, παρουσιάζονται επιλεγμένα παραδείγματα από ελαιουργικές μονάδες από το εξωτερικό και την Ελλάδα. Τόσο η μελέτη των τεχνικών καλλιέργειας, όσο και των τρόπων επεξεργασίας της ελιάς, σε συνδυασμό με την εξέταση του κτιριακού τομέα με όρους βιωσιμότητας και βιοκλιματικής αρχιτεκτονικής, είναι πολύ σημαντικά εργαλεία στην κατασκευή νέων ή τη βελτίωση των ήδη υπαρχόντων ελαιουργικών μονάδων. | el |
heal.abstract | Nowadays, the environmental crisis is a very serious problem more relevant than ever and is influenced by many factors, one of which is the operation, but also the waste and energy management in the agro-industrial sector. In particular, the olive production sector is particularly important both for the economy and for the environmental impact in its place of origin. This dissertation deals with the way in which both the primary and the secondary sector in olive processing can operate with sustainable practices and in the context of circular economy, where everything produced (mainly by-products) can be reused extending its life cycle. The aim is to investigate the relationship of the above parameters with the architecture and design of oil mills and the degree to which they interact / are influenced. To this end, selected examples from oil production units from abroad and from Greece are presented. Both the study of cultivation techniques and olive processing methods, combined with the examination of the building sector in terms of sustainability and bioclimatic architecture, are very important tools in the construction of new or the improvement of already existing olive production units | en |
heal.tableOfContents | ΠΕΡΙΟΧΟΜΕΝΑ Περίληψη 12 Εισαγωγή 14 Κεφάλαιο 1. Η ελιά 18 1.1 Γενικά χαρακτηριστικά της ελιάς 18 1.2 Προϊόντα της ελιάς 19 1.3 Ιστορική αναδρομή 22 1.4 Η ιστορία της ελιάς στην Ελλάδα 24 1.4.1 Η ελιά στη Μινωική Κρήτη 24 1.4.2 Η ελιά στην Αρχαία Ελλάδα 26 1.4.3 Η ελιά στο Βυζάντιο 27 1.4.4 Η ελιά την περίοδο της Ενετοκρατίας 28 1.4.5 Η ελιά την περίοδο της Τουρκοκρατίας 29 1.4.6 Η ελιά στα Νεώτερα χρόνια 29 1.5 Η ελιά και το κλίμα 31 Κεφάλαιο 2. Η παραγωγή του λαδιού 34 2.1 Γενικά στοιχεία 34 2.2 Συγκομιδή ελιάς 35 2.3 Ιστορική αναδρομή παραγωγής 38 2.3.1 Η παραγωγή από τις απαρχές έως την Ελληνιστική περίοδο 38 2.3.2 Η παραγωγή τη Ρωμαϊκή περίοδο 40 2.3.3 Η παραγωγή από τη Βυζαντινή έως την προβιομηχανική περίοδο 45 2.3.4 Η παραγωγή τη Βιομηχανική περίοδο 45 2.3.5 Η παραγωγή την περίοδο του 19ου και 20ου αιώνα 45 2.4 Η παραγωγή του λαδιού σήμερα 48 Κεφάλαιο 3_Βιωσιμότητα και βιώσιμη γεωργική παραγωγή 60 3.1 Γενικά στοιχεία για τη βιωσιμότητα 60 3.1.1 Ορισμός-Περιγραφή 60 3.1.2 Οι πυλώνες της βιωσιμότητας 61 3.1.3 Τρίπτυχο βιωσιμότητας-3R 61 3.2 Βιώσιμη καλλιέργεια ελιάς 62 3.2.1 Συστήματα φύτευσης 63 3.2.2 Άρδευση 64 3.2.3 Λίπανση 65 3.2.4 Παράσιτα και ασθένειες 66 3.3 Διαχείριση υποπροϊόντων 68 3.3.1 Διαχείριση φύλλων και κλαδιών 68 3.3.1.1 Γενικά 68 3.3.1.2 Τροφή βοοειδών 69 3.3.1.3 Παραγωγή ενέργειας 69 3.3.1.4 Φαρμακευτική χρήση 70 3.3.1.5 Εδαφοβελτιωτικό (compost) 70 3.3.2 Διαχείριση ελαιοπυρήνας 70 3.3.2.1 Γενικά 70 3.3.2.2 Εξαγωγή πυρηνέλαιου 72 3.3.2.3 Παρασκευή σαπουνιού 72 3.3.2.4 Πυρηνόξυλο-Εκχυλισμένη ελαιοπυρήνα 73 3.3.2.5 Εδαφοβελτιωτικό (compost) 74 3.3.2.6 Κατασκευή επίπλων 76 3.3.3 Διαχείριση υγρών αποβλήτων 78 3.3.3.1 Γενικά 78 3.3.3.2 Βιολογική επεξεργασία 79 3.3.3.3 Φυσικοχημική επεξεργασία 79 3.3.3.4 Φυσική επεξεργασία 81 3.4 Κατανάλωση ενέργειας στην ελαιουργική μονάδα 83 3.4.1 Γενικά 83 3.4.2 Μέτρα εξοικονόμησης ενέργειας 87 Κεφάλαιο 4_Παραδείγματα 92 4.1 Παραδοσιακά ελαιοτριβεία 92 4.2 Κριτήρια επιλογής σύγχρονων παραδειγμάτων 95 4.3 Σύγχρονα παραδείγματα από το εξωτερικό 96 4.3.1 Eco Friendly Oil Factory 96 4.3.2 Angelos Olive Oil Mill 100 4.3.3 Marmelo Mill 104 4.3.4 Port Phillip Estate Winery 108 4.3.5 Medhurst Cellar Door and Winery 112 4.3.6 Beronia Rueda Winery 116 4.3.7 Saxum Vineyard Equipment Barn 120 4.4 Σύγχρονα παραδείγματα από την Ελλάδα 124 4.4.1 Ελαιουργείο στην Πύλο 124 4.5 Συμπεράσματα παραδειγμάτων 128 Κεφάλαιο 5_Συμπεράσματα 136 Βιβλιογραφία 142 Α_Ελληνική βιβλιογραφία 142 Β_Ξένη βιβλιογραφία 143 Γ_Ιστοσελίδες 147 | el |
heal.academicPublisher | Εθνικό Μετσόβιο Πολυτεχνείο. Σχολή Αρχιτεκτόνων Μηχανικών. Τομέας Συνθέσεων Τεχνολογικής Αιχμής | el |
heal.fullTextAvailability | false |
Οι παρακάτω άδειες σχετίζονται με αυτό το τεκμήριο: